ΓΔ: 897,55 5,86 (0,66 %)

Τζίρος: 86,12 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1990η
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

ΓΔ: 897,55 5,86 (0,66 %)

Τζίρος: 86,12 εκατ. €   RT

Προσπάθεια αντίδρασης για το ευρώ εν μέσω ισορροπίας στις αποδόσεις των ΗΠΑ

Προσπάθεια αντίδρασης για το ευρώ εν μέσω ισορροπίας στις αποδόσεις των ΗΠΑ

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα βρήκε κάποια στηρίγματα και επανήλθε στο επίπεδο του 1,19 μετά την υποχώρηση σε νέα χαμηλά για το 2021 στα οποία βρέθηκε χθες, την ώρα που οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχωρούν ελαφρά κάτω από το 1,60%, βοηθώντας να επέλθει ισορροπία στην ισοτιμία EUR/USD.

Ακόμα μια "dead-cat bounce" (αναπήδηση νεκρής γάτας); Το μοτίβο μιας μικρής ανόδου και στη συνέχεια σημαντική υποχώρηση είναι ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό για τη συμπεριφορά της ισοτιμίας τελευταία - και φαίνεται ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της επανάληψης - αλλά όπως είχαμε αναφέρει και χθες θεωρούμε ότι πλέον τα περιθώρια για έντονες πτώσεις έχουν στενέψει.

Οι αγορές έχουν ηρεμήσει κάπως την Τρίτη μετά από μια ταραχώδη έναρξη της εβδομάδας. Οι αρχές στην Κίνα παρενέβησαν για να στηρίξουν τον τεχνολογικό τομέα και η μετάβαση σε θετική διάθεση επιβαρύνει το δολάριο ως νόμισμα «ασφαλές καταφύγιο».

Στη διακοπή της ανοδικής κίνησης του δολαρίου έπαιξε ρόλο η υποχώρηση των δεκαετών αποδόσεων από τα υψηλά τους πάνω από το 1,60%. Η πτώση των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων τίτλων χρέους του αμερικανικού δημοσίου μπορεί να σχετίζεται με τον ισχυρισμό της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν εργαλεία για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, το Κογκρέσο είναι στα πρόθυρα να εγκρίνει το τεράστιο πακέτο τόνωσης 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και η απλή ανάγκη έκδοσης περισσότερου χρέους είναι πιθανό να αυξήσει εν νέου τις αποδόσεις και το δολάριο. Με ενδιαφέρον αναμένεται από τις αγορές η δημοπρασία ομολόγων αύριο Τετάρτη, όπου πολύ πιθανό θα καθορίσει το περιβάλλον και την πορεία των αποδόσεων.

Στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τα ενημερωμένα στοιχεία ανάπτυξης για το τέταρτο τρίμηνο πιθανότατα θα επιβεβαιώσουν τη συρρίκνωση κατά 0,6%. Η προοπτική δεν είναι πολύ καλύτερη. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εμβολιάσει περίπου το 8% του πληθυσμού τους, ενώ οι ΗΠΑ το 18% και επιταχύνουν τους ρυθμούς. Το νέο κύμα covid-19 της Ιταλίας προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Σε αυτό το κλίμα, η ισοτιμία διαπραγματεύεται κάτω από τους απλούς κινητούς μέσους όρους των 50, 100 και 200 ημερών στο γράφημα τεσσάρων ωρών και παραμένει σε καθοδική δυναμική. Επιπλέον, η πρόσφατη ανάκαμψη έστειλε το δείκτη σχετικής ισχύος (Relative Strength Index) πάνω από το 30 - αποχωρώντας από τις συνθήκες υπερπώλησης - αφήνοντας εκ νέου τον δρόμο ανοιχτό για νέα πιθανή πτώση μετά την πρόσφατη αντίδραση.

Η υποστήριξη περιμένει στο νέο χαμηλό του 2021 στο 1,1836 και ακολουθείται από τα 1,1775 και 1,1730.

Αντίστοιχα, αντίσταση περιμένει στο 1,1910 και ακολουθείται από 1,1930 και 1,1950.