Προς τις 900 μονάδες το ΧΑ με ώθηση από τις τράπεζες

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019, 12:30
-A +A
Προς τις 900 μονάδες το ΧΑ με ώθηση από τις τράπεζες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ανοδικά ξεκινά η 3η εβδομάδα του Νοέμβρη στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τράπεζες ήδη να παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα εν μέσω αναβαθμίσεων αλλά και την αναμονή των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων που θα ξεκινήσουν από αύριο Τρίτη με την Alpha Bank, ενώ Πέμπτη και Παρασκευή θα δημοσιεύσουν οι υπόλοιπες.

H αγορά πλέον βρίσκεται μπροστά στο στοίχημα της διάσπασης των 900 μονάδων και μένει να δούμε το timing αυτής της υπέρβασης, εν μέσω πολύ έντονης κινητικότητας στις τράπεζες, με ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, εξελίξεις στο σχέδιο «Ηρακλής», τιτλοποιήσεις κ.λπ.

Παράλληλα, έντονη κινητικότητα υπάρχει και στην ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα, με την Μυτιληναίος να ανακοινώσει ότι θα προβεί σε ομολογίες 500 εκατ. ευρώ, ενώ αυτή την εβδομάδα ίσως έχουμε εξελίξεις στο θέμα με το διαγωνισμό για το καζίνο του Ελληνικού.

Σταδιακά θα αρχίσει να μπαίνει σε… ρότα και η αύξηση κεφαλαίου 650 εκατ. ευρώ της Lamda Development, μια εξέλιξη εξαιρετικά σημαντική για το μεγαλύτερο επενδυτικό projects που αφορά το Ελληνικό.

Όπως τονίζει στο σημερινό του σχόλιο ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, «η αγορά ενδέχεται να συσσωρεύσει στα τρέχοντα επίπεδα αναμένοντας σε πρώτη φάση τα αποτελέσματα εννεάμηνου των τραπεζών. Σχετικά με την άνοδο στην απόδοση της ελληνικής 10ετίας εκτιμούμε ότι δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας τουλάχιστον όσο κινείται  χαμηλότερα της περιοχής του 1,70%-1,90%. Ωστόσο, επιβεβαιώνεται ότι με τα σημερινά δεδομένα, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας αποτελεί ένα μέτρο σύγκρισης».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης στην εβδομαδιαία ανάλυσή του τονίζει πως οι εξελίξεις στις τράπεζες αναφορικά με τα NPE’s, το “ξύπνημα” και μη τραπεζικών μετοχών αλλά και στην αύξηση κεφαλαίου της Lamda Development που θα αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά διαμορφώνουν το κλίμα στην αγορά.

Ο χρηματιστής σημειώνει πως «η αγορά περιμένει εκ πρώτης τα αποτελέσματα του τραπεζικού με το πιο σημαντικό γεγονός από την άλλη να είναι η λύση σε σχέση με τα NPE’s των τραπεζών που τόσο τις ταλανίζει τα τελευταία χρόνια.

Αναφορικά με την αύξηση κεφαλαίου της Lamda Development o διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance τονίζει πως «φαίνεται πως αργά ή γρήγορα θα ξεκινήσει και θα είναι σηματωρός για την έναρξη του μεγάλου έργου που τόσα χρόνια περιμένει η χώρα και η οικονομία. Η κίνηση της μετοχής από την ζώνη των 7 ευρώ και μετά από τις τοποθετήσεις θεσμικών δείχνει ότι είμαστε κοντά σε αποφάσεις και αποκοπή», τονίζει.

Τέλος, για ακόμη μια φορά ο κ. Ζαχαράκης επαναλαμβάνει πως «μεσοπρόθεσμα παραμένουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι περιμένοντας να δούμε την αγορά αν ξεπεράσει και πως τον σκόπελο των 900 μονάδων. Ακόμα μακροοικονομικά δεν έχουμε δει να γράφεται τίποτα και εκτός σημαντικού απροόπτου μπροστά μας έχουμε να δούμε μεγάλα πράγματα».

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινείται σήμερα εξ αρχής ανοδικά έχοντας ανέλθει στις 895 μονάδες με κέρδη 1,20%, ενώ η αξία συναλλαγών σε καλό τέμπο έως τώρα, διαμορφώνεται στα 24 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες ξεχωρίζουν ξανά, με την Πειραιώς να ενισχύεται σε ποσοστό 4,40%, την Alpha Bank +2,76%, την Εθνική +2,32% και τη Eurobank +1,78%. Στον ευρύτερο Large Cap, κέρδη άνω του 2% έχει η Μυτιληναίος, ενώ θετικά κινούνται και οι ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Viohalco, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΛΠ.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στον Mid Cap, με την MLS να ενισχύεται σε ποσοστό 16,82% φτάνοντας στο 1,25 ευρώ, με φόντο την ανακοίνωση ότι η πλατφόρμα MAIC συνδέεται πλέον με όλες τις συσκευές Android. Κέρδη άνω του 4% καταγράφει η Πλαστικά Θράκης, ενώ ανοδικά κινούνται και οι AVAX, Intralot, Intracom Holdings, Profile, MIG, ΙΑΣΩ, Κέκροπας και Παπουτσάνης. Στο σύνολο της αγοράς, 48 μετοχές ενισχύονται έναντι 26 που υποχωρούν.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 20/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα