Προς νέα ρεκόρ οι S&P και Nasdaq

Προς νέα ρεκόρ οι S&P και Nasdaq

Καταγράφονται νέα ρεκόρ διαπραγματεύονται οι S&P και Nasdaq στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones εμφανίζει οριακές μεταβολές, με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη στις συνομιλίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Καναδά για την αναμόρφωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA).

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας Κρίστια Φρίλαντ, έπειτα από τη συνάντησή που είχε με τον Αμερικανό αντιπρόσωπο για το εμπόριο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, οι διαπραγματευτές των δύο χωρών θα εξετάσουν «λεπτομέρειες» όσον αφορά τα «διακυβεύματα» που αποτελούν προσκόμματα στις συνομιλίες για την αναμόρφωση της NAFTA.

Σύμφωνα με την κ. Φρίλαντ, η συμφωνία στην οποία κατέληξε η Ουάσινγκτον με το Μεξικό, την οποία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, «προετοίμασε το έδαφος» για τη νέα εμπορική συμφωνία στην περιοχή της Βόρειας Αμερικής, χάρη κυρίως στους «αρκετά δύσκολους συμβιβασμούς» της μεξικανικής πλευράς όσον αφορά την απασχόληση και τους κανόνες για την προέλευση των αυτοκινήτων.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει μικρές 17 μονάδων ή 0,07% και κινείται στις 26.049 μονάδες, ενώ μετά τα τρία συνεχόμενα ιστορικά υψηλά που κατέγραψαν, οι S&P και Nasdaq συνεχίζουν να ενισχύονται. Συγκεκριμένα, ο διευρυμένος S&P ενισχύεται κατά 2.7 μονάδες ή 0,09%, όπως και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που κινείται περαιτέρω στην περιοχή των ρεκόρ, σημειώνοντας άνοδο 0,3% ή 27 μονάδων στις 8.055 μονάδες.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, τα αναθεωρημένα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης έδειξαν ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,2% το β΄τρίμηνο, σε σχέση με το 4,1% της προηγούμενης εκτίμησης. Σημειώνεται ότι αναλυτές σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal περίμεναν η μέτρηση να παραμείνει αμετάβλητη στο 4,1%.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το α'' τρίμηνο η αμερικανική οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά 2,2%, ενώ το 4,2% που καταγράφεται τώρα συνιστά την καλύτερη επίδοση των τελευταίων τεσσάρων ετών σχεδόν.