ΓΔ: 912,46 1,04 (0,11 %)

Τζίρος: 13,18 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2013η
Πέμπτη, 6 Μαΐου 2021

ΓΔ: 912,46 1,04 (0,11 %)

Τζίρος: 13,18 εκατ. €   RT

Προς κατοχύρωση κερδών οι ευρωαγορές

Προς κατοχύρωση κερδών οι ευρωαγορές

Σε πορεία να διακόψουν το ανοδικό σερί τους βρίσκονται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να κινούνται προς κατοχύρωση των κερδών των προηγούμενων ημερών παρά το γεγονός ότι συντηρείται το θετικό κλίμα στις παγκόσμιες αγορές, με κέρδη τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ασία τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί σήμερα κατά 0,3% και κινείται στις 409,5 μονάδες. Παρόμοια κίνηση ακολουθεί και ο γερμανικός DAX που σημειώνει απώλειες 0,45% και βρίσκεται στις 13.996 μονάδες, ενώ με οριακές διακυμάνσεις διαπραγματεύονται ο γαλλικός CAC 40 και ο βρετανικός FTSE 100, γύρω από τα χτεσινά τους κλεισίματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,5% στις 23.304 μονάδες, ενώ στην  Ισπανία ο IBEX 35 σημειώνει πτώση 1% και βρίσκεται στις 8.132 μονάδες.

Παρά τις πτωτικές τάσεις σήμερα ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι οι διεθνείς επενδυτές βλέπουν τις ευρωπαϊκές μετοχές ως μια ελκυστική τοποθέτηση, με τα εταιρικά κέρδη να δείχνουν σημάδια βελτίωσης ενώ παράλληλα υφίσταται σημαντική δραστηριότητα σε συμφωνίες πολλών δισ. δολαρίων.

«Υπάρχει η άποψη ότι η Ευρώπη ανακάμπτει στις επιχειρηματικές επενδύσεις που νομίζω ότι είναι σωστή, διότι όταν οι καταναλωτικές δαπάνες εκτοξεύθουν θα αυξηθούν και τα εταιρικά κέρδη, τα οποία μέχρι στιγμής υπήρξαν οι δείκτες των επιχειρηματικών επενδύσεων», αναφέρει ο Μάικ Μπελ, υπεύθυνος στρατηγικής παγκόσμιας αγοράς στην JP Morgan Asset Management.

Στο μέτωπο της πανδημίας πάντως, προβληματισμό προκαλεί η τελευταία εξέλιξη σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο εμφανίζει χαμηλά επίπεδα προστασίας σε ήπια και μέτρια μορφή της νόσου στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται η εφημερίδα Financial Times.

Παράλληλα, πάντως, η Κομισιόν οριστικοποίησε τη συμφωνία με τις Pfizer - BioNTech για την αγορά επιπλέον 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου τους.