Προς δημιουργία "Golden Cross" ο S&P 500;

Προς δημιουργία "Golden Cross" ο S&P 500;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Στην αστρονομία υπάρχουν φαινόμενα που επαναλαμβάνονται ανά μερικές δεκαετίες, εκατονταετίες ή ακόμη και χιλιετίες και όποιος από εμάς έχει την τύχη να τα δει είναι τυχερός, καθώς δεν πρόκειται να τα ξανά παρατηρήσει ποτέ στην ζωή του.

Στην τεχνική ανάλυση συμβαίνουν, σε μικρότερη χρονική κλίματα φυσικά, φαινόμενα τα οποία εάν επαληθευτούν μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλα κέρδη ή ζημίες τους επενδυτές.

Ένα από τα φαινόμενα αυτά της τεχνικής ανάλυσης είναι και η δημιουργία του «χρυσού σταυρού» (golden cross) ο οποίος δημιουργείται από την ανοδική διάσπαση του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών από αυτόν των 50 ημερών.

Όταν αυτό συμβαίνει σε κάποια μετοχή ή δείκτη, συνήθως ακολουθεί ανοδική κίνηση η οποία μπορεί να έχει μεγάλη χρονική διάρκεια.

Το αντίθετο, δηλαδή η καθοδική διάσπαση του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών από αυτόν των 50 ημερών, ονομάζεται «σταυρός θανάτου» (death cross).

Ας φανταστούμε όμως την ιδιαίτερη σημασία του «χρυσού σταυρού» όταν αυτός πάει να σχηματιστεί στον μεγαλύτερο χρηματιστηριακό δείκτη του κόσμου, ο οποίος καθορίζει κατά πολύ την τάση στα υπόλοιπα χρηματιστήρια. Και φυσικά πρόκειται για τον δείκτη S&P 500 ο οποίος στις συνεδριάσεις που ακολουθούν θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει την δημιουργία του «χρυσού σταυρού».

Όπως παρατηρούμε και στο παρακάτω γράφημα την Παρασκευή 18/12 στον συγκεκριμένο δείκτη ο Κινητός Μέσος Όρος 50 έτμησε ανοδικά αυτών τον 200 ημερών (πλαίσιο κόκκινου κύκλου πάνω δεξιά) και στις επόμενες δύο συνεδριάσεις θα καθοριστεί εάν θα ολοκληρώσει την κίνηση του ή όχι (ουσιαστικά εάν θα ακυρώσει το σήμα).

Παρατηρώντας καλά το εν λόγω διάγραμμα και κοιτώντας τρία χρόνια σχεδόν πίσω (30/01/2012), θα διαπιστώσουμε πως και τότε είχαμε τον «χρυσό σταυρό» με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια τριετής ανοδική κίνηση στον S&P 500, κίνηση η οποία τον οδήγησε στο ιστορικό επίπεδο των 2,134 μονάδων.

Παρατηρώντας τις δύο χρονικές περιόδους διακρίνουμε πως πριν την δημιουργία του «χρυσού σταυρού» η κίνηση του συγκεκριμένου δείκτη ήταν σχεδόν πανομοιότυπη (πλαίσιο πρώτου κύκλου κάτω αριστερά).

Πηγή γραφήματος:StockCharts.com

Στην προσπάθειά μας όμως για μια σφαιρικότερη εικόνα περί επιβεβαίωσης ή όχι του «χρυσού σταυρού», ανατρέξαμε και στον δείκτη BPSPX ο οποίος μας αναφέρει το ποσοστό των μετοχών του δείκτη που βρίσκονται με ανοδικό σήμα.

Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 54,40% που σημαίνει πως λίγο παραπάνω από τις μισές μετοχές του S&P 500 διατηρούν ακόμη το ανοδικό τους σήμα και πως το ενδιαφέρων των επενδυτών διατηρείται ακόμη και μετά την ανακοίνωση των επιτοκίων από την FED. Ο εν λόγω δείκτης στις 31/01/2012 βρισκόταν στο 80,98%.

Πηγή γραφήματος:StockCharts.com

Στο σημείο αυτό ενδιαφέρον έχει να δούμε και τον δείκτη απόδοσης κερδών του S&P 500 !ERNYLDSPX, αφού ο δείκτης αυτός δείχνει το ποσοστό του κάθε δολαρίου που επενδύεται στην μετοχή και το οποίο έχει κερδηθεί από την εταιρεία (ουσιαστικά το αντίθετο του P/E).

Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα το ποσοστό κερδών για κάθε δολάριο που επενδύεται στις μετοχές του S&P 500 είναι 4,52% όταν για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα (30/01/2015) βρισκόταν στο 6,48%.

Πηγή γραφήματος:StockCharts.com

Σύμφωνα με τα παραπάνω μπορούμε να θεωρήσουμε ότι όλες οι ενδείξεις για ένα νέο ανοδικό κύμα του S&P 500 είναι θετικές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και απόλυτο. Υπάρχει βέβαια και η contrarian theory σύμφωνα με την οποία ποτέ δεν γίνεται αυτό που περιμένουν οι πολλοί. Ίδωμεν...