Προς χαμηλά 7ετίας το πετρέλαιο με βουτιά 5,8%

Προς χαμηλά 7ετίας το πετρέλαιο με βουτιά 5,8%

Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση του πετρελαίου που ξεκίνησε την Παρασκευή μετά τη συνεδρίαση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) στη Βιέννη όπου αποφασίστηκε να κρατηθεί η παραγωγή των μελών της στα ίδια επίπεδα, σε αντίθεση με αυτό που περίμεναν οι αναλυτές, δηλαδή τη μείωσή της.

Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο παραδόσεως Ιανουαρίου WTI έχασε 5,,8% ή 2,32 δολάρια και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 37,65 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Είναι το χαμηλότερο επίπεδο τιμής από το Φεβρουάριο του 2009. Το συμβόλαιο Ιανουαρίου πετρελαίου τύπου Brent έχασε επίσης 2,27 δολάρια ή 5,3% και τερμάτισε τις συναλλαγές στα 40,73 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν κάποιος έψαχνε κάποιο όφελος από αυτή τη βουτιά της τιμής του πετρελαίου, θα το έβρισκε στη τιμή της βενζίνης, που έπεσε κάτω από τα 2 δολάρια ανά γαλόνι για πρώτη φορά εδώ και 7 χρόνια. Η μέση τιμή απλής βενζίνης έχει διαμορφωθεί στα 2,033 δολάρια ανά γαλόνι σε σύγκριση με τα 2,22 δολάρια πριν ένα μήνα και τα 2.69 δολάρια πριν ένα έτος. Οι τιμές στη βενζίνη έχουν σημειώσει πτώση στις 29 μέρες από τις τελευταίες 31. Όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία , η βενζίνη στη Hawaii κοστίζει 2,79 δολάρια ανά γαλόνι, ενώ στη Β. Καρολίνα και το Μισούρι κοστίζει 1,81 δολάρια.

Το πόσο πιο χαμηλά μπορούν να βρεθούν οι τιμές του πετρελαίου, είναι σύμφωνα με το CNBC, εξελίσσεται σε φλέγον ερώτημα σήμερα, ειδικά μετά την άρνηση του OPEC να μειώσει την παραγωγή. Υπενθυμίζεται ότι το πετρέλαιο έχει χάσει περισσότερο από το 50% κατά τους τελευταίους 18 μήνες.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να μειώνονται. Η επίδραση της τελευταίας συνεδρίασης του OPEC δείχνει ότι οι τιμές μπορεί να επιταχύνουν το φθινόπωρο, αλλά νομίζω ότι η κατεύθυνση είναι καθοδική» επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CEF Holdings, Warren Gilman, στο CNBC.

«Αυτή η πτώση θα προέλθει από ένα συνδυασμό παραγόντων: Θα υπάρξουν γεωπολιτικά γεγονότα, θα υπάρξουν δημοσιονομικά γεγονότα, θα υπάρξουν διάφορα μεγέθη προσφοράς και ζήτησης, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πετρέλαιο οδεύει κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι» πρόσθεσε.

Η Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ αναμένει μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως το 2016, από τη Σ. Αραβία, ως αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης της τιμής, γεγονός που, ίσως, συμβάλει στην ανάκαμψη της πετρελαϊκής αγοράς.

Κάποιοι παρατηρητές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πιστεύουν, ωστόσο, ότι το επίπεδο της παραγωγής του OPEC είναι σήμερα λιγότερο σημαντικό για τον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου, επειδή έκρηξη της εξόδου από το καρτέλ θα συμπληρώσει τις περικοπές που γίνονται.