7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Πρώιμος Λουκάς Σαμαράς από τον οίκο Swann

Πρώιμος Λουκάς Σαμαράς από τον οίκο Swann

Ο ογδονταπεντάρης σήμερα Λουκάς Σαμαράς είναι ο σημαντικότερος εν ζωή Έλληνας καλλιτέχνης της διασποράς. Η ζωή του χαρακτηρίζεται από μια σειρά αντιφάσεις που απηχούν το πολυδιάστατο έργο του. Αν και του αρέσει, όπως λένε, να ζει σαν ερημίτης, το διαμέρισμά του βρίσκεται σε έναν ουρανοξύστη, ακριβώς στην καρδιά του Μανχάταν. Κι ενώ τα έργα του φιλοξενούνται σε μερικά από τα σημαντικότερα μουσεία σύγχρονης τέχνης, ο ίδιος δείχνει να μην απολαμβάνει τις δάφνες από το πλούσιο έργο του, μα εξακολουθεί να εργάζεται, δοκιμάζοντας συνεχώς τις δυνατότητες των νέων ψηφιακών εργαλείων, υπογράφοντας ακόμη και σήμερα έργα για την περίφημη Pace gallery.

«Πατέρας των σέλφις», ο Σαμαράς είναι διεθνώς γνωστός για τις αυτοπροσωπογραφίες του αποτυπωμένες σε φωτογραφικές ταινίες Πολαρόιντ. Τις αποκάλεσε «Φωτό-Μεταμορφώσεις» και σήμερα είναι ανάρπαστες όποτε βγαίνουν στις δημοπρασίες των μεγάλων οίκων. Αυτό- συνεντευξιάζεται, αυτό- φωτογραφίζεται, γίνεται ο ίδιος γλυπτό. Δεν πρόκειται για ένα είδος ναρκισσισμού αλλά όπως τιτλοφορούνταν και μία παλαιότερη έκθεσή του «Αμετανόητος Εγώ», εξερευνά τον εαυτό του, μεταλλάσσει την εικόνα του και το ομοίωμά του.

Όμως ο ευφάνταστος δημιουργός, προτού δοθεί ολοκληρωτικά στη φωτογραφία, είχε ασχοληθεί με τη ζωγραφική, τη γλυπτική και την performance art. Κατά τη διάρκεια της πλούσιας καλλιτεχνικής του πορείας, ο Σαμαράς έκανε πίνακες, γλυπτά, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες, αλλά και κοσμήματα, ακόμη και έπιπλα. Χρησιμοποίησε διάφορα υλικά με αληθινά καινοτόμο τρόπο, επιχειρώντας ένα νέο δρόμο έκφρασης. Πραγματοποίησε την πρώτη έκθεση του το 1959 και καθόλου τυχαία - δύο χρόνια αργότερα - ένα από τα έργα του αγόρασε το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.

Εσωτερικό (interior), 1958 (7.000-10.000 δολ.)

Τρία έργα από την πρώιμη περίοδο του Λουκά Σαμαρά διαθέτει ο οίκος Swann, στο άνοιγμα της σεζόν. Πρόκειται για έργα από την προσωπική συλλογή της Βιρτζίνια Ζαμπρίσκι, της περίφημης γκαλερίστα που είχε ενεργό ρόλο στη νεοϋορκέζικη αγορά της τέχνης για μισό αιώνα. Η Zabriskie ξεκίνησε τη δράση της το 1954, μόλις σε ηλικία 26 χρόνων. Αν και κληρονόμησε ένα πολλά υποσχόμενο ρόστερ νέων καλλιτεχνών, από νωρίς έδειξε προσωπικότητα βάζοντας τη σφραγίδα της στο χώρο της εικαστικής αγοράς. Η διαίσθηση και η εμπιστοσύνη της στο όραμα των δημιουργών με τους οποίους συνεργάστηκε, έφεραν πρωτοποριακές εκθέσεις με εμπορική επιτυχία.

Νεκρή φύση #2, παστέλ σε χαρτί, 1958 (7.000 - 10.000 δολ.)

Χάρη σε αυτήν ανεδείχθησαν μεγάλοι καλλιτέχνες, ενώ επανέφερε ξεχασμένους, αλλά ανεκτίμητους δημιουργούς. Το εκθεσιακό πρόγραμμα της Ζαμπρίσκι έδωσε χώρο στη φωτογραφία σε μια εποχή που το μέσο δεν ήταν το τρέχον νόμισμα και περιελάμβανε ένα ευρύ φάσμα έργων από σουρεαλιστές δασκάλους, όπως ο Man Ray, έως σύγχρονους καλλιτέχνες, όπως ο Σαμαράς.

Αφηρημένο#2, μελάνι σε χαρτί, 1961 (6.000 - 9.000 δολ.)

Η δημοπρασία περιλαμβάνει ακόμη ένα ευρύ φάσμα αυτών των καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων έργων από τις αρχές έως τα μέσα του εικοστού αιώνα από τους Alexander Archipenko, Ralston Crawford, Elie Nadelman, Joseph Stella και Abraham Walkowitz, στους σύγχρονους καλλιτέχνες της εποχής της, όπως ο Robert De Niro Sr., Mary Frank, Lester Johnson, Milton Resnick, Lucas Samaras and Richard Stankiewicz. Το Παρίσι του Robert Frank (Lovers on a Bench), μια ποικιλία από έργα του Man Ray, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικότερων ready-made έργων και φωτογραφιών, παριζιάνικες σκηνές από τον Eugène Atget και τον Brassaï είναι από τις αξιοσημείωτες φωτογραφίες που προσφέρονται από τη συλλογή.

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου. Περισσότερα μπορείτε να μάθετε εδώ