Πρόγραμμα Roots: Πως το χρηματιστήριο «χτίζει» τις αυριανές εισηγμένες

Πέμπτη 06 Δεκεμβρίου 2018, 08:10
-A +A
Πρόγραμμα Roots: Πως το χρηματιστήριο «χτίζει» τις αυριανές εισηγμένες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την επόμενη γενιά των εισηγμένων εταιρειών προσπαθεί να «χτίσει» το ελληνικό χρηματιστήριο σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας (GFCC) αλλά και του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου χθες στο χρηματιστήριο Αθηνών, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt, ανακοινώθηκε η δημιουργία της πλατφόρμας Roots, που αποτελεί μια πρωτοβουλία ανάδειξης ανταγωνιστικών και εμπορικά αξιοποιήσιμων επιχειρηματικών σχεδίων μικρομεσαίων εταιρειών.

Βασικός στόχος της πλατφόρμας είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης αυτών των εταιρειών σε επενδυτικά κεφάλαια, με κανόνες και βέλτιστες πρακτικές που διαμορφώνονται διεθνώς. Και φυσικά, απώτερος σκοπός είναι οι εταιρείες που θα ξεχωρίσουν, να μπορέσουν να αντλήσουν κεφάλαια μέσω της κεφαλαιαγοράς, πρωτίστως μέσω της Εναλλακτικής Αγοράς του Χ.Α. ή μέσω άλλων εργαλείων.

Μετά τις εκδηλώσεις παρουσίασης μη εισηγμένων που έχουν ξεκινήσει εδώ και μια διετία περίπου, μετά τα road show για τα Mid Caps και Small Caps του Χ.Α. που έγιναν εντός του 2018, τα στελέχη της ΕΧΑΕ σε συνεργασία με τους άλλους φορείς προσπαθούν να «μπολιάσουν» μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τα εργαλεία ανάπτυξης που υπάρχουν στην αγορά, αλλά ίσως μένουν αναξιοποίητα.

Χρησιμοποιώντας μεγάλους εισηγμένους ή και μη εισηγμένους ομίλους που όμως είναι leader στο χώρο τους, το Roots στοχεύει να λειτουργήσει ως «φιτίλι» ανάπτυξης, εξωστρέφειας, εξοικείωσης με το χρηματοοικονομικό σύστημα και με τα «όπλα» της αγοράς για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η ΕΧΑΕ κάλεσε ορισμένους από τους leader της ελληνικής αγοράς οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως... οδηγοί και Corporate Champions, παρέχοντας εμπειρία, κύρος, πόρους, τεχνογνωσία και υποστήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σ' αυτό το κάλεσμα της ΕΧΑΕ, ως οι πρώτοι Corporate Champions που ανταποκρίθηκαν και στηρίζουν το πρόγραμμα στο αρχικό του στάδιο είναι οι εταιρείες Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, Τιτάνας, ElvalHalcor, Παπαστράτος, Ελληνικός Χρυσός και ΤΕΜΕΣ (όμιλος Κωνσταντακόπουλου, Costa Navarino). Εκπρόσωποι κορυφής και των έξι αυτών εταιρειών έδωσαν το παρόν χθες στην εκδήλωση του Χ.Α. και δεσμεύτηκαν να παράσχουν την πλήρη υποστήριξή τους.

Επίσης, η Grand Thornton και η Deloitte είναι οι Advisory Partners που θα στηρίξουν τις εταιρείες, καθώς προετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο της ανάπτυξης τους. Τις εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος υποστηρίζουν έμπειροι συνεργάτες όπως η Ελληνική Ένωση CFA, το Global Competitiveness Academy (GCA) και το Arizona State University, καθώς και διεθνώς καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί του χώρου.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αφορά στην εξοικείωση ΜμΕ με τα διάφορα χρηματοπιστωτικά εργαλεία άντλησης κεφαλαίων, μέσω των αγορών του Χρηματιστηρίου, παρέχοντας πρόσβαση σε ένα διεθνές δίκτυο καταξιωμένων επαγγελματιών της κεφαλαιαγοράς, του επιχειρηματικού και του ακαδημαϊκού χώρου.

Στόχος του Roots είναι η καθοδήγηση των συμμετεχόντων εταιρειών και η ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα τους επιτρέπουν να επικοινωνούν αποτελεσματικά την επιχειρηματική τους πρόταση σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Παράλληλα, το πρόγραμμα επιδιώκει την ενίσχυση του οικοσυστήματος της κεφαλαιαγοράς και την αξιοποίηση της δυναμικά διαμορφούμενης ευρωπαϊκής τάσης, για τη χρηματοδότηση του νέου ανταγωνιστικού παραγωγικού ιστού.

Ποιες εταιρείες μπορούν να συμμετάσχουν

Το πρόγραμμα ξεκινά με ανοικτή πρόσκληση υποβολής αίτησης προς εταιρείες που πιστεύουν πως έχουν μια ενδιαφέρουσα επενδυτική πρόταση, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να έχει σημαντική ανάπτυξη. Οι εταιρείες μπορούν να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν την αίτησή τους στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Θα αξιολογηθούν και θα αναδειχθούν επενδυτικές προτάσεις που επιδιώκουν την επιχειρηματική επέκταση της δραστηριότητας αυτών των εταιρειών που αξιοποιούν την καινοτομία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την παροχή ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Geoffrey Pyatt (πρέσβης ΗΠΑ): Είναι ένα ελπιδοφόρο βήμα

O Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Geoffrey R. Pyatt, στο χαιρετισμό του τόνισε πως «η πρωτοβουλία Roots του Χρηματιστηρίου Αθηνών ξεκίνησε να διαμορφώνεται στο πλαίσιο του περσινού SelectUSA Summit και του ετήσιου Road Show στην Αμερική. Αποτελεί ένα ελπιδοφόρο νέο βήμα που θα βοηθήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν στην Ελληνική αγορά, και αγγίζει θέματα που είχαμε τονίσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, και που θα αποτελέσουν κομμάτι του Στρατηγικού Διαλόγου που έχουμε προγραμματίσει για τις 13 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, σκοπεύουμε να αναπτύξουμε αυτά τα θέματα περαιτέρω, ενόψει της συμμετοχής της Ελλάδας στο Global Entrepreneurship Summit τον επόμενο χρόνο στην Ολλανδία, το οποίο σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε. Θα ήθελα να συγχαρώ την ομάδα του προγράμματος Roots και το Χρηματιστήριο Αθηνών για αυτή την πρωτοβουλία».

Γ. Χατζηνικολάου (Πρόεδρος ΕΧΑΕ): Συστράτευση για την επιχειρηματικότητα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ομίλου ΕΧΑΕ κ. Γ. Χαντζηνικολάου επισήμανε μεταξύ άλλων τόνισε πως «η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης θα πρέπει να στηριχθεί κατά κύριο λόγο αφενός στην υγιή ιδιωτική επιχειρηματικότητα και αφετέρου στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, που θα εμπιστευτούν και πάλι τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και θα επενδύσουν σε ανταγωνιστικές ελληνικές επιχειρήσεις.

Για όλους εμάς που συμμετέχουμε στο πρόγραμμα Roots, στόχος είναι να φέρουμε σε επαφή τη νέα γενιά επιχειρήσεων, που διαθέτει δυνατότητες, συγκριτικό πλεονέκτημα και αξιόπιστο επιχειρηματικό σχέδιο, με μεγάλες επιτυχημένες ελληνικές επιχειρήσεις, θεσμικούς παράγοντες από την κεφαλαιαγορά και κορυφαία εξειδικευμένα στελέχη, ώστε να βελτιώσουν την οργάνωσή τους, να υιοθετήσουν πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης και να αποκτήσουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην κεφαλαιαγορά. Η ελληνική κεφαλαιαγορά θα πρέπει να αναλάβει και πάλι τον στρατηγικό της ρόλο στη χρηματοδότηση της ανασύνταξης του ελληνικού παραγωγικού ιστού».

Σ. Λαζαρίδης (Χ.Α.): Μηχανισμός καλλιέργειας και ανάδειξης επενδυτικών ευκαιριών

Ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σωκ. Λαζαρίδης επισήμανε πως «πρωταρχικός σκοπός του Roots είναι να διαμορφώσει ένα μηχανισμό καλλιέργειας και ανάδειξης επενδυτικών ευκαιριών που θα στηρίζει τη νέα μικρομεσαία καινοτόμο επιχειρηματικότητα στην πορεία μεγέθυνσής της μέσω της αξιοποίησης της κεφαλαιαγοράς.

Εμείς οι συντελεστές του προγράμματος είμαστε ενθουσιασμένοι από τη μέχρι τώρα ανταπόκριση των corporate champions και των advisors του προγράμματος και μαζί θα στηρίξουμε τη μεγέθυνση και την αποτελεσματικότητά του λειτουργώντας σαν συνεκτικός ιστός. Θέλουμε οι νέοι Έλληνες επιχειρηματίες να έχουν σωστή ενημέρωση για τις ευχέρειες εταιρικής χρηματοδότησης μέσω της κεφαλαιαγοράς ώστε να εξασφαλίζουν προοπτικές ανάπτυξης της επιχειρηματικής τους  πρωτοβουλίας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αξιοποιήσει την ήδη υπάρχουσα τεχνογνωσία και εμπειρία του εγχώριου επιχειρηματικού οικοσυστήματος και να το «μπολιάσει» στις νεότερες, μικρότερες και καινοτόμες επιχειρήσεις. Την κάθε εταιρεία που συμμετέχει στο πρόγραμμα θα υποστηρίζει ένας μέντορας, που θα την βοηθήσει να τελειοποιήσει τη στρατηγική της επιχειρηματικής της πρότασης, και ένας επενδυτικός σύμβουλος που θα συμβάλλει στη βελτίωση της χρηματοοικονομικής δομής και επενδυτικής πρότασης που θα απευθύνει στους επενδυτές.

Το πρόγραμμα έχει διαρθρωθεί για την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπου αυτές κριθούν απαραίτητες στους εξής τομείς:

α) realistic business plan

β) βέλτιστη κεφαλαιακή διάρθρωση

γ) επικοινωνία των επενδυτικών προτάσεων

δ) την ουσιαστική συμβολή της εταιρικής διακυβέρνησης στην αποτελεσματική διοίκηση μιας πολυμετοχικής εταιρείας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την

ιστοσελίδα του προγράμματος Roots (https://www.roots-program.com/).
Η σελίδα αυτή περιλαμβάνει τη φόρμα αίτησης και θα ενημερώνεται με τις πιο επίκαιρες πληροφορίες για το πρόγραμμα, και τις σημαντικές ημερομηνίες. Οι προτάσεις μπορούν να κατατίθενται από 14 Δεκεμβρίου στο email roots@athexgroup.gr.

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 25/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα