Προεξοφλεί εκλογές το ελληνικό χρηματιστήριο;

Προεξοφλεί εκλογές το ελληνικό χρηματιστήριο;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Έπειτα από μια περίοδο τριών μηνών περίπου συσσώρευσης για το ελληνικό χρηματιστήριο, τους τελευταίους μήνες δείχνει κάτι να αλλάζει για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Η παράταση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, δεν στέκεται μέχρι στιγμής ικανή να ανακόψει το ανοδικό momentum για γενικό δείκτη και μετοχές, προεξοφλώντας κάτι θετικό στους επόμενους μήνες. Εξάλλου τα χρηματιστήρια αποτελούν προεξοφλητικούς μηχανισμούς, κι έπειτα από μια περίοδο συσσώρευσης η όποια κίνηση, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω θα ήταν έντονη και διαρκής.

Τι είναι όμως αυτό που αφύπνισε τους τελευταίους μήνες την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά από το λήθαργο στον οποίο βρισκόταν; Από τα χαμηλά στα μέσα Σεπτεμβρίου, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είχε ήδη αρχίσει να προεξοφλεί τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου των εισηγμένων εταιρειών και, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, δεν έκανε λάθος. Κι αυτό γιατί από τις 26 εταιρείες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα, η λειτουργική κερδοφορία ενισχύθηκε κατά 5,2%, με τον κύκλο εργασιών να παρουσιάζει μικρή μείωση της τάξης του 4,9%, ενώ όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο αυτός κατέγραψε και πάλι έπειτα από αρκετό καιρό κέρδη, περιορίζοντας συνολικά τις ζημίες του στα €2,669 δισ. ή κατά 41,6%.

Το πως αποτιμήθηκαν όμως τα αποτελέσματα των μέχρι στιγμής εισηγμένων που ανακοίνωσαν αποτελέσματα εννεαμήνου, φαίνεται και από τις αποδόσεις που καταγράφουν οι εν λόγω εταιρείες στο χρηματιστηριακό ταμπλό, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται το τελευταίο τρίμηνο κατά 24,45%, ενώ ο γενικός δείκτης πραγματοποιεί κέρδη 13% περίπου.

Το καλό κλίμα που επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, οδήγησε πρόσφατα και στην αναβάθμιση των τραπεζικών μετοχών σε «buy» από τη Citigroup, ενώ στα τέλη του προηγούμενου μήνα η Moody's προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών των ελληνικών τραπεζών. Το πρόσφατο διάγγελμα του Πρωθυπουργού δημιούργησε έντονη φημολογία περί πρόωρων εκλογών, με το ελληνικό χρηματιστήριο να αντιδρά αρχικά πτωτικά απέναντι στη φημολογία των πρόωρων εκλογών. Αξίζει παρακάτω να δούμε τη συμπεριφορά του γενικού δείκτη κατά την περίοδο πριν και μετά από τη διενέργεια εκλογών, ξεκινώντας από τις διπλές εκλογές του Μαΐου - Ιουνίου του 2012.

Πηγή γραφήματος: Bloomberg

Ο γενικός δείκτης κατά την προεκλογική περίοδο κατέγραψε σημαντική πτώση 34%, όταν και οι φήμες περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη ήταν έντονες, καθώς βρέθηκε έως και το χαμηλό των 471,35 μονάδων. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας, και το δεύτερο μνημόνιο που ακολούθησε, οδήγησε σε σημαντική άνοδο τον γενικό δείκτη κατά 93% κι έως το υψηλό των 910,99 μονάδων.

Οι πρόωρες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, οδήγησαν προεκλογικά σε απώλειες 32% τον γενικό δείκτη, ενώ έπειτα από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησε έως και τα τέλη Φεβρουαρίου του ιδίου έτους, ένα μίνι ράλι έως και το υψηλό των 945,81 μονάδων, πραγματοποιώντας κέρδη 33%, προτού ακολουθήσει εκ νέου πτωτική πορεία ο γενικός δείκτης, κατά την εξάμηνη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Η περίοδος που ακολούθησε των τελευταίων εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015, μπορεί να χαρακτηριστεί σπάνια, κι αυτό γιατί πριν τη διενέργεια αυτών το ελληνικό χρηματιστήριο παρέμεινε για ένα μήνα περίπου κλειστό, λόγω των capitals controls. Η έναρξη και πάλι της λειτουργίας του ελληνικού χρηματιστηρίου, βρήκε τον γενικό δείκτη να χάνει έως και 23%, για να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση της 3ης Αυγούστου με απώλειες 16,23%.

Η τελευταία προεκλογική περίοδος, βρήκε τον γενικό δείκτη να ενισχύεται 24% από τα χαμηλά της 24ης Αυγούστου, έως και τα υψηλά της 18ης Σεπτεμβρίου και τις 697,57 μονάδες. Οι δύο εβδομάδες που ακολούθησαν τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, βρήκαν το γενικό δείκτη να υποχωρεί κατά 8%, προτού σημειώσει κέρδη 14% έως και το υψηλό των 731,18 μονάδων. Η συνέχεια ήταν καταστροφική για την πορεία του γενικού δείκτη, καθώς κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό στις 420,82 μονάδες.

Το εάν το ελληνικό χρηματιστήριο προεξοφλεί σήμερα πρόωρες εκλογές ή όχι, ουδείς μπορεί να το απαντήσει με ασφάλεια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αναβαθμίσεις ξένων οίκων για τις ελληνικές μετοχές, και κυρίως αυτές των ελληνικών τραπεζών μόνο τυχαίες δεν μπορεί να είναι, και το αποτέλεσμα αυτών θα το δούμε στους επόμενους μήνες.