Προδοσία, κόντρες και κακοδιαχείριση απειλούν το δεύτερο μεγαλύτερο αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων

Προδοσία, κόντρες και κακοδιαχείριση απειλούν το δεύτερο μεγαλύτερο αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων

Εσωτερικές κόντρες, κρυφοί πληροφοριοδότες και απολυμένοι προγραμματιστές έχουν φέρει σκοτεινές στιγμές στο άλλοτε δημοφιλές αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο Sushi, που είναι το πρώτο μεγάλο εγχείρημα διοίκησης από μια αποκεντρωμένη κοινότητα.

Μετά την αρχική αποχώρηση του ιδρυτή Chef Nomi ο οποίος είχε επιχειρήσει τότε να καπηλευτεί προς όφελος του $ΕΤΗ αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων από τα αποθεματικά του project, ο συνιδρυτής γνωστός με το ψευδώνυμο 0xMaki ανέτρεψε την κατάσταση δημιουργώντας ένα από τα πιο επιτυχημένα projects. Ωστόσο, μετά την αποχώρησή του 0xMaki  από τη θέση του στις 18 Σεπτεμβρίου, άρχισαν σημαντικά προβλήματα για το αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των $5,8 δισ.

Μία πρόσφατα απολυμένη υπάλληλος της ομάδας που διαχειρίζεται Sushiswap δημοσιοποιήσε ισχυρισμούς ότι «το Sushi.com αποτυγχάνει» λόγω εσωτερικών συγκρούσεων.

Τις τελευταίες ημέρες, η αναταραχή στο Sushi Swap εμφανίστηκε σταδιακά στη δημοσιότητα, αλλά πολλά έχουν μείνει ανείπωτα.

Συγκεντρώνοντας τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τόσο στα κοινωνικά δίκτυα, φόρουμ χάκερ, αλλά και της διακυβέρνησης του ανταλλακτηρίου παραθέτουμε τις πληροφορίες για το τι μπορεί να συμβαίνει στο δεύτερο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο παγκοσμίως, εάν κινδυνεύουν κεφάλαια, και εάν αξίζει κανείς να ανοίξει short θέση στο $SUSHI.

O συνιδρυτής 0xMaki δεν αποφάσισε να φύγει από το Sushiswap. Απολύθηκε σε ψηφοφορία που ενορχηστρώθηκε από το CTO Joseph Delong.

Διεξήχθη ψηφοφορία στις 9 Σεπτεμβρίου 2021, κατά την οποία 11 από τα 17 μέλη του Sushi ψήφισαν για «Να ζητηθεί από τον Maki να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο για το Sushi και να φύγει από την βασική ομάδα πυρήνα».

Το 91% ψήφισε ναι και 9 ημέρες αργότερα, ο 0xMaki ανακοίνωσε ότι «παραιτείται» από τον ρόλο του στο Sushi Swap.

Έχει σχηματιστεί ένας εσωτερικός κύκλος ισχύος στο Sushi Swap, που αποτελείται από τους Joseph Delong, Omakase, Keno και Rachel.

Σύμφωνα με την φημολογία ο  0xMaki τέθηκε σε μια θέση όπου έπρεπε να αφήσει το Sushi, ή 6 άλλοι προγραμματιστές θα έφευγαν, πράγμα που σημαίνει ότι το Trident (ένα από τα φιλόδοξα projects του αποκεντρωμένου ανταλλακτηρίου) δεν θα κατάφερνε να έρθει ποτέ σε κυκλοφορία.

Καθώς ο 0xMaki ήταν ο μόνος στο Sushiswap με συμβόλαιο 3 ετών (τα άλλα μέλη έχουν 1 χρόνο), δεν μπορούσαν να τον απολύσουν, επομένως «του ζήτησαν να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο», χωρίς να συμβουλευτούν την κοινότητα.

Σύμφωνα με τιμολόγια που είδαν στο φως της δημοσιότητας η ομάδα πήρε αποζημίωση για δείπνα αξίας 9.000 $ στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια του συνεδρίου NFTNYC που δεν αναφέρθηκαν ποτέ στο DAO, εισιτήρια 5.000 $ για εκδηλώσεις με VC για τους Joseph, Rachel και Keno, όπου δεν συγκεντρώθηκαν χρήματα…

Μετά την πώληση του BitDAO στο αποκεντρωμένο launchpad MISO, το  BitDAO επέμενε να δώσει ένα μπόνους 2,6% με την μορφή tokens απευθείας στα βασικά μέλη του Sushi. Το κρυπτονόμισμα σήκωσε περισσότερα από $350 εκατομμύρια σε μία ώρα…

Ο 0xMaki υποστήριξε ότι αυτό το μπόνους θα έπρεπε να δοθεί στους κατόχους του xSushi και τελικά συμφωνήθηκε ένας συμβιβασμός 50/50 μελών Sushi/Core.

Ωστόσο, το airdrop στους κατόχους Sushi δεν συνέβη ποτέ και τα token εξακολουθούν να παραμένουν στο πορτοφόλι Sushi ops.

Μια άνιση κατανομή των κεφαλαίων που διανεμήθηκαν άδικα μεταξύ της βασικής ομάδας προκάλεσε άλλη μια διαφωνία.

Οι Joseph, Omakase, Keno, Rachel και 0xMaki έλαβαν περισσότερα κρυπτονομίσματα μπόνους από την υπόλοιπη βασική ομάδα.

Όταν ο 0xMaki επέστρεψε το μπόνους του, η ένταση αυξήθηκε μεταξύ των άλλων μελών της ομάδας.

Η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φαίνεται να  έχει βάλει στο στόχαστρο το Sushiswap και τα μέλη της ομάδας που βρίσκονται στις ΗΠΑ μετά την πώληση των token του BitDAO και τώρα είναι πολύ προσεκτικοί ώστε να μην τους δώσουν περαιτέρω λόγο για έρευνα.

Το συμβόλαιο του Joseph Delong λήγει σε 1 μήνα.

Το Uniswap v3 κυκλοφόρησε πριν από 6 μήνες, το Balancer και το Bancor v3 έρχονται και το Trident δεν έχει καταφέρει να βγει σε κυκλοφορία ακόμα. Αυτό είναι μια μεγάλη αποτυχία για το Sushi.

H ερώτηση που μένει είναι ποιος θα παρέμβει για να το σώσει το Sushi τώρα - με όλα όπως δείχνουν ο Joseph Delong να είναι ο επόμενος που θα πάρει τον δρόμο της παραίτησης.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.