7ος χρόνος, ημέρα 2062η
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Πού πάει το Χρηματιστήριο μετά το «σοκ» της Παρασκευής και την αύξηση της Alpha

Η εικόνα είναι πως ζούμε ένα τραπεζικό...αλαλούμ πριν την τελική λύση. Ο τραπεζικός κλάδος επιχειρεί να ολοκληρώσει στο σημερινό ευνοϊκό περιβάλλον τον κύκλο της άντλησης κεφαλαίων ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία αλλά και να πρωταγωνιστήσει ξανά στο ταμπλό μετά από δέκα χρόνια κρίσης. Μπορεί τεχνικά να είμαστε short στους δείκτες με τη ζώνη 850 - 830 μονάδων να προσφέρει στηρίξεις, αλλά σχεδόν οι μισές μετοχές είναι σε κατάσταση long.

Πού πάει το Χρηματιστήριο μετά το «σοκ» της Παρασκευής και την αύξηση της Alpha

Όταν η εβδομάδα μοιράζει απώλειες της τάξεως του 5% στον FTSE 25 και 13% στον τραπεζικό κλάδο, την λες στην καλύτερη περίπτωση ενδιαφέρουσα.

Η διαρροή για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank -μια πιθανότητα την οποία είχαμε σημειώσει- ήταν αρκετή για να δούμε την βιαστική πτωτική παράσταση μετά από αρκετές εβδομάδες κερδών. Να θυμόμαστε ότι στην Bull Market οι διορθώσεις είναι δυνατές και σε υποπολλαπλάσιο χρόνο από τις ανόδους, μιας και σκοπό τους είναι να ανακατευτεί η τράπουλα και να βρεθούν ευκολότερα πωλητές.

Η εικόνα είναι πως ζούμε ένα τραπεζικό...αλαλούμ πριν την τελική λύση. Ο τραπεζικός κλάδος φαίνεται πως θέλει να ολοκληρώσει στο σημερινό ευνοϊκό περιβάλλον τον κύκλο της άντλησης κεφαλαίων που χρειάζεται, με την Alpha Bank, παρά τον υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, να είναι η επόμενη επιδιώκοντας να αξιοποιήσει για αναπτυξιακούς σκοπούς τα πρόσθετα κεφάλαια, τη στιγμή που Eurobank και Εθνική αποκλείουν σενάρια αυξήσεων σε αυτή τη φάση, μετά και τη συγχώνευση της Grivalia και την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το ότι οι διοικήσεις των δύο τραπεζών έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε ΑΜΚ,  έχει την σημασία του, αν και νομίζουμε ότι εφόσον σε δεύτερη φάση τους δοθεί η ευκαιρία με καλές συνθήκες, θα το κάνουν.

Το πολύ θετικό είναι ότι ο τραπεζικός συνεχίζει να ενισχύεται με νέα κεφάλαια με σκοπό να επιστρέψει στα επίπεδα εκείνα που θα μπορεί να δανείζει την πραγματική οικονομία σε μεγαλύτερο εύρος ενόψει και των μεγάλων επενδύσεων που θα τρέξουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αν κάποιος σκεφτεί πιο λογικά, η τράπεζα Πειραιώς που μόλις ολοκλήρωσε τη δική της ΑΜΚ, είναι αυτή που δεν έχει ανησυχεί για την όποια εξέλιξη,  οπότε αποτελεί πλέον μια αμυντική επιλογή στον κλάδο.

H Alpha Bank, από την άλλη, βιαστικά έχασε το 35% της αξίας της.  Παρόλα αυτά, με βάση τις διαρροές οι παλαιοί μέτοχοι θα συμμετάσχουν κανονικά στην ΑΜΚ με όλα τους τα δικαιώματα, κάτι που θα φέρει και σημαντικό ενδιαφέρον στο ταμπλό ειδικά μετά τον μεγάλο όγκο της Παρασκευής. 

Η διαφορά είναι ότι μέχρι τη διευκρίνηση των όρων και την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, δύσκολα μπορεί να δει σημαντική ανοδική αντίδραση.

Τώρα στην περίπτωση της Eurobank, μπροστά μας έχουμε την είσοδο στον MSCI οπότε μέχρι την ολοκλήρωση της εισόδου της δύσκολα θα δούμε αισθητά χαμηλότερες τιμές.

Το θέμα είναι ότι πλέον έχουμε έναν κλάδο που οπλίζεται με νέα κεφάλαια και επιτέλους μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον και χρηματιστηριακά μετά από πάρα πολλά χρόνια «φαγούρας».

Η εβδομάδα που ξεκινάει σφύζει από νέα μιας και εκτός από αποτελέσματα σε ΕΧΑΕ, ΠειραιώςΔΕΗ, Ouest , Lamda και αρκετές άλλες, η Αegean κόβει δικαίωμα για τη δική της αύξηση κεφαλαίου, ενώ η μετοχή της Σαράντης κόβει μέρισμα 21 λεπτών.

Την Τετάρτη έχουμε την εισαγωγή του ομολόγου της COSTA MARE, την Παρασκευή τις αλλαγές του MSCI με τη Eurobank να έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω εισόδου.

Τεχνικά είμαστε short πάνω από 1 εβδομάδα στους δείκτες. Ωστόσο σχεδόν οι μισές μετοχές παραμένουν σε κατάσταση long.

Το καλό είναι ότι ακόμα η ρευστότητα είναι σε υψηλά επίπεδα και το ενδιαφέρον σημαντικό στις διορθώσεις απορροφώντας την προσφορά.

Ο τραπεζικός κατάφερε με συνοπτικές διαδικασίες να περάσει σε αρνητικό έδαφος με απώλειες 2,61% για το 2021 συμπαρασύροντας ΓΔ και FTSE που ακόμα διατηρούν κέρδη 7,24% και 7,80% αντίστοιχα από τις αρχές του έτους.

Παρόλα αυτά έχουμε αρκετούς τίτλους με σημαντικά κέρδη. Η πληροφορική συνεχίζει να υπεραποδίδει σημαντικά, με ενδεικτικά παραδείγματα την Space Hellas και την Entersoft που έχουν κέρδη 44% και 33% αντίστοιχα. Αξιοσημείωτα τα κέρδη για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (24%), Μυτιληναίο (23%), Eurobank (28%) και Viohalco (26%).

Οι κλάδοι που συνεχίζουν, και λογικά θα συνεχίσουν να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η πληροφορική, οι κατασκευές και η βιομηχανία.

Το επίπεδο των 900 μονάδων μας στοιχειώνει τα τελευταία χρόνια, μιας και κάθε φορά που η αγορά δοκιμάζει την κατοχύρωση του, πάντα βρίσκεται μία αφορμή για διόρθωση.

Από την άλλη αν κάποιος αφαιρέσει τον τραπεζικό δείκτη θα καταλάβει πως το τι έχει πετύχει η αγορά μέχρι τώρα δεν έχει καμία σχέση με τις αποδόσεις που έχουν πετύχει αρκετοί επιμέρους τίτλοι.

Οφείλουμε να συνεχίζουμε με σύνεση, με σωστές επιλογές και στρατηγικές αυξομειώσεις θέσεων αξιοποιώντας τη βοήθεια της τεχνικής ανάλυσης αν θέλουμε να πετύχουμε σημαντικές αποδόσεις και να κερδίσουμε την αγορά.

Η ζώνη των 850 και 830 μονάδων προσφέρει στηρίξεις παρόλα αυτά θα πρέπει να παρατηρούμε τον κάθε τίτλο που μας ενδιαφέρει ξεχωριστά.

Θυμίζουμε ότι η αγορά είναι μαραθώνιος και όχι κατοστάρι και πάντα δίνει την ευκαιρία, ακόμα και όταν είναι bull market, κάποιος να τοποθετηθεί με συγκεκριμένη στρατηγική σε αυτή. Η τελευταία εβδομάδα το απέδειξε περίτρανα μιας και όλοι περίμεναν τη διόρθωση που τελικά ήρθε με αφορμή τις τράπεζες.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ-ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ-ΜΗΝΙΑΙΟ

H συνεδρίαση της Παρασκευής έκανε τη διαφορά. Η ζώνη του 859 είναι στήριξη με τους όγκους της Παρασκευής να δείχνουν ότι μπορούν να δοκιμάσουν και πάλι μία αντίδραση. Το 893 συνεχίζει και είναι σημαντική αντίσταση ενώ κατοχύρωση του 859 μπορεί να δώσει το 849 και στην χειρότερη περίπτωση τις 837 μονάδες. Το stop στην παρούσα στις 915 μονάδες ενώ όλα δείχνουν ότι η ζώνη του 830-910 θα χρειαστεί αρκετό χρόνο πριν δούμε τη συνέχεια του έργου. Φυσικά, είναι ευκαιρία για πολλούς που ήταν εκτός αγοράς να στήσουν ένα χαρτοφυλάκιο αλλά και άλλους να κάνουν αναδιάρθρωση στο υφιστάμενο τους. Tο μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μας λείψει το volatility και το αυξημένο ενδιαφέρον μιας και είναι η πρώτη σημαντική διόρθωση μετά από μεγάλο διάστημα.

FTSE 25: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT-STOP 2216 -EΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ SHORT-STOP 2234 ΜΟΝΑΔΕΣ

Το 2069 είναι κοντινή στήριξη με τις 2046 και 2002 επόμενες, αν και το τελευταίο επίπεδο θεωρούμε ότι δύσκολα θα το δει, τουλάχιστον άμεσα. Το 2130-2138 γίνεται κοντινή αντίσταση, διάσπαση και κατοχύρωση της οποίας μπορεί να οδηγήσει στο επίπεδο των 2160 μονάδων.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 604 ΜΟΝΑΔΕΣ

O τραπεζικός βιαστικά δοκίμασε το 478 που είναι ουσιαστικά η προηγούμενη σοβαρή ζώνη συσσώρευσης, άρα δύσκολα θα χαθεί τουλάχιστον άμεσα. Αν ο δείκτης καταφέρει να κλείσει και πάλι πάνω από τις 525 μονάδες θα δώσει ένα θετικό σήμα, με το 550 και 568 επόμενες σημαντικές αντιστάσεις. Το volatility μας αναγκάζει να κατέβουμε τεχνικά σε μικρότερους χρόνους μιας και οι διακυμάνσεις προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για κέρδη. Στην παρούσα το stop είναι στις 604, με πολύ μεγάλες πιθανότητες να κατέβει αισθητά το επόμενο διάστημα στο ημερήσιο γράφημα.

AΛΦΑ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 1,32 ΕΥΡΩ

Mε βάση τις διαρροές τα πράγματα με την επιχειρούμενη αύξηση κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ δεν φαίνεται να είναι τόσο άσχημα, καθώς στην αρχή το μυαλό όλων πήγε στο πως κινήθηκε η τράπεζα Πειραιώς. Ο όγκος της Παρασκευής όσο και αν φαίνεται περίεργο μας δείχνει ότι το έξυπνο χρήμα βρήκε την ευκαιρία να πάρει θέσεις μιας και πιστεύει ότι η ΑΜΚ δεν θα είναι και τόσο πολύ μακριά ενώ θα έχει και δικαίωμα. Αν δει κάποιος την προηγούμενη συσσώρευση έχει γίνει στη ζώνη του 0,80. Το 0,84 είναι κοντινή στήριξη ενώ το 0,97 κοντινή αντίσταση και το 1,10 επόμενη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μεσοπρόθεσμοι δεν χρειάζεται να βιαστούν μέχρι την ολοκλήρωση της ΑΜΚ.

EUROBANK: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 0,84 ΕΥΡΩ

To 0,73 και 0,79 είναι τα δύο κοντινά μας επίπεδα. Κατοχύρωση ενός εκ των δύο μπορεί να δώσει το 0,68 ή 0,84 αντίστοιχα με το τελευταίο να είναι και stop.

ΟΤΕ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 14,16 ΕΥΡΩ

To stop μας ανέβηκε στο 14,16 με το 14,20 να είναι κύρια στήριξη. Το 14,85 κύρια αντίσταση που κατοχύρωση σε κλείσιμο μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης με το 15,18 επόμενη αντίσταση και μεγάλο στόχο τα 16,30 ευρώ.

ΟΠΑΠ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 12,65 ΕΥΡΩ

To 12,65-12,73 είναι σημαντική αντίσταση. Μια κατοχύρωση σε κλείσιμο, μας δίνει εκ νέου αγοραστικό σήμα με επόμενο στόχο το 13,14. Το 12,04 κοντινή στήριξη που κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στα 11,67 ευρώ.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 15,46 ΕΥΡΩ

To 14,40 είναι σημαντική στήριξη που μπορεί να δώσει αντίδραση στο 15,46 που είναι και το stop μας. Διάσπαση του 14,40 μπορεί να οδηγήσει στο επίπεδο των 13,90 ευρώ.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 9,50 ΕΥΡΩ

To long συντηρήθηκε σε κλείσιμο. Τα 10,10 ευρώ είναι κοντινή αντίσταση, διάσπαση της οποίας μπορεί να οδηγήσει τη μετοχή στο 11,05 ή τα 11,40 ευρώ. Το 9,50 κύρια στήριξη και stop σε κλείσιμο.

MOTOR OIL: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 13,20 ΕΥΡΩ

To 14,23 αποτελεί κοντινή αντίσταση. Κατοχύρωση του επιπέδου μπορεί να δώσει συνέχιση. Φαίνεται ότι οι κλάδοι που κτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία επανακάμπτουν δυναμικά. Το 13,26 κύρια στήριξη με το stop στο 13,20.

ΕΛΠΕ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG – STOP 5,98 EΥΡΩ

To 5,98 είναι κύρια στήριξη και stop. Μία κατοχύρωση μπορεί να δώσει κίνηση στο 5,70. Το 6,30 είναι κοντινή αντίσταση που διάσπαση της μπορεί να δώσει το 6,48.

ΔΕΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 9,38 ΕΥΡΩ

To 8,50 είναι σημαντική στήριξη που μόνο αν χαθεί σε κλείσιμο μπορεί να δώσει συνέχιση στο 8,16. Πολύ καλό το κερί της παρασκευής με το 9,31 να είναι κύρια αντίσταση με το stop στα 9,38 ευρώ.

VIOHALCO: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 5,08 ΕΥΡΩ

Tο 4,50 είναι κύρια στήριξη που μόνο με διάσπαση της η μετοχή μπορεί να δοκιμάσει το 4,28 άμεσα. Το 4,90 κοντινή και το 5,08 κύρια αντίσταση και stop.

ΛΑΜΔΑ:  ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 7,19 ΕΥΡΩ

To 7,19 κύρια στήριξη και stop. Το 7,74 είναι η αντίσταση με τα αποτελέσματα τριμήνου της εταιρείας να βγαίνουν μέσα στην εβδομάδα.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: ΗΜΕΡΗSIO SHORT - STOP 1,3960 ΕΥΡΩ

To 1,34 είναι κοντινή και το 1,40 κύρια αντίσταση και stop. Το 1,26 και 1,22 οι στηρίξεις.

ΕΧΑΕ: ΗΜΕΡΗSIO LONG - STOP 3,95 ΕΥΡΩ

Το 4,05 κύρια στήριξη και μόνο με διάσπασή της η μετοχή μπορεί να δοκιμάσει το stop του 3,95 ή το 3,80. Το 4,34 είναι αντίσταση. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι τα αποτελέσματα του 2021 θα είναι σημαντικά αυξημένα στην εταιρεία, οπότε πρέπει να είναι στόχος για κάθε σοβαρό χαρτοφυλάκιο.

ΠΛΑΙΣΙΟ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 3,72 ΕΥΡΩ

Το 4,30 κοντινή αντίσταση με στόχο το 4,80. Τα 4 ευρώ είναι σημαντική στήριξη στην παρούσα, μόνο με διάσπαση της οποίας μπορεί η μετοχή να οδηγηθεί προς την κύρια στήριξη των 3,72 ευρώ.

ΕΝΤERSOFT: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 3,46 ΕΥΡΩ

To 3,60 επίπεδο είναι αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να δώσει αύξηση όγκου και κίνηση στην ζώνη του 3,80-3,90. Το 3,46 είναι το stop μας, με επόμενη στήριξη το 3,35 και 3,16 ευρώ.

INFO QUEST: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 12,28 ΕΥΡΩ

To stop μας στο 12,28, με το επίπεδο να είναι και κύρια στήριξη. Μία διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 11,90. Το 13,20 κοντινή αντίσταση που διάσπαση θα δώσει συνέχιση.

DAX: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 15538 ΜΟΝΑΔΕΣ

To 15080 έχει γίνει κοντινή σημαντική στήριξη. Διάσπασή της μπορεί να δώσει κίνηση στο 14800. Από την άλλη το 15538 είναι κύρια αντίσταση που κατοχύρωση σε κλείσιμο θα δώσει νέα ώθηση και κίνηση στο 15800 επίπεδο.

S&P 500: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 4183 ΜΟΝΑΔΕΣ

To stop έχει κατέβει μίαν ανάσα από τα τρέχοντα επίπεδα, και μία κατοχύρωση σε κλείσιμο του 4183 μπορεί να δώσει αγοραστικό σήμα και κίνηση στο 4228 ή το 4277. Αν προσέξει κανείς τον ταλαντωτή και το stop δύσκολα θα θελήσει να κοντράρει αν η αγορά κλείσει πάνω από αυτό. Το 4060 έχει γίνει κύρια στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να δώσει τιμές κοντά στις 4.000 μονάδες.

DOW JONES: HMERHΣΙΟ SHORT – STOP 35091 MONAΔΕΣ

Οι 33454 και 33473 μονάδες είναι τα δύο βασικά κοντινά επίπεδα μας. Μία κατοχύρωση ενός εκ των δύο μπορεί αντίστοιχα να δώσει κίνηση στα επίπεδα των  32600 ή των 35375 μονάδων.

EURO/USD: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 1,1703

To 1,2110 γίνεται κύρια στήριξη με κοντινή το 1,2150. Το 1,2278 αντίσταση, που με κατοχύρωση της μπορεί να δοκιμάσει τα υψηλά του στη ζώνη του 1,2330-1,2370

GOLD: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 1808 ΔΟΛΑΡΙΑ

To 1890 είναι κύρια αντίσταση που κατοχύρωση σε κλείσιμο μπορεί να δώσει συνέχιση στο 1924. Από την στιγμή που είμαστε πάνω από το 1848 η τάση είναι σημαντική έχοντας ανοίξει τον δρόμο για τα υψηλά.

PFIZER: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 39,43 ΔΟΛΑΡΙΑ

To stop μας έχει ανέβει πολύ κοντά στο 39,43. Το 40,60 κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση σε κλείσιμο μπορεί να δώσει το 41,30 ή τα 43 δολάρια. Πλέον έκλεισε και τη μεγάλη παραγγελία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνήθως πάνω στα νέα βγαίνουν πωλήσεις.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.