Πότε θα σταματήσει το μεγάλο ράλι του χαλκού;

Πότε θα σταματήσει το μεγάλο ράλι του χαλκού;

Η απορία που είχαμε πριν σχεδόν έναν μήνα (Ο χαλκός διστάζει - Ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του; | Liberal Markets), λύθηκε γρήγορα, και μάλιστα με ξεκάθαρο τρόπο. Ο χαλκός όχι μόνο κινήθηκε προς τα ιστορικά υψηλά των 4,5 δολαρίων/λίβρα, αλλά τα διέσπασε με άνεση και κρατιέται άνετα πάνω από αυτά εδώ και δύο εβδομάδες. Το νέο ιστορικό υψηλό, που σημειώθηκε την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου και έφερε την τιμή κοντά στα 4,8 δολάρια/λίβρα, ακολουθήθηκε από μία μικρή διορθωτική κίνηση η οποία όμως δεν φαίνεται καθόλου ισχυρή. Κοιτάζοντας το διάγραμμα της τιμής του, είναι δύσκολο να είμαστε αρνητικοί για το άμεσο (τουλάχιστον) μέλλον.

Στο Liberal Markets έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στα εξαιρετικά θετικά θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς χαλκού για τα επόμενα χρόνια, με τη ζήτηση που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά λόγω της μεγάλης παγκόσμιας στροφής προς την «πράσινη» οικονομία και την ηλεκτροκίνηση και της ανάγκης για ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό των βασικών υποδομών στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων με τα πολύ χαμηλά επιτόκια και την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται σχεδόν παντού μετά το οικονομικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία, επέσπευσε τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα να φτάσουμε πολύ γρήγορα σε επίπεδα τιμών που πριν ένα χρόνο φαίνονταν αδιανόητα.

Η πολύ μεγάλη - και γρήγορη – άνοδος του χαλκού και άλλων μετάλλων, έχει κάνει τις κινεζικές αρχές να επισπεύσουν την εφαρμογή του σχεδίου τους για στροφή της οικονομίας τους προς την ιδιωτική κατανάλωση και τη σταδιακή «αποθέρμανση» της έντονης βιομηχανικής δραστηριότητας. Επίσης, οι πληροφορίες του διεθνούς Τύπου αναφέρουν πως στα πλαίσια της προσπάθειας για μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι αρχές έπεισαν τα μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας χαλκού να μειώσουν κατά περίπου 9% τις αγορές «νέου» χαλκού και να προσπαθήσουν να τον αντικαταστήσουν με ανακυκλωμένο χαλκό. Όμως, παρά αυτές τις ενδείξεις περί πιθανής μείωσης της ζήτησης για χαλκό από την Κίνα, η χρηματιστηριακή αντίδραση του μετάλλου ήταν εξαιρετικά ψύχραιμη, σχεδόν αδιάφορη θα μπορούσαμε να πούμε.

Αυτό δεν είναι καθόλου παράδοξο. Οι αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, οι οποίοι πέρυσι καθυστέρησαν αρκετά να αντιληφθούν την έναρξη του μεγάλου ράλι, γίνονται ολοένα και πιο αισιόδοξοι, εκτιμώντας πως η πιθανή μείωση της κινεζικής ζήτησης θα αντισταθμιστεί από την αύξησή της στις δυτικές χώρες. Πρόσφατη ανάλυση της Goldman Sachs υποστηρίζει πως η αύξηση της ζήτησης δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από την υπάρχουσα προσφορά, και πως τα παγκόσμια αποθέματα του μετάλλου κινδυνεύουν με μηδενισμό μέσα στον επόμενο χρόνο. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως το έλλειμμα προσφοράς θα κρατήσει για αρκετά χρόνια ακόμα. Η πρόβλεψη της τράπεζας είναι πως μέχρι το 2025 η τιμή του χαλκού θα έχει φτάσει κοντά στα 7 δολάρια/λίβρα, από τα περίπου 4,70 σήμερα. Οι συνάδελφοί τους στην Bank of America είναι ακόμα πιο αισιόδοξοι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και δεν αποκλείουν την πιθανότητα να φθάσουμε τα 6 δολάρια/λίβρα μέσα στο 2021. Αυτό είναι το επίπεδο που, σύμφωνα με την Jefferies, θα πρέπει να ξεπεραστεί για να πείσει τις εταιρείες που λειτουργούν τα ορυχεία χαλκού να ξεκινήσουν επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγής τους. Μετά από τα παθήματά τους τα προηγούμενα χρόνια, όταν ξόδεψαν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για να επεκτείνουν τα ορυχεία τους και να «σκάψουν» για νέα και σύντομα είδαν την τιμή του χαλκού να πέφτει, οι εταιρείες είναι πλέον πολύ διστακτικές. Για να ξεφύγουμε από τις επενδυτικές τράπεζες, η εταιρεία Trafigura, που είναι ο μεγαλύτερος έμπορος χαλκού παγκοσμίως, πιστεύει και αυτή πως τα 7 δολάρια είναι ένας ρεαλιστικός στόχος για τα επόμενα χρόνια, αλλά θα μπορούσαμε να δούμε και τα 10 δολάρια/λίβρα αν παρουσιαστούν διαταραχές στην παραγωγή των ορυχείων.

Αυτό δεν είναι ένα απλά ένα σενάριο, αλλά κάτι που τις τελευταίες εβδομάδες έχει αρχίσει να απασχολεί τις αγορές, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Λατινική Αμερική, όπου εξορύσσεται σχεδόν το 40% του χαλκού παγκοσμίως. Στην Χιλή, με πάνω από το 30% της παγκόσμιας παραγωγής, η μεγάλη ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού στις πρόσφατες εκλογές αυξάνει την πιθανότητα για σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα και στην φορολογική πολιτική της χώρας. Δεν αποκλείεται καθόλου να καταργηθούν διάφορα προνόμια των χαλκωρύχων και να αυξηθεί σημαντικά η φορολογική τους επιβάρυνση. Αντίστοιχα, η διαγραφόμενη νίκη του αριστερού υποψήφιου στις Περουβιανές προεδρικές εκλογές αυξάνει τις πιθανότητες για παρόμοιες εξελίξεις και σε αυτή την χώρα. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις συχνές πλέον διαμάχες μεταξύ των εργαζομένων και των διοικήσεων των ορυχείων και τις απεργίες που τις συνοδεύουν, αντιλαμβανόμαστε πως μπορεί σύντομα να δούμε μείωση της παραγωγής χαλκού από τα νοτιοαμερικανικά ορυχεία και περαιτέρω άνοδο στην τιμή του μετάλλου.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, και στην οικονομία γενικότερα, υπάρχει ένα ρητό που λέει πως «το φάρμακο για τις υψηλές τιμές είναι οι ακόμα υψηλότερες». Όσο οι κεντρικές τράπεζες δεν θα αυξάνουν τα επιτόκια (οι ίδιες δηλώνουν πως δεν θα βιαστούν καθόλου), και η δημοσιονομική πολιτική παραμένει παντού επεκτατική, ο χαλκός θα συνεχίσει να ανεβαίνει και θα αρχίσει να πλησιάζει τους στόχους των τραπεζών, ιδίως αν «βάλει το χέρι της» η Λατινική Αμερική. Κάποια στιγμή, ίσως στα 6 δολάρια/λίβρα, όπως υποθέτει η Jefferies, θα μπει σε λειτουργία η «φαρμακευτική αγωγή». Μπορεί τα ορυχεία να αρχίσουν να δουλεύουν πιο εντατικά, μπορεί όμως να αρχίσει η μείωση της ζήτησης, καθώς θα ανεβαίνει το κόστος της «πράσινης» μεταμόρφωσης του πλανήτη, κόστος το οποίο εν τέλει θα επιβαρύνει, άμεσα ή έμμεσα, τους πολίτες των Δυτικών κυρίως κρατών, οι οποίοι μπορεί να αποφασίσουν πως η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής δεν είναι ανάγκη να κερδηθεί τόσο γρήγορα. Μπορεί να αλλάξουν γραμμή οι κεντρικές τράπεζες, ανεβάζοντας τα επιτόκια πιο γρήγορα. Σίγουρα πάντως κάτι θα γίνει, εξάλλου έτσι προβλέπει η οικονομική θεωρία, την οποία γνωρίζει πολύ καλά ο Dr. Copper.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.