Πόσο φούσκα είναι οι αγορες- Ήρθε η ώρα να πουλήσουμε ή να αγοράσουμε;

Πόσο φούσκα είναι οι αγορες- Ήρθε η ώρα να πουλήσουμε ή να αγοράσουμε;

Με τους δείκτες της Wall Street να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά, τον Πρόεδρο Joe Biden να εγκαθίσταται στο Λευκό Οίκο, την ομαλότητα στην διχασμένη  αμερικανική κοινωνία να μην έχει επέλθει ακόμα, τα ερωτήματα για την πορεία των αγορών παραμένουν: Είναι φούσκα οι αγορές;

Πόσο αποσυνδεμένα  από την πραγματική οικονομία είναι τα χρηματιστήρια αξιών και οι εταιρείες που διαπραγματεύονται σε αυτά; Για πόσο θα συνεχιστεί η «παράλογη» ευφορία των αγορών; Ήρθε η ώρα να πουλήσουμε ή έχει ήδη έρθει και δεν το έχουμε καταλάβει;

Οι απαντήσεις αντικρουόμενες μεταξύ τους αλλά με εκατέρωθεν λογικά επιχειρηματία που θολώνουν την κρίση των επενδυτών. Ακριβώς αυτή τη στιγμή που έχει αρχίσει να διαφαίνεται στον ορίζοντα η αρχή του τέλους της πανδημικής κρίσης, οι αναλυτές δεν μπορούν να καθοδηγήσουν με ασφάλεια τους επενδυτές μέσα από τον λαβύρινθο των αγορών.

Και αυτό γιατί κάθε φορά που κάποιοι οίκοι συστήνουν πωλήσεις ή που καθίσταται προφανής η υπερβολή, οι κεντρικές τράπεζες «εμβολιάζουν» με φρέσκο ζεστό χρήμα το σύστημα για στήριξη των οικονομιών, οδηγώντας ταυτόχρονα, τις αποτιμήσεις ακόμη υψηλότερα. Είναι μια στρατηγική που την παρακολουθούμε χρόνια και οδηγεί εκ των πραγμάτων σε αυτοτροφοδοτούμενη άνοδο, καθώς το χρήμα που περισσεύει σε περιβάλλον μηδενικών-αρνητικών επιτοκίων, αναζητά διαρκώς όλο και πιο ριψοκίνδυνες αποδόσεις.

Είναι αληθές,και τα παραδείγματα με τα συγκριτικά θεμελιώδη ομοειδών εταιρειών πολλά, ότι οι αποτιμήσεις διευρύνουν την απόσταση από τα θεμελιώδη δεδομένα. Αλλά με το κόστος χρηματοδότησης πολύ χαμηλά, τις αποδόσεις σε παραδοσιακές τοποθετήσεις να προσεγγίζουν το μηδέν, η προσέλκυση διαρκώς νέων επενδυτών και ειδικά νεότερων γενεών στις αγορές, είναι ολοφάνερη.

Εξ αυτού του λόγου πολλές προτάσεις ακόμα και σε μια διορθωτική φάση των αγορών κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2021, προσανατολίζονται στο να θεωρούν ενδεχόμενη υποχώρηση ως ευκαιρία αγορών, καθώς οι μετοχικές αποδόσεις  είναι σαφώς πιο ελκυστικές  έναντι των αποδόσεων των ομολόγων.

Πράγματι το 25% της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων διαπραγματεύεται με αρνητικά επιτόκια.  Επομένως και με δεδομένη τη στήριξη τραπεζών και κυβερνήσεων λόγω της πανδημικής κρίσης, η μετοχική ιδέα αποτελεί μια «αναπόφευκτη» εναλλακτική.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλη αγορά φουσκωμένη. Η απόδοση του S&P όσον αφορά το 2020 περιορίστηκε στο 6% αν εξαιρέσει κανείς τις στρατοσφαιρικές αποδόσεις  των FAAMNG (Facebook, Amazon, Apple, Microsoft, Netflix και Google).

Αλλά από την άλλη μεριά οι δημόσιες εγγραφές (ΙPO) και η ζήτηση για νέες εισαγωγές με τις SPAC’S , τις επιχειρήσεις εξαγοράς ειδικού σκοπού που άντλησαν 70 δισ. δολάρια την περσινή χρονιά, είναι στο ζενίθ τους.

Προς επίρρωση της ανάγνωσης μεγάλου τμήματος της αγοράς, ενδιαφέρον παρουσιάζει ένας δείκτης που δημιουργήθηκε από την Goldman Sachs, εταιρειών με μετοχές τεχνολογίας που όμως δεν είναι κερδοφόρες.

Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι αυτή η εκτόξευση τιμών οφείλεται στους παράγοντες που έχουμε περιγράψει και δημιουργούν πολύ απαιτητικές αν όχι «φουσκωμένες» αποτιμήσεις.

Επομένως πολλές τεχνολογικές επιχειρήσεις κερδίζουν όχι από το επιχειρηματικό τους μοντέλο αλλά από την άνοδο των μετοχών τους.

Αλλά υπάρχουν και αρκετές εταιρείες που δρομολογούν ένα growth story με υψηλό μικτό περιθώριο, που όμως επανεπενδύουν προκειμένου να οδηγηθούν στην ανάπτυξη.

Το αναπάντητο ερώτημα είναι, αν και όποτε «ξεφουσκώσουν» πολλές από αυτές ,θα συμπαρασύρουν και τις αξιόλογες εταιρείες μαζί  τους.

Εν κατακλείδι η αποσύνδεση της πραγματικής οικονομίας και της παραγωγής με την κίνηση των μετοχών (που πάντως συχνά συμβαίνει καθώς οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί)  συνεχίζει να υπάρχει όσο ο εθισμός στο φθηνό χρήμα συνεχίζεται.

Το πόσο παράτολμο είναι να παίρνει κάποιος θέσεις short με αυτά τα δεδομένα το έχουν καταλάβει ήδη πολλοί οι οποίοι πόνταραν στην κατάρρευση αλλά στο τέλος είδαν τα λεφτά τους να καίγονται από την δυναμική των αγορών και ήταν οι ίδιοι που με το short covering, έδωσαν περισσότερη ώθηση στις τιμές.

Το πότε θα επέλθει βίαιη αποθέρμανση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων παραμένει άγνωστο. Το ότι θα έρθει, είναι σίγουρο.

Το θετικό είναι, ότι δημιουργούνται καινούργιες γενιές επενδυτών που έχουν πρόσβαση σε ευρεία και αναλυτική πληροφόρηση, με την απαραίτητη προτροπή να μελετήσουν και τομείς της συμπεριφορικής χρηματοοικονομικής.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.