Πόσο ασφαλής είναι η «κεντρική τράπεζα» των κρυπτονομισμάτων;

Πόσο ασφαλής είναι η «κεντρική τράπεζα» των κρυπτονομισμάτων;

Μία εκ των δημοφιλέστερων εφαρμογών αποκεντρωμένης οικονομίας (DeFI - Decentralized Finance) είναι το Maker DAO με περίπου 50% μερίδιο αγοράς. Πολλοί, λόγω του τρόπου λειτουργίας του ,το παρομοιάζουν με κεντρική τράπεζα. Εν συντομία κάποιος μπορεί να καταθέσει δημοφιλή κρυπτονομίσματα όπως το Ethereum, BAT, USDC, WBTC, TUSD, KNC, ZRX, MANA, COMP, LRC, LINK, δημιουργώντας ένα Centralised Debt Position (CDP). Το παράγωγο προιόν του CDP είναι το DAI, ένα κρυπτονόμισμα σταθερής αξίας που ακολουθεί το δολάριο ΗΠΑ.

Για παράδειγμα εάν καταθέσετε ένα ΕΤΗ αξίας 460 δολαρίων, θα μπορείτε να πάρετε σε DAI περίπου 180 δολαρίων με επίπεδο collateralization στα 150%. Όμως εάν η τιμή του ΕΤΗ πέφτει και προσεγγίσει την θέση που κινδυνεύει η θέση σας να γίνει αρνητική, τότε αυτή οδηγείται σε επιθετικό κλείσιμο, μέσω ρευστοποίησης σε δημοπρασία. Αυτό γίνεται για να διασφαλίσει πως πάντα το κλειδωμένο κεφάλαιο είναι ίσο ή μεγαλύτερο από αυτό που έχει δοθεί με την μορφή του DAI. Σε αντίθεση με τις κεντρικές τράπεζες, τα DAI stablecoins είναι fully backed.

Εάν θέλετε τα κρυπτονομίσματα σας πίσω, τότε μπορείτε απλά να πληρώσετε το ποσό που έχετε δανειστεί, να κλείσετε το ανοιχτό CDP, και αυτά θα σας επιστραφούν. Σήμερα η αξία του κατατεθειμένου collateral αγγίζει σχεδόν τα 2 δισ. δολάρια. Την ίδια στιγμή η συνολική κυκλοφορία των DAI είναι σχεδόν 1,5 δισ. δολάρια.

Ένας από τους βασικούς “ρόλους” στην διακυβέρνηση του MakerDAO είναι αυτός του θεματοφύλακα, ο οποίος μπορεί να εκμεταλλευτεί το 3,5% arbitrage συμμετέχοντες στις ρευστοποιήσεις των ενεχυριασμένων καταθέσεων στα CDPs όταν αυτά λόγω πτώσης της αξίας τους κινδυνεύουν να πέσουν κάτω από την αξία του δανείου που έχει διανεμηθεί.

Κατά πόσο είναι ασφαλές το Maker Dao;

Σύμφωνα με το ισραηλινό startup B.Protocol, ανακαλύφθηκε ένας τρόπος που παραπέμπει από την ρευστοποίηση των ενυπόθηκων αξιών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του πρωτοκόλλου, οι CDP θέσεις πρέπει να κλείνουν και να ρευστοποιούνται όταν πέσουν σε ποσοστό collateralization 150%. Σύμφωνα με τον Yaron Velner, CEO του B. Protocol, εάν οι καταθέσεις διαχωρίσουν τα CDPs τους σε ποσά κάτω των 100 δολαρίων, οι θεματοφύλακες που συμμετέχουν στις δημοπρασία, δεν θα συμμετέχουν λόγω των δυσκολιών υπολογισμού του περιθωρίου κέρδους.

Ωστόσο, αυτό αποτελεί μικρό πρόβλημα, καθώς το κόστος του τέλους συναλλαγών του Ethereum, είναι αποτρεπτικό για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής. Σύμφωνα με τον Velner, κάποιος για να προστατέψει ένα συνολικό ποσό 1 εκατομμυρίου δολαρίων, θα πρέπει να δαπανήσει 5 χιλιάδες δολάρια σε τέλη συναλλαγών (τις καλές ημέρες) για να το διαχωρίσει σε 7.800 vaults. Ουσιαστικά το επιχείρημα είναι ότι με ένα ποσό 0,5% του αρχικού κεφαλαίου, κάποιος διασφαλίζει ότι η θέση του μπορεί να μην ρευστοποιηθεί. Φυσικά είναι μια αδυναμία του συστήματος που πρέπει να διερευνηθεί, λόγω τόσο των κεφαλαίων που διαπραγματεύονται, αλλά και του ρόλου στο οικοσύστημα αποκεντρωμένης οικονομίας.

Μέχρι την ώρα της δημοσίευσης, η ομάδα του MakerDAO δεν είχε τοποθετηθεί.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν λειτούργησε σωστά το σύστημα του Maker Dao στο παρελθόν ;

Η ξαφνική απομείωση της τιμής του $ΕΤΗ το οποίο έπεσε από περίπου 200 δολάρια στα χαμηλό των 95 δολαρίων την Πέμπτη 12 Μαρτίου και έκτοτε διαπραγματεύεται μεταξύ 110-120 δολαρίων μείωσε τις υπερ- ενεχυριασμένες θέσεις (150%) και οδήγησε σε μαζική ρευστοποίηση των $ΕΤΗ που είχε στην κατοχή του για την έκδοση του stablecoin $DAI που ακολουθεί το δολάριο των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή το δημόσιο δίκτυο blockchain του Ethereum παρουσίασε πολύ υψηλό όγκο συναλλαγών που οδήγησαν σε καθυστερήσεις των συναλλαγών οδήγησε στην αδυναμία των εγγυητών αυτών των θέσεων να αυξήσουν το ενέχυρο των ανοικτών θέσεων για τα $DAI που είχαν δανειστεί, ενώ τα αυτοματοποιημένα bots δεν είχαν προγραμματιστεί να προσαρμοστούν στα νέα υψηλά τέλη συναλλαγών που απαιτούσαν οι συναλλαγές στο Ethereum λόγω του όγκου συναλλαγών. Λόγω αυτών των προβλημάτων σε μία “δημοπρασία” ρευστοποιήθηκαν $ΕΤΗ αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων για 0 δολάρια, δημιουργώντας ένα έλλειμμα στα 5,362 εκατ. δολαρίων.

Επειδή η τιμή του $ΕΤΗ έπεσε σημαντικά και για να μπορέσει να διατηρηθεί η ακεραιότητα έπρεπε να πωληθούν τα $ΕΤΗ για την μείωση των “δανείων” που δεν μπορούσαν πλέον να εξυπηρετηθούν από το ενέχυρο, οι φύλακες είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε αυτές τις δημοπρασίες για να αγοράσουν τα $ΕΤΗ προς ρευστοποίηση. Σε αυτές τις δημοπρασίες συνήθως συμμετέχουν πολλοί φύλακες οι οποίοι υποβάλουν τις προσφορές τους που συνήθως καταλήγουν σε εφάμιλλες αυτών της αγοράς. Ωστόσο λόγω του υψηλού όγκου ρευστοποιήσεων αλλά και των καθυστερήσεων των συναλλαγών λόγω του υπερφορτωμένου δικτύου για περίοδο 2-3 ωρών δημιουργήθηκε ένα έλλειμμα λόγω πωλήσεων ενεχύρου σε μηδενικές αξίες.

Πως είχε αντιμετωπιστεί το πρόβλημα

Στην περίπτωση τραπεζών αντίστοιχη ζημιά θα κάλυπταν οι μέτοχοι ή κάποιο κρατική αρχή. Στα αποκεντρωμένα οικονομικά δεν υπάρχουν αυτοί οι ρόλοι, ωστόσο το MakerDAO έχει εκδώσει ένα κρυπτονόμισμα, το $MKR που δίνει δικαιώματα διοίκησης στην πλατφόρμα. Το $MKR αυτή την στιγμή διαπραγματεύεται περίπου στα 518 δολάρια, είναι το 45ο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα με κεφαλαιοποίηση περίπου 470 εκατ. δολάρια. Η συνολική κυκλοφορία του είναι 1,003,154 $MKR. Την Πέμπτη 19 Μαρτίου το MakerDAO φιλοξένησε την πρώτη αντίστροφη δημοπρασία χρέους. Σε αυτή εκδόθηκαν νέα $MKR σε κυκλοφορία που δημοπρατήθηκαν σε τμήματα των 50,000 $DAI. Οι νικητές της δημοπρασίας ορίζονταν αυτός που θα δεχθεί τα λιγότερα $MKR για το κάθε προσφερόμενο τμήμα των 50.000. Οι δημοπρασίες ολοκληρώθηκαν επιτυχώς με μεγάλη συμμετοχή, λύνοντας το πρόβλημα της κεφαλαιακής ανεπάρκειας για τα DAI που βρίσκονταν στην κυκλοφορία.

Η ποσόστωση των αποθεματικών που βρίσκονται ενεχυριασμένα στα CDPs του Maker DAO

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.