Πόσο απέχουν από τα χαμηλά τους οι μετοχές στο Χ.Α.;

Πόσο απέχουν από τα χαμηλά τους οι μετοχές στο Χ.Α.;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Εικόνα διάλυσης θυμίζει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, όπου μέχρι στιγμής όλα δείχνουν πως τα χειρότερα έπονται. Στις τελευταίες συνεδριάσεις οι πιέσεις σε μετοχές και γενικό δείκτη είναι ιδιαίτερα μεγάλες, χωρίς να υπάρχει κάποια προσπάθεια αντίδρασης.

Ουσιαστικά η πίεση ασκείται κυρίως στις μετοχές των τραπεζών, των οποίων η στάθμιση  στον γενικό δείκτη αυξήθηκε, πριν δύο μήνες περίπου, και θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη η εξέλιξη.

Η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου φαίνεται προδιαγραμμένη, με τον τραπεζικό δείκτη να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά στις 23,92 μονάδες, όπου πριν από ένα χρόνο περίπου είχε γίνει σε αυτόν reverse split επί δέκα.

Η ίδια εικόνα επικρατεί και στον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που πλέον αποτελείται από 25 μετοχές κι όχι από 20, και βρίσκεται κι αυτός σε ιστορικά χαμηλά στις 135,34 μονάδες.

Παρά όμως την εικόνα που εμφανίζουν ο γενικός δείκτης και αυτός της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές πλην των τραπεζών απέχουν ακόμη αρκετά από τα χαμηλά που πραγματοποίησε η πλειοψηφία αυτών τον Ιούνιο του 2012.

Όπως παρατηρούμε στον παρακάτω πίνακα, από το σύνολο των 23 μετοχών (21 μετοχές από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση και 2 από την μεσαία) πραγματοποίησαν τα χαμηλά τους το 2012, δέκα από αυτές τον Ιούνιο ενώ έξι τον Μάιο του ίδιου έτους. Δηλαδή η πλειοψηφία των υπό εξέταση μετοχών βρέθηκε σε χαμηλά ετών την περίοδο όπου υπήρξε πολιτική αβεβαιότητα με τις διπλές εκλογές Μαΐου-Ιουνίου.

Επίσης οι 14 από αυτές βρίσκονται πάνω από 100% από τα χαμηλά που έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, όσον αφορά το σήμα αγοράς-πώλησης, η εικόνα είναι μοιρασμένη καθώς δέκα μετοχές βρίσκονται με αγοραστικό σήμα, δέκα με σήμα πώλησης, ενώ τρεις παραμένουν μέχρι στιγμής χωρίς σήμα.

Το πρώτο συμπέρασμα που συνάγεται από τα παραπάνω, είναι ότι εάν δεν υπήρχε η αύξηση της στάθμισης των μετοχών των τραπεζών στον γενικό δείκτη, πιθανότατα αυτός να βρισκόταν σε υψηλότερα επίπεδα, αφού η πλειονότητα των υπόλοιπων μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης βρίσκονται αρκετά υψηλά από τα χαμηλά τους.

Το δεύτερο συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι στην περίπτωση που οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης διορθώσουν κατά ένα 20%-40%, τότε ο γενικός δείκτης μπορεί να βρεθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα από αυτά βρέθηκε στις 5 Ιουνίου του 2012 στις 571 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό).

Σε κάθε περίπτωση η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς θα εξαρτηθεί κατ' αποκλειστικότητα και μόνο από τις πολιτικές εξελίξεις.