Πώς το αμερικανικό treasury θα μπορούσε να «βοηθήσει» τους traders

Πώς το αμερικανικό treasury θα μπορούσε να «βοηθήσει» τους traders

Μια σχέση που σχεδόν είναι μια ανάσα από το να γίνει κλασσική, είναι εκείνη μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων και της διάθεσης των επενδυτών να πληρώσουν για μετοχές με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν κάτι παραπάνω από ενδεικτική. 

Όπως βλέπουμε στον παρακάτω πίνακα, τις δύο πρώτες ημέρες η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς treasury από το  0,83% στις 6 Νοεμβρίου, έφτασε έως το 0,98%, ένα  επίπεδο που είχε να δει από τον Μάρτιο, ενώ οι αποδόσεις των 30ετών treasuries αυξήθηκαν κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες, από το 1,60% στις 6 Νοεμβρίου στο 1,73% και 1,75% την προηγούμενη Δευτέρα και Τρίτη αντίστοιχα. Τόσο το 10ετές όσο και το 30ετες,  προσγειώθηκαν έως την Παρασκευή στο 0,89% και 1,65% αντίστοιχα.

Πάμε τώρα στον κόσμο των μετοχών. Στην αρχή της περασμένης εβδομάδας οι περισσότερες από τις πρωταγωνίστριες μετοχές ανάπτυξης της Covid-19 εποχής κατέγραψαν ισχυρές ζημιές, δίνοντας την θέση τους στο ισχυρό ράλι των μετοχών αξίας,  πολλές από τις οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία. Εν συνεχεία όμως οι πρώτες πήραν ένα σημαντικό ποσοστό των απωλειών τους πίσω, ενώ στον αντίποδα οι μετοχές αξίας κατέθεσαν ένα σημαντικό μέρος των κερδών τους. 

Για τους παρατηρητικούς της αγοράς λοιπόν, οι διακυμάνσεις των αποδόσεων των treasuries μπορούν να λειτουργήσουν σαν ένα ισχυρό σήμα για όσους ασχολούνται με το σπορ του rotation μεταξύ μετοχών ανάπτυξης και μετοχών αξίας.

Τουλάχιστον για όσο η  κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, δεν παρεμβαίνει στην αγορά, γιατί όπως είναι κατανοητό μια παρατεταμένη εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων, 

σημαίνει αισθητή πτώση της τιμής τους και μια τέτοια εξέλιξη,  είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η παγκόσμια οικονομία στην προσπάθεια της να ανακάμψει από την πανδημία. 

Η αύξηση των αποδόσεων στα treasuries άλλωστε θα αυξήσει τα κόστη δανεισμού για τις εταιρείες μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο, που ούτως ή άλλως τα χρέη έχουν εκτιναχθεί στα ύψη για μια μεγάλη μερίδα του εταιρικού κόσμου. Αν λοιπόν οι αποδόσεις αρχίσουν να διαγράφουν μια σταθερά ανοδική πορεία, θα είναι θέμα χρόνου η παρέμβαση της Fed.

Μέχρι τότε όμως οι traders μπορούν να εκμεταλλευτούν την αντιθετική σχέση της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων με την επενδυτική διάθεση για μετοχές ανάπτυξης.

Λοιπές παρατηρήσεις

Όσοι ασχολούνται με  το trading σίγουρα θα παρατήρησαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι η ανακοίνωση των νέων για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer-BioNtech, πέραν των μετοχών αξίας εκτίναξε και τις τιμές των ομολόγων υψηλής απόδοσης.

Η σκέψη ήταν η εξής: To εμβόλιο θα βάλει τέλος στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, η οικονομική ανάκαμψη είναι προ των πυλών, οπότε οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία και υπερχρεώθηκαν για να μπορέσουν να επιβιώσουν θα ανακάμψουν ταχύτατα και ως εκ τούτου θα αναβαθμιστεί και η πιστοληπτική τους ικανότητα.

Οι παραπάνω σκέψεις έχουν μια λογική, αρκεί να τοποθετούνται μέσα σε ένα σωστό και αντικειμενικό χρονοδιάγραμμα.

Υπενθυμίζουμε ότι αναλυτικά δεδομένα για τη φάση 3 των κλινικών δοκιμών του εμβολίου των Pfizer-BioNtech θα έχουμε καλώς εχόντων των πραγμάτων σε δύο εβδομάδες από σήμερα, ενώ η διανομή του εμβολίου τόσο λόγω της δυναμικότητας παραγωγής, όσο και των συνθηκών συντήρησης του, απαιτεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Οι αγορές λοιπόν μπορεί τις περισσότερες φορές να προεξοφλούν την πραγματικότητα που θα ζήσουμε σε κάποιους μήνες, η πραγματική οικονομία όμως λειτουργεί σε «real time». Το ίδιο και οι επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες μπορεί να μην προλάβουν να τερματίσουν τον μαραθώνιο της οικονομικής επιβίωσης με διοργανωτή τον SARS-COV-2. Απαιτείται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή και δέουσα επιμέλεια στην επιλογή των στοιχημάτων πάνω στα ομόλογα υψηλών αποδόσεων.

Ένα Eurogroup αλλιώτικο από τα άλλα

Ιδιαίτερη όμως προσοχή απαιτείται και από τους επενδυτές του τραπεζικού τομέα πέριξ της ημερομηνίας της 30ης Νοεμβρίου, όπου το προσεχές Eurogroup θα συνεδριάσει και πιθανότατα θα σηματοδοτήσει  εργαλεία και λύσεις κοινής βάσης για όλη την Ευρωζώνη όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια.

Η πανδημία είναι εμφανές ότι δημιουργεί μια νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα νέα αυτά κόκκινα δάνεια υπολογίζονται ότι  μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 1,4 τρισ. ευρώ, με προφανές αρνητικό αποτύπωμα στους ισολογισμούς των τραπεζών. 

Ως εκ τούτου, οι τράπεζες θα πρέπει  να  σχηματίσουν υπέρογκες νέες προβλέψεις, οι οποίες  με τη σειρά τους θα αφήσουν το αποτύπωμα τους στα κεφαλαιακά ελλείμματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αναγκαιότητα αυξήσεων κεφαλαίου στον τραπεζικό κλάδο τα επόμενα χρόνια.

 Άλλωστε για όλους αυτούς τους κινδύνους μας προειδοποίησε και πριν λίγες ημέρες η επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης Τραπεζών –SRB-  Έλκε Κένιχ, η οποία μίλησε ανοιχτά για τον κίνδυνο των «κόκκινων» δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών  το 2021, λόγω της πανδημίας,  ενώ ταυτόχρονα απέρριψε  την πρόταση του επικεφαλής της εποπτείας της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία, όσον αφορά τη δημιουργία ενός δικτύου «κακών τραπεζών» προκειμένου να διαχειριστεί τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.  

Η μπάλα λοιπόν είναι στο γήπεδο των ηγετών της Ευρωζώνης, οι οποίοι λίγο πολύ καλούνται να εναρμονίσουν  το πλαίσιο για την παροχή κρατικής βοήθειας στις τράπεζες και να φέρουν στο  προσκήνιο το  ρόλο του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης (SRF) - βραχίονα του SRB – και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας –ESM- ως χρηματοδότη για την εξυγίανση των τραπεζών.

Για να δούμε λοιπόν, θα ξεπεράσουν τον εαυτό τους αυτή τη φορά και τα 19 κράτη -μέλη του Εurogroup;

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.