Πώς οι «κρυφές παραχωρήσεις» των Κινέζων για το Tik Tok αλλάζουν το παιχνίδι

Πώς οι «κρυφές παραχωρήσεις» των Κινέζων για το Tik Tok αλλάζουν το παιχνίδι

Η Oracle, η Walmart και η ByteDance της Κίνας, της οποίας θυγατρική είναι η Tik Tok, κατάφεραν να βρουν την χρυσή τομή που έπεισε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να δώσει το πράσινο φως αυτό το σαββατοκύριακο σε ένα σχέδιο που, αν προχωρήσει, θα επιτρέψει στους 100 εκατομμύρια χρήστες των ΗΠΑ να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην αγαπημένη τους εφαρμογή για τη μετάδοση σύντομων βίντεο.

Να υπενθυμίσουμε ότι η δημοφιλής εφαρμογή Tik Tok θα είχε τεθεί χτες από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ υπό το καθεστώς της απαγόρευσης στο όνομα της εθνικής ασφάλειας.

Η απόφαση αυτή αναβλήθηκε τουλάχιστον εως τις 27 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να καταστεί σαφές αν η συμφωνία μεταξύ των τριών εταιρειών παγιωθεί ή όχι.

Ποιά πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το διεθνές ειδησιογραφικό πρακτορείο Βloomberg, η πρόταση έχει ως εξής: H Tik Tok θα δημιουργήσει μια νέα εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ, με τεχνολογικό εταίρο την Oracle και εμπορικό εταίρο την Walmart.

H νέα επιχείρηση θα ονομάζεται Tik Tok Global και πριν από την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η Oracle θα μπορεί να εξαγοράσει το 12,5% των μετοχών της και η Walmart το 7,5%. Δηλαδή οι δυο εταιρείες θα συμμετάσχουν στον προ – IPO γύρο χρηματοδότησης του TikTok Global, με τον οποίο θα μπορούν να πάρουν σωρευτικό μερίδιο 20% της εταιρείας.

Σύμφωνα με το Βloomberg, η ByteDance έχει αποτιμήσει αυτή την επιχείρηση πέριξ των 60 δισ.δολαρίων. Αυτό σημαίνει ότι η Oracle και η Walmart θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά 12 δισ. δολάρια για τα μερίδιά τους, εάν εν τέλει η συμφωνία οριστικοποιηθεί σε αυτά τα νούμερα.

Τα νούμερα φαίνονται λογικά αν σκεφτεί κανείς ότι η υπηρεσία μόνο για την αγορά των ΗΠΑ εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 20 έως 50 δισ. δολάρια, ενώ όπως εύστοχα αναδεικνύει το Βloomberg, η Snap έχει μια αποτίμηση πέριξ των 35 δισ.δολαρίων.

Οι κινεζικές αρχές ακόμα δεν έχουν κάνει κάποια δήλωση συγκατάθεσης μιας και οι όροι ακόμα συζητιούνται. Όμως άνθρωποι της αγοράς θεωρούν ότι θα είναι θετικές, από τη στιγμή που σε αντίθεση με την πρόταση της Microsoft που αφορούσε μια πλήρη εξαγορά της υπηρεσίας, η νέα συμφωνία με την Oracle και Walmart επιτρέπει στην ByteDance να διατηρήσει μερίδιο πλειοψηφίας.

Οι κρυφές και φανερές παραχωρήσεις

Ας ξεκινήσουμε από τις «κρυφές», που άλλωστε έχουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Η ByteDance θα κατέχει το 80% του TikTok Global, το οποίο θα περιλαμβάνει τις λειτουργίες της εφαρμογής στις Η.Π.Α. και στον υπόλοιπο κόσμο, εκτός από την Κίνα.

Υπόψιν όμως ότι εταιρείες Venture όπως η Sequoia Capital και η General Atlantic, μπορούν επίσης να αποκτήσουν ίδια κεφάλαια στη νέα επιχείρηση.

Άρα, στο μετοχικό κεφάλαιο της στην πορεία ενδεχομένως να συμμετέχουν πολλοί περισσότεροι Αμερικανοί επενδυτές.

Αυτό είναι μια μεγάλη παραχώρηση από τους Κινέζους και ένας πολύ μεγάλος πόντος επίδειξης ισχύος για τους Αμερικανούς.

Βέβαια θα γίνουν και άλλες παραχωρήσεις από την πλευρά των Κινέζων.

Η νέα εταιρεία καταρχήν θα πρέπει να προσλάβει στις ΗΠΑ χιλιάδες συντονιστές περιεχομένου, μηχανικούς και προσωπικό μάρκετινγκ που προηγουμένως βρίσκονταν στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός τους θα φτάσει σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Ντόναλτ Τραμπ τις 25.000.

Επιπλέον η Oracle θα έχει πλήρη πρόσβαση και δυνατότητα αναθεώρησης του πηγαίου κώδικα και των ενημερώσεων του TikTok, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι δεν θα γίνεται συλλογή προσωπικών δεδομένων ή και κατασκοπία από την ByteDance.

Το βαθύτερο «μήνυμα» της συμφωνίας

Αν αυτή η συμφωνία παγιωθεί, θα υποδείξει τον δρόμο για την επίλυση μιας σειράς διενέξεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου στο τεχνολογικό μέτωπο. Στον δρόμο αυτό όμως « ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας», η σήμανση και τα διόδια θα ανήκουν σαφέστατα στους Αμερικάνους.

Και αυτό αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλτ Τραμπ, λίγες μάλιστα εβδομάδες πριν τις αμερικανικές εκλογές. Μετά την αποτυχία της διαχείρισης της πανδημίας, η εμπορική αυτή επιτυχία ήταν ό,τι χρειαζόταν το τραυματισμένο του προφίλ, κάτω μάλιστα από την λάμψη του υψηλού ζητούμενου της προστασίας της ιδιωτικότητας.

Πέρα όμως της ενίσχυσης του Ντόναλτ Τραμπ, το γεγονός ότι η πολιτική των τετελεσμένων από τις ΗΠΑ έχει αρχίσει να λειτουργεί, σημαίνει ότι οι εμπορικές συμφωνίες ασπάζονται πλέον τα νέα ήθη και έθιμα των μονομερών ενεργειών και των τελεσίγραφων.

Μια συμφωνία διπλής σημειολογικής ανάγνωσης λοιπόν και ως εκ τούτου εξαιρετικού συμβολισμού των τελικών της όρων και λεπτομερειών.

* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.