Πώς οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα επηρεάσουν την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου

Πώς οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα επηρεάσουν την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου

Έως και σήμερα, η επίσημη νομισματική πολιτική των δύο μεγάλων κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι παρεμφερής ως προς τον επιτοκιακό στόχο και το επίπεδο ανεκτού πληθωρισμού.

Ωστόσο, η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΚΤ περί της εντατικοποίησης των προγραμμάτων PEPP και την επιπλέον δέσμευση για προσκόλληση σε μηδενικά επίπεδα επιτοκίων, έδωσε επιπλέον υποτιμητικό τόνο στο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Συνυπολογίζοντας την προ καιρού - προεξοφλητική προς το παρόν - ανατίμηση του δολαρίου, απόρροια της επίμονης παρουσίας πληθωρισμού στην εγχώρια οικονομία και τη μαζί με αυτή ενδυνάμωση των φόβων για μελλοντική μεταστροφή της πολιτικής της Fed, η ισοτιμία των δύο νομισμάτων έχει δεχτεί ισχυρές πιέσεις.

Τα παραπάνω έχουν αποτυπωθεί ξεκάθαρα στο ταμπλό της αγοράς συναλλάγματος, ειδικά στη σχέση του ευρώ με το δολάριο. Από τα τέλη Μαΐου παραμένει έντονα πτωτική, χωρίς καμία διάθεση για πωλήσεις αμερικανικού νομίσματος, τουναντίον οι υπέρμετροι όγκοι του Ιουνίου υπονόησαν και επιπλέον αγορές δολαρίων.

Μεσοπρόθεσμα, η ισοτιμία δοκιμάζει σημαντικά επίπεδα στήριξης, στα οποία έχει παραμείνει με πτωτικό momentum για 8 συνεχόμενες ημέρες. Οι πωλήσεις ευρώ στα τοπικά χαμηλά στα 1.1750 δολάρια ανά ευρώ απορροφήθηκαν οριακά, ωστόσο η μακροοικονομική προσέγγιση όπως περιγράφηκε εν συντομία παραπάνω, δικαιολογεί μια ενδεχόμενη διάσπαση.

Στους κύκλους των αναλυτών, ακούγονται πλέον τα νέα επίπεδα προσαρμογής στα 1,09 - 1,10, δίχως να έχει ακόμα δημοσιευτεί κάτι, ενώ και η διάσπαση θα επέλθει συνεχεία ενός πτωτικού σπιράλ από το επίπεδο των 1,22, κάτι που θα οδηγήσει και σε επανατροφοδότηση της άσχημης εικόνας.

Η παρούσα συγκυρία είναι φανερό ότι θα ευνοήσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες, ή έστω τις εταιρείες με εξαγωγική έκθεση σε ευρώ, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει κεντρομόλο δύναμη υπέρ των τίτλων σταθερού εισοδήματος, υποσκελίζοντας τις αποτιμήσεις στη Wall Street.

Τέλος, κάτι που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι οι τράπεζες επιμένουν σε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, παρά τις οποιεσδήποτε διαρθρωτικές αλλαγές χρειαστεί να κάνουν στο εγγύς μέλλον.

Έτσι, κρίσιμος κρίνεται ο μηχανισμός απορρόφησης της ανάπτυξης στην οικονομία, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της, με τις ΗΠΑ σαφώς να υπερτερούν σε αυτόν τον τομέα με μια πολύ καλή αγορά εργασίας.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.