Πώς επηρεάζονται οι ΑΠΕ και οι τεχνολογικοί κολοσσοί από την αλλαγή στον Λευκό Οίκο

Πώς επηρεάζονται οι ΑΠΕ και οι τεχνολογικοί κολοσσοί από την αλλαγή στον Λευκό Οίκο

Οι αγορές έκαναν και πάλι την έκπληξη. Υποδέχθηκαν τα μηνύματα για την εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, με ένα πρωτοφανές ράλι, που παρόμοιο του δεν έχει καταγραφεί εδώ και 100 χρόνια. Οι αμερικανικές αγορές δεν έδωσαν σημασία στην αίσθηση που υπάρχει, ότι η νέα Αντιπρόεδρος Kamala Harris θα σύρει τον Πρόεδρο σε αριστερές πολιτικές.

Αντιθέτως τα αμερικανικά χρηματιστήρια εστίασαν σε δυο βασικά θετικά σημεία της οικονομικής πολιτικής που έχει εξαγγείλει ο Joe Biden, αφήνοντας στην άκρη το μεγάλο αρνητικό σημείο, στο οποίο δίπλα υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Τα δυο θετικά σημεία για τις αγορές, είναι κατά πρώτον, το ύψος του δημοσιονομικού πακέτου της νέας ηγεσίας του Λευκού Οίκου που θα ανέρχεται τουλάχιστον στα $3 τρισ. και κατά δεύτερον η ενίσχυση της κατανάλωσης. Το μεγάλο αρνητικό σημείο, που μένει να αποδειχθεί αν θα εφαρμοστεί και σε ποιο βαθμό, είναι η αύξηση της φορολογίας. Ασφαλώς και η αναμενόμενη αύξηση του χρέους είναι ένα μέγα θέμα, όμως οι αγορές δείχνουν να έχουν αποστασιοποιηθεί από αυτό, τα τελευταία χρόνια και να μην ανησυχούν για τη διόγκωση του. Και αυτό διότι η υπερβάλλουσα ρευστότητα του συστήματος, καλύπτει όλες τις νέες εκδόσεις χρέους των ΗΠΑ.

Οι αγωνίες της Ευρώπης και των διεθνών αγορών

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι σε κατάσταση αναμονής. Περιμένοντας να διαπιστώσουν το κατά πόσο θα αλλάξει η στάση του Λευκού Οίκου απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην πολιτική των δασμών και το κατά πόσο το γεωπολιτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ θα επιστρέψει στην Ευρώπη. Διότι επί προεδρίας Donald Trump, παρέμενε εστιασμένο στη περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, λόγω της ανόδου της οικονομικής και γεωπολιτικής επιρροής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Τέλος οι αγορές σε όλον τον κόσμο, αναμένουν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις σχετικά με τον εμπορικό και τεχνολογικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, που αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την αποπαγκοσμιοποίηση και την επιστροφή στη λογική των εθνικών οικονομιών.

Tα συνθήματα του προέδρου Donald Trump, που απέρρεαν από την στρατηγική του οικονομικού προστατευτισμού, όπως ήταν το “America First” και το “Make America Great Again”, αντικαταστάθηκαν από το επιτελείο του νέου προέδρου και έγιναν "Μade in all of America". Αυτό σημαίνει ότι και οι Δημοκρατικοί, ενστερνίζονται την πολιτική της παραγωγικής ηγεμονίας των ΗΠΑ, μέσω της επιστροφής μεγάλων παραγωγικών μονάδων και διαδικασιών από το εξωτερικό και κυρίως από την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία, πίσω στο αμερικανικό έδαφος. Ο Joe Biden, είναι υπέρμαχος της επιβολής επιπλέον φόρων της τάξης του 10% στις αμερικανικές εταιρείες, που διατηρούν τη βιομηχανική παραγωγή τους εκτός ΗΠΑ.

Ενέργεια και Τεχνολογικοί κολοσσοί

Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης εστιάζουν τη προσοχή τους σε δυο διαφορετικούς κλάδους, η πορεία των οποίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις του Λευκού Οίκου.

Ο πρώτος κλάδος, είναι αυτός της ενέργειας και ειδικότερα των εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και αυτό, διότι ο Joe Biden έχει υποσχεθεί επενδύσεις ύψους $400 δισ. στις ΑΠΕ, στη μάχη κατά της μόλυνσης από τα ορυκτά καύσιμα, στην συρρίκνωση των ενεργειακών αποτυπωμάτων των ρυπογόνων βιομηχανικών κλάδων, στην εγκατάσταση  500.000 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και στον εκμηδενισμό των ρύπων που εκλύονται από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, μέχρι το 2035.  Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι αυτό το πρόγραμμα θα θάψει την αμερικανική οικονομία, γι’ αυτό το λόγο αποχώρησαν και από τη Συμφωνία των Παρισίων.

Ο δεύτερος κλάδος, είναι αυτός των ψηφιακών και τεχνολογικών κολοσσών που σέρνουν εδώ και καιρό το νικηφόρο άρμα των χρηματιστηρίων. Οι Δημοκρατικοί εστιάζουν σε θέματα όπως είναι αυτά του υγιούς ανταγωνισμού και της εξασφάλισης των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών και χρηστών. Το υποχρεωτικό “σπάσιμο / break-up” των ψηφιακών και τεχνολογικών εταιρειών σε μικρότερες, αποτελεί επίσης μέρος της ατζέντας τους, παρ’ όλο που η ατζέντα αυτή είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του διδύμου Biden – Harris. Και ο λόγος ήταν, η πρωτοφανής υποστήριξης του διδύμου των Δημοκρατικών από το επιχειρηματικό και τεχνολογικό οικοσύστημα της  Silicon Valley. Μένει να αποδειχθεί αν ο Λευκός Οίκος θα επιδιώξει και θα μεθοδεύσει την αυστηροποίηση και υπερρύθμιση της αγοράς των εταιρειών τεχνολογίας, ή θα αφήσει την κατάσταση ως έχει.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι η εκλογή Biden, δεν είναι οικονομικά, επιχειρηματικά  και χρηματιστηριακά ουδέτερη για τις ΗΠΑ. Τα πρώτα δείγματα γραφής που θα τα λάβουν ως σήματα οι αγορές αναμένονται μετά την ορκωμοσία του νεοεκλεγμένου Προέδρου και μετά τον ορισμό του υπουργικού συμβουλίου καθώς από τη σύνθεση του, θα φανεί ποια πτέρυγα του ευρέως φάσματος του Δημοκρατικού κόμματος θα έχει το πάνω χέρι.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.