Πως… (δεν) θα λειτουργεί το ψηφιακό πορτοφόλι της πρώτης χώρας που καθιερώνει το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα

Πως… (δεν) θα λειτουργεί το ψηφιακό πορτοφόλι της πρώτης χώρας που καθιερώνει το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα

Το Ελ Σαλβαδόρ κυκλοφόρησε επίσημα το ψηφιακό πορτοφόλι Chivo χθες, την ίδια ημέρα που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος που καθιστά επίσημο νόμισμα το bitcoin στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Σύμφωνα  με αναφορά της JPMorgan η ημερήσια δραστηριότητα πληρωμών στο Ελ Σαλβαδόρ θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει ~ 4% του on-chain όγκου συναλλαγών που διενεργούνται στο δίκτυο blockchain και πάνω από 1% της συνολικής αξίας των ψηφιακών νομισμάτων που έχουν μεταφερθεί μεταξύ πορτοφολιών το προηγούμενο έτος.

Πριν από την περίσταση, ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Nayib Bukele έγραψε στο Twitter στις 6 Σεπτεμβρίου ότι το Ελ Σαλβαδόρ αγόρασε μόλις 200 επιπλέον bitcoin (10,2 εκατομμύρια δολάρια), ανεβάζοντας το συνολικό του ποσό στα 400 συνολικά.

Το πορτοφόλι Chivo που μεταφράζεται στην αργκό ως "cool", θα υποστηρίζει δωρεάν συναλλαγές σε bitcoin και δολάρια ΗΠΑ τόσο  για ιδιώτες και εταιρείες.

Ωστόσο, το λανσάρισμα του ηλεκτρονικού πορτφολιού δεν ξεκίνησε με ιδιαίτερη επιτυχία. Το ανταλλακτήριο που το διαχειρίζεται απενεργοποίησε την εφαρμογή λίγες ώρες αφότου η χώρα έγινε η πρώτη στον κόσμο που ενέκρινε το κρυπτονόμισμα ως νόμιμο χρήμα.

Το  Chivo αποσυνδέθηκε προκειμένου να "αυξηθεί η χωρητικότητα" των διακομιστών της, με τους Σαλβαδοριανούς να σπεύδουν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για πρώτη φορά την Τρίτη.

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Nayib Bukele ανακοίνωσε ότι οι διακομιστές θα ήταν εκτός λειτουργίας μέχρι να διορθωθεί σωστά το πρόβλημα με τη χωρητικότητα.

Το μπόνους εκκίνησης $30 δεν μπορεί να αναληφθεί ως μετρητά. Μπορείτε να χρησιμοποιηθεί για πληρωμές μόνο σε έναν έμπορο που δέχεται το Chivo. Στη συνέχεια, οι έμποροι μπορούν να το εξαργυρώσουν. Ήδη έχει δημιουργηθεί  μια μαύρη αγορά που ανταλλάσσει "δολάρια" Chivo με δολάρια, φυσικά με έκπτωση.

Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Bitso με έδρα το Μεξικό θα παρέχει τις βασικές υπηρεσίες διαχείρισης ψηφιακών νομισμάτων για το Chivo. Το Bitso συνεργάζεται με την Silvergate Bank - που εδρεύει στην Καλιφόρνια για να διευκολύνει τις συναλλαγές σε δολάρια.  Η εφαρμογή θα υποστηρίξει την αυτόματη ρευστοποίηση συναλλαγών bitcoin σε δολάρια, καθώς και αναλήψεις σε ATM bitcoin σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο Javier Argueta «κάθε επιχείρηση που αρνείται να χρησιμοποιήσει το Πορτοφόλι Chivo και αρνείται να κάνει συναλλαγές BTC θα χρεωθεί για παραβάσεις του νόμου όπως ο Νόμος περί προστασίας των καταναλωτών, θα υπάρξουν επιπτώσεις».

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του συγκεκριμένου πορτοφολιού η κυβέρνηση έχει τον πλήρη έλεγχο, μπορεί να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει το πορτοφόλι του καθενός όποτε θέλει. Το συγκεκριμένο αποτελεί μια παρωδία εάν όχι τραγωδία για το πως αντιλαμβάνεται την αξία ή την εφαρμογή των ψηφιακών νομισμάτων μια κυβέρνηση.

Ωστόσο δεν είναι απαραίτητο κάποιος να έχει ιθαγένεια του Ελ Σαλβαδόρ για να έχει πρόσβαση στην εφαρμογή και ότι το πορτοφόλι υποστηρίζει πληρωμές τόσο σε ιδιώτες και επιχειρήσεις «οπουδήποτε στον κόσμο».

Το ανταλλακτήριο Bitso, αριθμεί περισσότερους από 2,75 εκατομμύρια χρήστες, τόνισε τη σημασία των εμβασμάτων στο Ελ Σαλβαδόρ - ενώ αναμένεται να προσεγγίσει άλλες αγορές συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού, της Βραζιλίας και της Αργεντινής. Σύμφωνα με το Bitso, το ανταλλακτήριο προώθσε εμβάσματα αξίας άνω των 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού μόνο το 2020, μειώνοντας το κόστος κατά 50-70% αλλά και μειώνοντας τους χρόνους επεξεργασίας.

Ωστόσο, παραμένουν πολλά ερωτήματα για το πόσοι άνθρωποι στο Ελ Σαλβαδόρ θα χρησιμοποιήσουν το Chivo, παρόλο που όσοι εγγραφούν στο πορτοφόλι θα λάβουν $ 30 σε bitcoin. Ορισμένοι διαμαρτυρήθηκαν για το μέτρο και το Reuters ανέφερε πρόσφατα ότι οι περισσότεροι πολίτες διαφωνούν με τον νέο νόμο Bitcoin βάσει δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από τοπικό πανεπιστήμιο.

Το 67,9% εκ των 1.281 ερωτηθέντων δήλωσε ότι διαφωνεί ή διαφωνεί έντονα με τη χρήση του bitcoin ως νόμιμου χρήματος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του UCA, ενός θεολογικού πανεπιστημίου που διαχειρίζεται που εδρεύει στο Ελ Σαλβαδόρ. Τα κολέγια των Ιησουιτών είναι ιδιωτικά κολέγια που συνδέονται με το τάγμα των Ιησουιτών - μια μορφή καθολικισμού. Λίγο περισσότερο από το 32% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι συμφωνούν σε κάποιο βαθμό.

Η δημοσκόπηση του UCA, που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο, έδειξε επίσης ότι 9 στους 10 ανθρώπους δεν είχαν σαφή κατανόηση του bitcoin και 8 στους 10 δήλωσαν ότι είχαν μικρή ή καθόλου εμπιστοσύνη στη χρήση του.