Πώς αναμένεται να κινηθούν βραχυπρόθεσμα οι τιμές του πετρελαίου

Πώς αναμένεται να κινηθούν βραχυπρόθεσμα οι τιμές του πετρελαίου

Ο OPEC+ συνεχίζει μεν να αντιστέκεται στο αίτημα των ΗΠΑ για ταχύτερη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, αλλά ταυτόχρονα φροντίζει να κρατάει και κάποιες ισορροπίες ώστε να μην προκληθεί μεγαλύτερη δυσαρέσκεια. Κάπως έτσι αποφάσισε την Πέμπτη να μην αυξήσει αλλά ούτε και να μειώσει τα τρέχοντα επίπεδα αύξησης παραγωγής πετρελαίου.  Η υφιστάμενη λοιπόν πολιτική για αύξηση  παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα θα διατηρηθεί και για τον μήνα του Ιανουαρίου.

Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, τα μέλη του OPEC ίσως και να μείωναν το τρέχον επίπεδο παραγωγής πετρελαίου κάτω από τον φόβο ότι οι εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας πιθανότατα να μειώσουν τη ζήτηση και να βλάψουν την εύθραυστη ανάκαμψη του ενεργειακού κλάδου.

 Όμως, μια τέτοια απόφαση θα ήταν αν μη τι άλλο προκλητική για τις ΗΠΑ και για τον πρόεδρο Μπάιντεν ο οποίος εδώ και εβδομάδες πιέζει τα μέλη του OPEC+ για αύξηση παραγωγής, προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι τιμές πετρελαίου και βενζίνης που έχουν εκτιναχθεί και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Αν ο OPEC+ λοιπόν ανακοίνωνε την Πέμπτη μείωση του υφιστάμενου επιπέδου παραγωγής θα βρισκόταν σε ευθεία αντιπαράθεση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος στις 23 Νοεμβρίου ανακοίνωσε τη  συντονισμένη απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου από ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Βρετανία σε μια προσπάθεια να παγώσουν οι διεθνείς τιμές  πετρελαίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ΗΠΑ πρόκειται να απελευθερώσουν 50 εκατομμύρια βαρέλια από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου. Από αυτό το σύνολο, τα 32 εκατομμύρια βαρέλια θα είναι ανταλλαγή τους επόμενους αρκετούς μήνες, ενώ τα 18 εκατομμύρια βαρέλια θα είναι επιτάχυνση μιας προηγούμενης εγκεκριμένης πώλησης.

Το πρόβλημα με την άνωθεν πρωτοβουλία των ΗΠΑ έγκειται στο γεγονός ότι ελήφθη ακριβώς τη στιγμή που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια  μείωση της ζήτησης λόγω της πανδημίας.

Συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα λοιπόν οι μεγαλύτεροι πετρελαιοπαραγωγοί του κόσμου αποφάσισαν να κρατήσουν τις ισορροπίες, φροντίζοντας όμως να βάλουν τους απαραίτητους αστερίσκους.

-Καταρχήν το καρτέλ άφησε ανοιχτή την πόρτα για τυχόν προσαρμογές στην παραγωγή, ανάλογα με τις νέες εξελίξεις στην αγορά. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις εξελίξεις όσον αφορά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον εν μέσω του τέταρτου πανδημικού κύματος στο βόρειο ημισφαίριο με επικρατές μέχρι στιγμής το στέλεχος Δέλτα, αλλά και τις εξελίξεις όσον αφορά την απελευθέρωση αποθεμάτων αργού από τις ΗΠΑ και άλλους μεγάλους καταναλωτές πετρελαίου.

-«Η σύσκεψη συνεχίζεται» λοιπόν όπως χαρακτηριστικότατα σημείωσε  το καρτέλ στην επίσημη ανακοίνωση του, αφήνοντας ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να γίνουν άμεσες προσαρμογές εάν μεταβληθούν οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Είναι ζωτικής σημασίας για τους traders του πετρελαίου  να έχουν αυτή τη λεπτομέρεια στο πίσω μέρος του μυαλού τους, προκειμένου να επιδείξουν άμεσα αντανακλαστικά στην πολύ πιθανή  περίπτωση που την δουν να υλοποιείται.

-Υπόψιν ότι η  αλλαγή πλεύσης μπορεί να έλθει και από την  κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, David Turk, σε δηλώσεις του την Τετάρτη που μας πέρασε διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ θα προσαρμόσουν  το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε αποδέσμευσης στρατηγικών αποθεμάτων αν οι τιμές υποχωρήσουν σημαντικά.

-Ο OPEC+ μπορεί να πήρε την διπλωματική απόφαση να κρατήσει την αύξηση παραγωγής τον Ιανουάριο στα επίπεδα του Δεκεμβρίου, όμως υπάρχουν  παραγωγοί του καρτέλ που  θα  δυσκολευτούν να εκπληρώσουν την ποσόστωσή τους τον επόμενο μήνα, όπως δυσκολεύτηκαν να την εκπληρώσουν και τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, ο OPEC άντλησε τον Νοέμβριο 27,74 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ποσότητα αυξημένη κατά 220.000 βαρέλια σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Όμως η ποσότητα αυτή ήταν χαμηλότερη από τα  254.000 βαρέλια που έπρεπε να παράγουν τα μέλη του καρτέλ βάσει της συμφωνίας του OPEC+. Βλέπετε, οι περιορισμένες επενδύσεις πολλών μελών δεδομένης της μετατόπισης των προϋπολογισμών στην πράσινη μετάβαση ευθύνεται γι? αυτή την αδυναμία.

-Η επανείσοδος του Ιράν εξακολουθεί να είναι ένας εν δυνάμει παράγοντας που θα αυξήσει την προσφορά και επομένως μπορεί να επηρεάσει εκ νέου τις αποφάσεις τόσο του OPEC + όσο και των ΗΠΑ.

Η τεχνική εικόνα

Με τις ανησυχίες για τη ζήτηση στα ύψη, οι ταύροι του πετρελαίου προφανώς και απογοητεύτηκαν που ο OPEC+ δεν έκανε την κίνηση ματ ανατρέποντας την τρέχουσα πολιτική παραγωγής.

Από την άλλη διατήρησαν την ψυχραιμία τους λόγω των «αστερίσκων» που έθεσε ο οργανισμός και που προϊδεάζουν για αλλαγή πλεύσης αν οι τιμές χάσουν την επαφή με  τα 70 δολάρια και υποχωρήσουν αισθητά από το επίπεδο αυτό.

Έτσι ο δείκτης αναφοράς, το  brent,  έκλεισε την Παρασκευή πάνω ακριβώς από το κρίσιμο τεχνικό επίπεδο του εβδομαδιαίου διαγράμματος, ήτοι της ζώνης των 68,50 - 69,72 δολαρίων/βαρέλι.

Ελλείψει ειδήσεων είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ημέρες να δούμε μια συσσώρευση μεταξύ των 68,50 δολαρίων/βαρέλι και των 75 δολαρίων/βαρέλι που είναι και το τεχνικό ορόσημο αποκατάστασης του ανοδικού momentum.

Αν όμως προκύψουν ειδήσεις που υποδεικνύουν νέα μείωση της ζήτησης λόγω lockdowns ή και αύξηση της προσφοράς - λόγω επανεισόδου του Ιράν για παράδειγμα στις αγορές πετρελαίου - τότε η καθοδική διάσπαση των 68,5 δολαρίων/βαρέλι θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε μια βραχυπρόθεσμη βουτιά προς την επόμενη στήριξη της ζώνης των 60,50-62 δολαρίων/βαρέλι, ή ακόμα και των 56,40-58 δολαρίων/βαρέλι ανάλογα το volatility.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.