ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1993η
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Πονοκέφαλος στη Wall Street για το αν ο πληθωρισμός θα φρενάρει την ανάπτυξη

Πονοκέφαλος στη Wall Street για το αν ο πληθωρισμός θα φρενάρει την ανάπτυξη

Με την κυβέρνηση των ΗΠΑ έτοιμη να διανείμει επιδόματα $1.400 στα νοικοκυριά μετά την ψήφιση του δημοσιονομικού πακέτου στήριξης ύψους $1,9 τρισ. οι αγορές ανησυχούν ότι οι δαπάνες αυτές θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να σφίξει τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί.

Σύμφωνα με την Credit Suisse, η απόδοση στο 10ετες ομόλογο ΗΠΑ μπορεί να ανέβει στο 1,75% με 2,0% από το επίπεδο του 1,60% που βρίσκεται τώρα. Αυτό όμως δεν είναι λόγος ανησυχίας ακόμη.  Παρόλο που μια αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων κατά μία ποσοστιαία μονάδα μπορεί να στερήσει 1,5% με 2,0% από το αμερικανικό ΑΕΠ, τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι οι αγορές κατάφεραν να απορροφήσουν την άνοδο 130 μονάδων βάσης χωρίς σοβαρό πρόβλημα, όπως συνέβη και με την άνοδο των 170 μονάδων βάσης στην αρχική φάση του κύκλου της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008.

Η ιστορία δείχνει επίσης ότι οι μετοχές προσέφεραν ασφαλή επιλογή έναντι του πληθωρισμού μέχρις ότου αυτός φτάσει το επίπεδο του 3%.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει πει ότι δεν θα σκεφτεί να αυξήσει τα επιτόκια πριν ο πληθωρισμός ξεπεράσει, σε διατηρήσιμη βάση, τον στόχο του 2,0% που έχει θέσει.

Η ελβετική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι το δημοσιονομικό πακέτο της κυβέρνησης Μπάιντεν θα δώσει ώθηση στην οικονομία των ΗΠΑ με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 7% με 8% φέτος, κάτι που θεωρεί θετικό για τη χρηματιστηριακή αγορά.

Όσο για τις ανησυχίες ότι μπορεί να σκάσουν χρηματιστηριακές φούσκες, η Credit Suisse βλέπει μόνο δύο από τα 15 χαρακτηριστικά μιας φούσκας παρά τις διευκολύνσεις στη νομισματική πολιτική και την υπερβάλλουσα ρευστότητα.

Σύμφωνα με την κλασσική ανάλυση, όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν αυτό συνήθως σημαίνει χαμηλότερες αποτιμήσεις για τις μετοχές.

Στη Saxo Bank οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια άνοδος στο κόστος δανεισμού θα επιφέρει σκληρό χτύπημα στις μετοχές που έχουν κάνει κερδοσκοπική κούρσα.

«Αν η απόδοση του 10ετους ομολόγου βαδίσει γρήγορα προς το 2,0% θα προκληθεί μεγάλη αναταραχή στο κερδοσκοπικό κομμάτι του κλάδου τεχνολογίας», αναφέρει σε έκθεση της.

Τη Δευτέρα ο δείκτης ο Dow Jones κινήθηκε ανοδικά, ο S&P κατέγραψε μικρές απώλειες. Οι δύο δείκτες οδηγήθηκαν από μετοχές που αναμένεται να ευνοηθούν περισσότερο από την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την ψήφιση του δημοσιονομικού πακέτου $1,9 τρισ. από την αμερικανική Γερουσία.

Αρκετές μετοχές τεχνολογίας όμως συνέχισαν να καταγράφουν απώλειες καθώς η τάση φυγής κεφαλαίων από την υψηλή τεχνολογία σε εταιρείες της πραγματικής οικονομίας εντείνεται. Apple και Microsoft βάρυναν το Nasdaq ο οποίος έκλεισε με σημαντικές απώλειες 2,41%.

Παρά την άνοδο των αποδόσεων σε υψηλό ενός έτους η υπουργός οικονομικών Janet Yellen δεν θεωρεί ότι το πακέτο στήριξης θα υπερθερμάνει την οικονομία. O δείκτης Dow Jones βρέθηκε περίπου 100 μονάδες από την ιστορική του κορυφή με την Boeing και Walt Disney να δίνουν ώθηση.

Η προσοχή της αγοράς ομολόγων είναι στραμμένη στις δημοπρασίες 3ετων, 10ετων και 30ετων κρατικών χρεογράφων στις 10 Μαρτίου με στόχο την άντληση $120 δισ, ιδιαίτερα μετά τη χλιαρή ζήτηση για 7ετη που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και συνέπεσε με άνοδο των αποδόσεων.

Τη Δευτέρα η απόδοση του 30ετους ανέβηκε στο 2,29%, του 5ετους στο 0,83% και του 7ετους στο 1,26%.

Στη ζώνη του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη και το ζήτημα που θα κυριαρχήσει είναι το τι πρέπει να γίνει για να συγκρατηθεί η άνοδος των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα.

Αν η τάση συνεχιστεί μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια να επιστρέψει η χτυπημένη από την πανδημία οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης. Τον Φεβρουάριο η απόδοση στο 10ετες γερμανικό ομόλογο αυξήθηκε κατά 26 μονάδες βάσης, η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος των τελευταίων τριών μηνών, και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι ανήσυχοι.