Ρωσία - Σ. Αραβία: «Πολύ κοντά» σε συμφωνία για την παραγωγή πετρελαίου

Ρωσία - Σ. Αραβία: «Πολύ κοντά» σε συμφωνία για την παραγωγή πετρελαίου

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία είναι "πολύ κοντά" σε μια συμφωνία που θα προβλέπει περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, όπως δήλωσε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος του κρατικού επενδυτικού ταμείου RDIF της Ρωσίας, Κιριλ Ντιμιτριεφ. 

"Νομίζω πως ολόκληρη η αγορά κατανοεί πως αυτή η συμφωνία είναι σημαντική και θα φέρει σταθερότητα, και είμαστε πολύ κοντά" είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στο CNBC. 

Η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των χωρών μελών του ΟΠΕΚ και των συνεργαζομένων χωρών με βασικό θέμα τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα, πλέον είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη μετά την κατάρευση των συνομιλιών ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ρωσία τον Μάρτιο. 

Σημειώνεται ότι προ ημερών Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για περικοπή 10 εκατ. βαρελιών πετρελαίου τη μέρα, δήλωση που εκτόξευσε τις τιμές του αργού 30%.

Χθες μάλιστα, ο Τραμπ απείλησε με επιβολή δασμών με στόχο την προστασία της αμερικανικής αγοράς έναντι των χαμηλών τιμών του "μαύρου χρυσού".

Οι συνθήκες υπερπροσφοράς σε μια εποχή που ο κορονοϊός καταποντίζει την παγκόσμια ζήτηση για το αργό οδήγησαν σε ελεύθερη πτώση τις τιμές τον Μάρτιο, που ήταν ο χειρότερος μήνας όλων των εποχών για το πετρέλαιο.