Συνεχίζεται το ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές

Συνεχίζεται το ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές

Παρ'' ότι το αρχικά μουδιασμένο άνοιγμα της Wall Street περιόρισε μερικώς τα κέρδη των ευρωπαϊκών αγορών, εντούτοις το ράλι διατηρείται στο ακέραιο! Το σοκ από το τρομοκρατικό χτύπημα ξεπεράστηκε ταχύτατα, καθώς ούτε χθες υπήρξαν ιδιαίτεροι κλυδωνισμοί, ενώ σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές απάντησαν με αξιοσημείωτη αντίδραση!

Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, η εταιρική κερδοφορία,  το μπαράζ μεγάλων deals αλλά και τα στοιχεία από την πορεία επιμέρους ισχυρών οικονομιών, είναι οι παράγοντες για το νέο ράλι σήμερα.

Το διεθνές επενδυτικό σύστημα επιβεβαιώνει – και σ'' αυτή τη συγκυρία – ότι έχει αποκτήσει μερική ανοσία, άμυνες και «εμπειρία» διαχείρισης στα εκτός προγράμματος σημαντικά γεγονότα όπως το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία. Σε άλλες εποχές, ανάλογης έντασης και καταστροφής χτύπημα, θα βύθιζε τις αγορές, τουλάχιστον παροδικά, ενώ χθες τα διεθνή χρηματιστήρια, ακόμη και ο CAC 40 της Γαλλίας έδειξαν ανθεκτικότητα.

Σύμφωνα με τον βρετανικό «Guardian» οι επενδυτές θεωρούν ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι είναι απίθανο να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη και ειδικότερα την εταιρική κερδοφορία. Επιπλέον, η αποφασιστικότητα της Γαλλίας να αθετήσει τους κανόνες για το έλλειμμα, προκειμένου να ενισχύσει τις δαπάνες για την ασφάλεια, ενδεχομένως να επιδράσουν θετικά στην ανάπτυξη, καθώς θα πέσει φρέσκο χρήμα στην αγορά.

Δεύτερος παράγοντας της... ανοσίας των αγορών στο χτύπημα σύμφωνα με τον «Guardian» είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι πιθανότερο να διατηρήσουν «χαλαρή» τη νομισματικής τους πολιτική, στον απόηχο της επίθεσης.

Ώθηση επίσης σήμερα δίνει η είδηση ότι βελτιώθηκαν οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας, μετά την επιδείνωση των τελευταίων επτά μηνών, όπως προκύπτει από την έρευνα του ινστιτούτου ZEW. Πιο αναλυτικά, ο σχετικός δείκτης κλίματος του ZEW αυξήθηκε το Νοέμβριο στις 10,4 μονάδες από 1,9 μονάδες που ήταν τον Οκτώβριο.

Θετικά είναι τα νέα και από τις εκτιμήσεις εταιρειών όπως η γερμανική United Internet αλλά και η Randstad, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πρόσληψης προσωπικού στον κόσμο που εδρεύει στην Ολλανδία. Η μετοχή της Randstad έφτασε να κερδίζει 7%, έχοντας την καλύτερη επίδοση στον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSEurofirst 300 index, ενώ η United Internet ενισχυόταν κατά 2,4%.

Καλή αντίδραση έχουν επίσης οι ευρωπαϊκές μετοχές στους κλάδους άμυνας και στρατιωτικών εξοπλισμών, με φόντο το μπαράζ επιθέσεων που εξαπέλυσε η Γαλλία σε στόχους στη Συρία.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης 17 Νοεμβρίου λοιπόν όλοι οι κύριοι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται ανοδικά, με το δείκτη CAC 40 στο Παρίσι να έχει ανέλθει στις 4.925 μονάδες με ράλι +2,51%, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης διαπραγματεύεται στις 10.935 μονάδες με άνοδο 2,07%, ενώ ο FTSE 100 του Λονδίνου βρίσκεται στις 6.255 μονάδες με άνοδο 1,77%.

Στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη βρίσκεται στις 10.350 μονάδες με άνοδο 2,23%, ενώ ο FTSE MΙΒ στο Μιλάνο επανήλθε πάνω από τις 22.000 μονάδες, διαπραγματευόμενος στις 22.220 μονάδες με άνοδο 1,87%. Ανοδικά και ο σύνθετος Stoxx 600 που βρίσκεται στις 379 μονάδες με κέρδη 2,26%.

Σε ότι αφορά τις επιχειρηματικές συμφωνίες, δεσπόζει από χθες η είδηση ότι η Marriott International Inc. θα καταβάλει 12,2 δισ. δολάρια για την απόκτηση της Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc. για να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ξενοδοχειακή εταιρεία στον κόσμο.