7ος χρόνος, ημέρα 2098η
Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021

Ποιους επηρεάζει το τρενάκι του τρόμου στον Nasdaq

Ποιους επηρεάζει το τρενάκι του τρόμου στον Nasdaq

Ο πληθωρισμός τροφοδοτείται ιδιαίτερα από την ψυχολογική διάθεση των καταναλωτών. Όταν οι καταναλωτές φοβούνται ότι θα υπάρξουν πληθωριστικές τάσεις, τότε βιάζονται να αγοράσουν σήμερα αυτό που επιθυμούσαν και σχεδίαζαν να αγοράσουν αύριο. Το ίδιο συμβαίνει με τις επιχειρήσεις που αυξάνουν εκ των προτέρων τις τιμές των τελικών προϊόντων, αλλά και με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που ανεβάζουν τις τιμές των ενοικίων.

Σύμφωνα με μελέτες των καταναλωτικών ενώσεων στις ΗΠΑ, οι καταναλωτές αναμένουν τον πληθωρισμό να διασπάσει το φράγμα 3%, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος της Fed εκτιμά, ότι το ανώτατο όριο θα είναι το 2%. Οι αποδόσεις των 5ετών, των 10ετών και των 30ετών ομολόγων ήδη έχουν ενσωματώσει τις εκτιμήσεις αυτές.

Ως αποτέλεσμα της ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων παρουσιάστηκε μια μετακίνηση επενδυτικών θέσεων από τον τεχνολογικό κλάδο τόσο στην αγορά ομολόγων, όσο και στις μετοχές της κυκλικής οικονομίας. Στην αγορά ομολόγων, διότι οι αποδόσεις της τάξεως το 2% άνευ ρίσκου, δεν είναι πια αμελητέες και στις μετοχές της κυκλικής οικονομίας, διότι αυτές είναι που θα επωφεληθούν από την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα.

Η εποχή των μηδενικών επιτοκίων που οδήγησαν στην εκτίναξη των τιμών των μετοχών και την αύξηση των τιμών των ακινήτων, δίνει πλέον τη σκυτάλη σε υψηλότερα επιτόκια, που σε πρώτη φάση δημιουργούν ένα περιβάλλον μεγάλων διακυμάνσεων. Η πτώση της μετοχής της Tesla από το επίπεδο των $800+ στα $500+, μαζί με τις αυξομειώσεις της τιμής της Apple και της Amazon κατά -3% έως +4% σε καθημερινή βάση, είναι ενδεικτικές του κλίματος που διαμορφώνεται.

Η μεταβλητότητα που παρατηρείται στην πορεία των μετοχών της Apple, της Microsoft, της Amazon, της Alphabet (Google) και της Facebook, που αποτελούν το 25% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του S&P 500, τρομάζει.

Από αυτήν την αναταραχή στον χώρο των ταχέως αναπτυσσόμενων ψηφιακών κολοσσών, κερδισμένες βγαίνουν οι βαριές μετοχές υψηλής αξίας, τα λεγόμενα «value stocks», που παραμένουν «φθηνές» σε σχέση με τις αποτιμήσεις των ψηφιακών εταιρειών. Αν μπορούν να θεωρηθούν φθηνές, οι μετοχές της Disney, της Mastercard ή της Exxon Mobil με Ρ/Ε ανάμεσα στο 50 και στο 60.

Τα αποταμιευτικά και συνταξιοδοτικά προγράμματα των Αμερικανών, τα οποία κινούνται με συντηρητικό τρόπο ακολουθώντας αντιπροσωπευτικότερους δείκτες της Αμερικανικής οικονομίας όπως είναι ο Russell 1000 και o Russell 2000, που έχουν αποδώσει +100% κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, ίσως να είναι αυτά που θα πιεστούν περισσότερο από την άνοδο των επιτοκίων και από τη μεταβλητότητα των αγορών. Διότι δεν έχουν συγκεντρώσει το απαραίτητο «λίπος των υπεραξιών» για τις δύσκολες ημέρες που έρχονται.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.