Ποιος κλάδος ωφελείται από την πτώση της τιμής του πετρελαίου;

Ποιος κλάδος ωφελείται από την πτώση της τιμής του πετρελαίου;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου προκάλεσε τον τελευταίο μήνα ένα μαζικό sell off στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς οι χαμηλές τιμές πετρελαίου προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Κι αυτό όχι άδικα, καθώς με τις χαμηλές τιμές πιέζεται προς τα κάτω το λειτουργικό κέρδος των εταιρειών ενέργειας, κάτι που έχει ως συνέπεια την αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους.

Οι τράπεζες παγκοσμίως έχουν χρηματοδοτήσει με τεράστια ποσά τον ενεργειακό κλάδο και, μπροστά στον κίνδυνο της αύξησης των επισφαλειών τους, πιέστηκαν και οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου φέρνοντας την παγκόσμια οικονομία μπροστά στον κίνδυνο μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, αντίστοιχης του 2008.

Υπάρχει όμως ένας κλάδος ο οποίος ωφελείται από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, κι αυτός δεν είναι άλλος από τον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών.

Όπως παρατηρούμε και στο παρακάτω γράφημα, το πρώτο τρίμηνο του 2014 τα καύσιμα αποτελούσαν το 35% του κόστους των αεροπορικών εταιρειών. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου σίγουρα μειώνει αυτό το ποσοστό κοντά στο 25%, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους για τις αεροπορικές εταιρείες και, λογικά, χαμηλότερες τιμές εισιτηρίων.

 

Πηγή:http://www.slideshare.net/reyyandemir/aviation-industry-and-mro-sector-trends

Η συνεχόμενη πτώση της τιμής του πετρελαίου συνέβαλε κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην αύξηση του λειτουργικού κέρδους των αεροπορικών εταιρειών κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015 (βλ. γράφημα παρακάτω). Εκτός των αεροπορικών εταιρειών της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας, όλες οι υπόλοιπες αεροπορικές εταιρείες της υφηλίου εμφάνισαν αυξημένα EBITDA κατά 30%-40% περίπου.

 

Πηγή:IATA

Η μέση τιμή των καυσίμων των αεροπορικών εταιρειών για το 2015, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών, προσδιορίζεται περίπου στα $66/βαρέλι. Ενώ ο μέσος όρος της τιμής του πετρελαίου προσδιορίζεται στα $54/βαρέλι (βλέπε γράφημα παρακάτω).

 

Πηγή:IATA

Αυτό οδήγησε τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών να καταγράψουν τον Δεκέμβριο κέρδη 3% σε μέσα επίπεδα (βλέπε γράφημα παρακάτω) με τις προοπτικές του κλάδου να είναι θετικές για το τρέχον έτος.

 

Πηγή:IATA

Όπως συνάγεται από τα παραπάνω ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών ίσως να αποτελεί στην παρούσα χρονική περίοδο μία καλή επενδυτική ευκαιρία, αφού οι μετοχές του δεν φάνηκαν να δέχονται ισχυρό πλήγμα από την επίθεση στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου.

Προφανώς και η σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου στα επίπεδα των $30-35/βαρέλι δημιουργεί ακόμη καλύτερες προοπτικές για τις αεροπορικές εταιρείες, οδηγώντας σε βελτίωση του περιθωρίου κέρδους τους.