Ποια θεμελιώδη; Εδώ βγήκαν από το λυχνάρι του Αλαντίν ψυχολογία, προσδοκία και συναίσθημα

Ποια θεμελιώδη; Εδώ βγήκαν από το λυχνάρι του Αλαντίν ψυχολογία, προσδοκία και συναίσθημα

H ανακοίνωση της Pfizer Inc. και της BioNTech SE, σχετικά με την πορεία των δεδομένων από τη φάση 3 των δοκιμών του εμβολίου BNT162b1 αποτελεί τον απόλυτο game changer, όπως λένε οι Αγγλοσάξονες. Δηλαδή, αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού, που έχουν επιβληθεί εδώ και σχεδόν ένα έτος από τον covid-19.

H αντίδραση των αγορών ήταν απόλυτα δικαιολογημένη, καθώς αποσυμπιέζονται ταυτόχρονα από δυο βάρη. Από το βάρος των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ και από το αγωνιώδες και αβέβαιο περιβάλλον της πανδημίας. Η δήλωση του υπουργού Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών Alex Azar, στην οποία ανέφερε ότι θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες μέχρι ο US Food and Drugs Administration (FDA) να παραλάβει και να εξετάσει τα δεδομένα για το εμβόλια που αναπτύσσουν η Pfizer και η ΒioNTech και να προβεί σε μια ανεξάρτητη μελέτη και έρευνα, ουδόλως μετρίασε τη ορμή των αγορών, που προεξοφλούν τα καλύτερα.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας κατέγραψε μια ιστορικά ανοδική αντίδραση της τάξης του +11,46% με ένα τζίρο που άγγιξε τα 120 εκατ. ευρώ. Η ελληνική αγορά αντέδρασε σαν πιεσμένο ελατήριο, αποτινάζοντας από πάνω της, όλα τα συσσωρευμένα δεινά. Και το ερώτημα που γεννάται, είναι κατά πόσο η έκρηξη προς τα πάνω, δικαιολογείται από τα θεμελιώδη στοιχεία των εταιρειών και το μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας;

Στις μετοχές με την μεγαλύτερη ανοδική αντίδραση συγκαταλέγονται οι 4 συστημικές τράπεζες. Η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε άνοδο +29% με τζίρο ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank κατέγραψε άνοδο +29% με τζίρο ύψους 11,6 εκατ. ευρώ, η Eurobank παρουσίασε άνοδο +26% με τζίρο 12,2 εκατ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε άνοδο +19% με τζίρο 7,5 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτες ήταν και οι άνοδοι των ΕΛΠΕ και Motor Oil, που ανέβηκαν κατά 15% και 13% αντιστοίχως.

Εκ του αποτελέσματος της συνεδρίασης, φαίνεται ότι αρκούσε μια κίνηση του μαέστρου με το όνομα Pfizer, για να απελευθερωθούν αγοραστικές επενδυτικές δυνάμεις, σε αυτές τις πολύπαθες μετοχές. Και για τις έξι μετοχές, φαίνεται πως αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Για τα δυο διυλιστήρια, φαίνεται ότι η δυνητική ανάπτυξη που υπόσχεται η υποχώρηση της πανδημίας, θα αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου και τα περιθώρια διύλισης θα προσφέρουν σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης. Αυτό μπορεί να συμβεί. Όμως η τάση για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, είναι δεδομένη και ανεπίστρεπτη.

Αποφεύγονται τα χειρότερα

Όσον αφορά τις τράπεζες και εδώ η αγορά εκτιμά ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Ποια είναι αυτά; Η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το σταμάτημα της εξυπηρέτησης των τοκοχρεολυτικών δόσεων όσων νομικών και φυσικών χτυπήθηκαν από την κρίση, η υποχώρηση των τιμών των ακινήτων που συμπεριλαμβάνονται στις εγγυήσεις των δανείων και η δημιουργία νέων κεφαλαιακών αναγκών.

Οκ. Στην καλύτερη περίπτωση αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Όμως η υπάρχουσα κατάσταση, δικαιολογεί αυτό το + 29% του κλάδου; Δικαιολογούν τα αυστηρά θεμελιώδη στοιχεία, αυτή τη νέα αποτίμηση; Υπόσχονται τα τρέχοντα δεδομένα μια περαιτέρω άνοδο; Ειδικά σε μια περίοδο που το σχέδιο Ηρακλής χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση; Σε μια περίοδο που η δημιουργία μιας καθαρά Eλληνικής Bad Bank, αλλά και μιας πανευρωπαϊκής Bad Bank, βρίσκονται στη ημερήσια ατζέντα; Με την μερική κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς μέσω των CoCos, να είναι το πιο πιθανό σενάριο; Με τη αναμενόμενη νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στο ΤΧΣ να συμμετάσχει σε ανακεφαλαιοποιήσεις, όπου χρειαστούν, στα πλαίσια της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες σε δεύτερο χρόνο;

«Δεν ξέρω τις μας λες, αλλά οι αγορές τρέχουν», είναι η κλασική απάντηση στα ανωτέρω ερωτήματα. Και αυτό είναι εν μέρει σωστό. Διότι αν οι διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών ακολουθούσαν μόνο τη πορεία των θεμελιωδών δεδομένων των εταιρειών, δεν θα υπήρχε χρηματιστήριο και οι τιμές θα προσδιορίζονταν με κάποιο αγορανομικό μοντέλο. Τις τιμές τις διαμορφώνει η ψυχολογία, η προσδοκία και το συναίσθημα. Και αυτή τη στιγμή και τα τρία αυτά ανθρώπινα χαρακτηριστικά, έχουν βγει από το λυχνάρι του Αλαντίν και απολαμβάνουν την ανοδική διαδρομή.

*Αποποίηση Ευθύνης:Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.