Πληροφορική: Ανακτά εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, δημιουργεί νέους επενδυτές

Πληροφορική: Ανακτά εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, δημιουργεί νέους επενδυτές

Η Πληροφορική μαζί με τον Κατασκευαστικό κλάδο αποτελούν τις πιο πονεμένες ιστορίες του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Τα απόνερα του 1999 άφησαν βαθιές πληγές και δυσάρεστες μνήμες πολλές από αυτές συνδέθηκαν και με ιστορίες με τραγικό φινάλε (Emphasis, Ipirotiki). Κολοσσοί στο χώρο της πληροφορικής (Πουλιάδης, Altec κλπ) ολοκλήρωσαν άδοξα τον επιχειρηματικό τους κύκλο στέλνοντας σε επενδυτική ανυποληψία τον κλάδο για πολλά χρόνια. 

Το πρόβλημα με την εγχώρια αγορά λογισμικού είναι ότι ήταν κυρίως εσωστρεφής. Πολλές φορές για να δικαιολογηθεί μια υπερβολική αποτίμηση συγκρινόταν με αποτιμήσεις πολυεθνικών κολοσσών, όμως η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική: Οι ελληνικές εταιρείες απευθύνονταν σε ένα περιορισμένο κοινό, το οποίο στα χρόνια της κρίσης δεν είχε όρεξη - και κυρίως χρήμα - να αναβαθμίσει τις ηλεκτρονικές υποδομές του.

Το πειρατικό λογισμικό ήταν καθεστώς και η φυγή πνευματικού κεφαλαίου στο εξωτερικό στερούσε μια βασική πηγή ταλέντου, στοιχείο απαραίτητο για την ανάπτυξη νέων ιδεών και λύσεων. Εσχάτως κάποιες ιδέες (Taxi beat, e-food) βρήκαν πρόθυμους αγοραστές να πληρώσουν υπερτιμήματα υπενθυμίζοντας στην Αγορά ότι ο κλάδος έχει κρυμμένες αξίες ξεφεύγοντας από τη συντηρητική λογική που ακολουθήθηκε μετά το 2008.

Ακολούθησαν οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι μετατάξεις των E-Net και Entersoft οι οποίες έκαναν πράξη τη χρήση των κεφαλαίων για εξαγορές δημιουργώντας αμέσως μεγέθυνση στα νούμερα τους. Οι συναλλαγές που έγιναν - και γίνονται - αποδεικνύουν ότι μια πώληση στις 2 ή 3 φορές την αξία των πωλήσεων μπορεί να θεωρηθεί εύλογη δεδομένου ότι υπάρχουν συνέργειες και καλά περιθώρια κέρδους.  

Όσοι βρίσκονται στον κλάδο της πληροφορικής μετά από δύο δεκαετίες ξεκαθαρίσματος μιλούν για ομαλοποίηση της Αγοράς και σταθεροποίηση των περιθωρίων της κερδοφορίας σε υγιή επίπεδα. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η πανδημία και η ανάγκη της ψηφιοποίησης προκειμένου να υλοποιούνται διαδικασίες από απόσταση με ασφάλεια και αξιοπιστία. Την ίδια στιγμή το Ταμείο ανάκαμψης έρχεται να προσθέσει 40 έργα Πληροφορικής και Επικοινωνιών, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2,1 δισ. ευρώ από τα οποία άμεσα βγαίνουν σε διαγωνισμό 5 έργα.

Ανάμεσα στα έργα είναι η ψηφιοποίηση των αρχείων όλων των υποθηκοφυλακείων της χώρας σε 390 υποθηκοφυλακεία και θα ψηφιοποιηθούν συνολικά  600 εκατομμύρια σελίδες με προϋπολογισμό έργου 242,4 εκατ. ευρώ. Πρακτικά μιλάμε για μια συνολική αύξηση της πίτας κατά 50% μόνο από έργα του Δημοσίου στα οποία υπάρχουν εγκεκριμένες εκταμιεύσεις. Εντός του καλοκαιριού αναμένεται η ανάθεση ενός ακόμα σημαντικού έργου που αφορά την έκδοση των νέων ταυτοτήτων συνολικού προϋπολογισμού 530 εκατ. ευρώ. 

Πάμε τώρα στο δια ταύτα: Με ιστορικά στοιχεία οι μετοχές δεν είναι στη ζώνη της ευκαιρίας. Ωστόσο, κάθε χρονιά τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν καταφέρει να παρουσιάζουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Από ζημιές το 2015 οι εταιρίες πέρυσι έδειξαν κερδοφορία 29 εκατ. ευρώ, τριπλάσια από το 2017.

Τα μισά κέρδη παράγει η Quest η οποία είναι και η απόλυτη επιλογή στον κλάδο αφού επηρεάζεται περισσότερο από τις εισροές των Δημοσίων έργων. Αξιόλογη εικόνα εμφανίζουν ακόμα οι Space, Entersoft, E-Net και Profile οι οποίες στην εξεταζόμενη περίοδο δεν εμφανίζουν ζημιογόνο χρήση ενώ έχουν καθιερώσει τακτικές μερισματικές διανομές. Από την πλευρά των εταιριών φαίνεται να έχει εμπεδωθεί ένα διαφορετικό μοντέλο προσέγγισης της επενδυτικής κοινότητας.

Οι παρουσιάσεις και οι επαφές με τη θεσμική διαχείριση είναι πιο πυκνές, τα μερίσματα αρχίζουν να αποτελούν κανόνα και όχι εξαίρεση και οι ανακοινώσεις των εξαγορών πραγματοποιούνται με ένα συμπληρωματικό σκεπτικό. Ας ξεκινήσουμε το «screening» που λέμε και στην Τύλισσο από αυτό το δείγμα εταιρειών και βλέπουμε…

Η εξέλιξη της κερδοφορίας των εταιρειών του κλάδου (2014 -2020)

Πηγή: Βeta Χρηματιστηριακή

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.