Πλήρης αδυναμία αντίδρασης στο Χ.Α., κάτω από τις 650 μονάδες ο Γ.Δ.

Πλήρης αδυναμία αντίδρασης στο Χ.Α., κάτω από τις 650 μονάδες ο Γ.Δ.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πτωτικά ξεκίνησε και την 3η εβδομάδα του Νοέμβρη το ελληνικό χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη να «κρεμάει» χωρίς αντιστάσεις και αναχώματα κάτω από τις 650 μονάδες, εν μέσω μεικτής εικόνας στις τράπεζες αλλά νέας πτώσης στο χώρο του Large Cap.

Η συνεδρίαση λαμβάνει χώρα στον απόηχο του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παρίσι που έχει συγκλονίσει την Ευρώπη, με τις ευρωπαϊκές αγορές να δείχνουν αξιοσημείωτη ψυχραιμία και ανθεκτικότητα, αντιθέτως με το Χ.Α. που όντας μια μικρή, περιφερειακή και απολύτως ρηχή αγορά, συνεχίζει το πτωτικό σερί!

Είναι σαφές ότι το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια και στα ενδογενή εγχώρια προβλήματα της οικονομίας, των τραπεζών και των επιχειρήσεων.

Κύριοι καταλύτες που επηρεάζουν σ'' αυτή τη φάση το ελληνικό χρηματιστήριο είναι η πορεία της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και δανειστών, καθώς και ο βαθμός επιτυχίας των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών, οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε ένα εντελώς αφιλόξενο περιβάλλον.

Αν υπάρξει συμφωνία και ολοκληρωθούν οι ΑΜΚ των τραπεζών, ασφαλώς και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να δούμε σημάδια αντίδρασης της αγοράς.

Πάντως, το γεγονός ότι φτάσαμε στα μέσα Νοεμβρίου και η κυβέρνηση ακόμη διαπραγματεύεται συμφωνημένες και υπογεγραμμένες μεταρρυθμίσεις, ασφαλώς και δεν είναι θετικός οιωνός για το momentum στο Χ.Α. ούτε είναι παράγοντας που μπορεί να εκτιμηθεί θετικά από τους επενδυτές.

Οι οποίοι επενδυτές παραμένουν στο ίδιο έργο θεατές καθ'' όλη τη διάρκεια του 2015, μη μπορώντας να προεξοφλήσουν απολύτως τίποτα, εν μέσω «τυφλού» επενδυτικού πλάνου, με καθυστερήσεις, «κρυφτούλι» με τους δανειστές και διαρκή... διαπραγμάτευση!

Θύμα ασφαλώς αυτής της κατάστασης είναι η οικονομία η οποία έχει μπει στο γύψο το τελευταίο 10μηνο, ενώ γενικότερα εντός της χώρας σε σημαντικό βαθμό έχει γίνει στάση πληρωμών!

Με τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, με capital controls, με τεράστιες δυσχέρειες πληρωμών και οικονομικών συναλλαγών μεταξύ των εταιρειών, με μετάγγιση κάκιστης έως καταστροφικής ψυχολογίας σ'' όλη την αγορά (κατανάλωση, επενδύεις, εμπόριο κ.λπ.) οι επιχειρήσεις βιώνουν την πιο δύσκολη περίοδο είτε της ιστορίας τους, είτε των τελευταίων 10ετιών!

Μέσα σ'' αυτές τις συνθήκες αρκετές εταιρείες έχοντας κάνει τιτάνιες προσπάθειες προσαρμογής και ευελιξίας συνεχίζουν σ'' ένα απολύτως αφιλόξενο περιβάλλον. Σ'' αυτή τη φάση, η δυστοκία συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών ασφαλώς και «ηλεκτρίζει» περισσότερο όλο το επενδυτικό κλίμα και την ψυχολογία της αγοράς, η οποία κάθε άλλο παρά σε ευνοϊκή συγκυρία βρίσκεται.

Παράλληλα οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες υποχρεώθηκαν να υλοποιήσουν συγχρόνως τις διαδικασίες αύξησης κεφαλαίου τους, με τέσσερα βιβλία παράλληλα ανοικτά, με ότι συνεπάγεται αυτό. Και όλα αυτά, ενώ η συμφωνία για τη δόση των 2 δισ. ευρώ είναι ακόμη στον «αέρα» κάτι που επηρεάζει και το περιβάλλον των τραπεζών στην έλκυση κεφαλαίων, αλλά φυσικά και το χρηματιστήριο.

Το Χ.Α. ήδη έχει συμπληρώσει οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις στις εννέα τελευταίες δείχνοντας παροιμιώδη αδυναμία αντίδρασης, ακόμη και τεχνικής μορφής, πιστοποιώντας όλα όσα αναφέρουμε παραπάνω!

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έχει κατέλθει στις 643 μονάδες με πτώση 1,35%, ενώ η αξία συναλλαγών κινείται σε χαμηλό τέμπο, διαμορφούμενη στα 34 εκατ. ευρώ και ο όγκος φτάνει στα 290 εκατ. ευρώ. Επόμενος στόχος για την αγορά είναι να κρατήσει τη ζώνη στήριξης των 640 μονάδων, ώστε να αποφύγει τα χειρότερα...

Πτωτικά κινούνται για ακόμη μια συνεδρίαση σχεδόν όλες οι μετοχές του FTSE 25, κυρίως λόγω απουσίας αγοραστών παρά λόγω καταιγισμού ρευστοποιήσεων. 

Οι πιέσεις στον Large Cap κλιμακώθηκαν μετά το μεσημέρι, οδηγώντας σε πτώση άνω του 6% την ΕΥΔΑΠ, ενώ άνω του 4% υποχωρούν Ελλάκτωρ, ΜΕΤΚΑ και Τέρνα Ενεργειακή, άνω του 3% χάνουν οι ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος Grivalia Properties, Viohalco και άνω του 2% οι ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάνας κ.λπ.

Στις τράπεζες με θετικό τρόπο ξεχωρίζει σήμερα η Εθνική που ενισχύεται κατά 6,10%, στο +3,85% η Eurobank, ενώ πιέσεις μεταξύ του 4% και του 5,71% σημειώνουν οι Πειραιώς και Alpha Bank. Στο σύνολο της αγοράς 14 μετοχές ενισχύονται έναντι 64 που σημειώνουν απώλειες.