Πιέσεις στην Wall Street με φόντο τα «σύννεφα» στην αγορά εργασίας

Πιέσεις στην Wall Street με φόντο τα «σύννεφα» στην αγορά εργασίας

Με απώλειες κινούνται στις συναλλαγές τους οι Dow Jones και S&P 500, καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία για τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα έχουν φέρει τους πωλητές στο προσκήνιο, ενώ ο Nasdaq διατηρείται οριακά σε θετικό έδαφος κυρίως λόγω του θεαματικού ράλι που πραγματοποιεί η μετοχή της Robinhood.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει απώλειες 0,5% ή περίπου 160 μονάδων και διαπραγματεύεται στις 34.948 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 υποχωρεί κατά 0,24% κινούμενος στις 4.412 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,1% και βρίσκεται στις 14.776 μονάδες.

Βασική πηγή ανησυχίας, που ωθεί σε ρευστοποιήσεις, φαίνεται να αποτελούν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης και τα οποία έδειξαν ότι οι νέες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα ήταν σχεδόν οι μισές έναντι τόσο των εκτιμήσεων, όσο και των επιδόσεων ένα μήνα πριν.

Συγκεκριμένα, ο ιδιωτικός τομέας τον Ιούλιο προσέθεσε 330.000 θέσεις εργασίας τη στιγμή που αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν τον αριθμό στις 653.000, δηλαδή περίπου στα επίπεδα του Ιουνίου, παρά την καθοδική τους αναθεώρηση στις 680.000 (από τις 692.000 της αρχικής εκτίμησης).

Σε αυτό το κλίμα, το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις ανακοινώσεις του υπουργείου Απασχόλησης την Παρασκευή για τα συνολικά στοιχεία της ανεργίας τον Ιούλιο, με τους αναλυτές να αναμένουν 750.000 νέες θέσεις εργασίας.

«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η μετάλλαξη Δέλτα. Μπορεί να μην οδήγησε σε αλλαγή των περιοριστικών μέτρων, αλλά ενδέχεται να φέρει κάποια νευρικότητα σε αρκετούς όσον αφορά την επιστροφή τους στην εργασία, ειδικά στις πολιτείες εκείνες όπου υπάρχει διστακτικότητα στους εμβολιασμούς», επισημαίνει ο αναλυτής Aberdeen Standard Investments Τζέημς Μακάν.

Ωστόσο, όπως προσθέτει ο ίδιος, «πάντως είναι μάλλον πολύ νωρίς για να δούμε την Δέλτα να επηρεάζει πραγματικά τα δεδομένα».

Κατά τα άλλα, επιπλέον πίεση στη συνεδρίαση ασκεί η βουτιά περίπου 7,5% που πραγματοποιεί ο τίτλος της General Motors, η οποία έχασε τις εκτιμήσεις για το δεύτερο τρίμηνο στα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή (στα 1,97 δολάρια έναντι των 2,23 των προβλέψεων) αν και η εταιρεία αναβάθμισε το guidance για το σύνολο του έτους.

Αντίθετα, στήριξη παρέχει το ξέφρενο ράλι της Robinhood, η οποία μετά το νωχελικό ξεκίνημα κατά την πρόσφατη εισαγωγή της στον Nasdaq την περασμένη εβδομάδα, έχοντας τιμολογηθεί κοντά στο κατώτερο άκρο των 38 δολαρίων και την περαιτέρω υποχώρηση στις πρώτες μέρες της διαπραγμάτευσης της, πλέον σε εβδομαδιαίο επίπεδο είναι στο +140% και μόνο σήμερα έφτασε να ενισχύεται πάνω και από 80%, με τις συναλλαγές της να έχουν διακοπεί αρκετές φορές λόγω της υψηλής μεταβλητότητας.