Πτωτικά το ΧΑ με μικρό τζίρο – Άμυνα στις 860 μονάδες

Πτωτικά το ΧΑ με μικρό τζίρο – Άμυνα στις 860 μονάδες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εξαιρετικά ρηχή είναι η πρώτη συνεδρίαση του Οκτώβρη στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους όγκους και τους τζίρους να είναι κατακόρυφα μειωμένοι έναντι προηγούμενων συνεδριάσεων, πιστοποιώντας ότι οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας νέους καταλύτες, κάτι που έχει «απονευρώσει» αρκετά την αγορά.

Η αγορά μετά το ράλι του 2019 είναι εύλογο και να συσσωρεύει και να παρουσιάζει σημάδια κόπωσης. Αυτά τα σημάδια κόπωσης είναι εμφανή και σήμερα, όπου τέσσερις μετοχές του FTSE 25 έχουν διακινήσει όγκους μικρότερους από 10 χιλ. τεμάχια, ενώ δύο μετοχές (Coca Cola HBC και ΟΛΠ) έχουν διακινήσει όγκους μικρότερους από 5 χιλ. τεμάχια!!

Εύλογα η αγορά έχει εξαιρετικά μικρή διακύμανση μόλις 5 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, κάτι που μαρτυρά την απουσία momentum σ'' αυτή τη φάση, αλλά και τη στάση αναμονής των ισχυρών. Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 862 μονάδες με πτώση 0,72%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 32 εκατ. ευρώ.

Στήριγμα στο Γ.Δ. στις 860 μονάδες δίνουν μετοχές όπως ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Fourlis και Cenergy Holdings που είναι και οι μόνες που κινούνται θετικά στον Large Cap. Στον αντίποδα, πιέσεις δέχονται οι τράπεζες με την Πειραιώς στο -2,66%, τη Eurobank -1,52% και την Εθνική -1,22%, ενώ σταθεροποιητικά κινείται η Alpha Bank.

Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 πτώση άνω του 3% έχει η Jumbo ενώ μικρότερες απώλειες σημειώνουν οι Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Μυτιληναίος κ.α.

Στο χώρο του Mid Cap, πιέσεις άνω του 3% δέχεται η MIG, κοντά στο 3% υποχωρεί και η Profile, ενώ άνω του 1% χάνουν οι Ικτίνος, Νηρέας, Έλτον, Πλαστικά Θράκης και Κέκροπας. Αντιθέτως, αντιδρά σήμερα σε ποσοστό 7,76% η Intralot που χθες υποχώρησε κατά 16,98% με φόντο το δικαστικό «μπλόκο» σε συμβόλαιο στις ΗΠΑ.

Στην ευρύτερη αγορά πιέσεις ασκούνται σε τίτλους όπως Audiovisual, Περσεύς, ΣΙΔΜΑ, Αλουμύλ, Ιντερτέκ, Σωλ. Τζιρακιάν, Reds, Quality & Reliability, Μουζάκης και Flexopack. Στο σύνολο της αγοράς κυριαρχούν οι πωλητές, καθώς μόνο 37 μετοχές ενισχύονται έναντι 70 που υποχωρούν.