7ος χρόνος, ημέρα 2146η
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021

Πιέσεις για το ευρώ - Εκ νέου κοντά στα χαμηλά του 2021

Πιέσεις για το ευρώ - Εκ νέου κοντά στα χαμηλά του 2021

Κοντά στα χαμηλά του 2021 στο 1,1760 διαπραγματεύεται το EUR/USD, καθώς το δολάριο ως «νόμισμα - καταφύγιο» ενισχύεται σε ένα περιβάλλον όπου η διάθεση για ανάληψη κινδύνων περιορίζεται μετά την πτώχευση ενός μεγάλου hedge fund, η οποία μπορεί να έχει και περαιτέρω επιπτώσεις στις αγορές. Παράλληλα, τα αυξανόμενα κρούσματα covid-19 σε Γαλλία και Γερμανία συνεχίζουν να επιβαρύνουν το ευρώ.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δείχνει να χάνει την υπομονή της με τις  προσπάθειες να περιορίσει την πανδημία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζεται απογοητευμένη με τις ενέργειες των γερμανικών κρατιδίων και εξετάζει το ενδεχόμενο νυχτερινής απαγόρευσης εθνικά.

Εν τω μεταξύ, το Παρίσι σκέφτεται να αυξήσει τους  δικούς του νέους περιορισμούς καθώς οι λοιμώξεις αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό και απειλούν να κατακλύσουν με ασθενείς τα νοσοκομεία. Τα κρίσιμα ζητήματα των μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης σχετικά με την πανδημία παραμένουν, καθώς η ΕΕ αγωνίζεται να επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμών. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι ηγέτες της ΕΕ εξουσιοδότησαν τις Βρυξέλλες να επιβάλουν απαγορεύσεις εξαγωγής στα εμβόλια, αλλά φαίνονται διστακτικοί στο να υλοποιήσουν τέτοια απόφαση.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η εκστρατεία ανοσοποίησης των ΗΠΑ συνεχίζει να επιταχύνεται, με κάποιους όμως να εκτιμούν ότι η χώρα ενδέχεται σύντομα να αντιμετωπίσει πρόβλημα από τις διαθέσιμες ποσότητες εμβολίων. Οι επενδυτές περιμένουν επίσης την ομιλία του Προέδρου Τζο Μπάιντεν σχετικά με την οικονομία την Τετάρτη.

Στο άνοιγμα της εβδομάδας, το δολάριο ωφελείται και από το ρόλο που παίζει ως νόμισμα «ασφαλές καταφύγιο» σε καιρούς δυσάρεστων νέων. Η εκκαθάριση της Archegos Capital, ενός μοχλευμένου αντισταθμιστικού κεφαλαίου (hedge fund), αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές ζημίες σε πολλές τράπεζες. Μια καθυστερημένη πώληση σε μετοχές που κατέχει η εταιρεία μπορεί να ακολουθηθεί από πρόσθετες ανησυχίες, καθώς οι συναλλαγές ήταν μοχλευμένες και ενδέχεται να έχουν επιπλέον επιπτώσεις.

Οι  «ταύροι» της ισοτιμίας  EUR/USD μπορεί να βρουν παρηγοριά στο άνοιγμα της διώρυγας του Σουέζ και τη βελτίωση του κλίματος, τουλάχιστον σε αυτό το σημείο. Οι αρχές της  Αιγύπτου μπόρεσαν να επανατοποθετήσουν το Ever Given, η προσάραξη του οποίου είχε παραλύσει την κρίσιμη υδάτινη οδό. Περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου διέρχεται από το Σουέζ και το κλείσιμο του για έξι ημέρες είχε ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση 450 πλοίων στην περιοχή.

H τάση για την ισοτιμία συνεχίζει να είναι ήπια καθοδική, καθώς μετά από κάποιες αναπηδήσεις επιστρέφει σε πτωτική τροχιά για μία ακόμα φορά. Η ορμή στο γράφημα τεσσάρων ωρών είναι προς τα κάτω, ενώ ο δείκτης σχετικής αντοχής είναι πάνω από 30 - εκτός των όρων υπέρπώλησης. Συνολικά, οι «αρκούδες» διατηρούν κάποιο ήπιο προβάδισμα.

Το  χαμηλό του 2021 στο 1,1760 είναι η πρώτη γραμμή στήριξης της ισοτιμίας. Πιο κάτω βρίσκονται τα 1,1745 και 1,1695  που χρονολογούνται από το Νοέμβριο του 2020 και είναι οι επόμενες σημαντικές στηρίξεις.

Κάποια αντίσταση είναι στο 1,1805 που ήταν υψηλό σημείο την Παρασκευή. Ακολουθείται από το 1,1836, το προηγούμενο ετήσιο κατώτατο σημείο και μετά από το 1,1875.

Συνολικά αναμένουμε μία ηρεμία στη διαπραγμάτευση της ισοτιμίας με συμπεριφορές αντίδρασης σε πιθανές νέες πτωτικές προσπάθειες.