ΓΔ: 911,42 1,05 (0,12 %)

Τζίρος: 80,04 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2013η
Πέμπτη, 6 Μαΐου 2021

ΓΔ: 911,42 1,05 (0,12 %)

Τζίρος: 80,04 εκατ. €   RT

Πιέσεις για το ​ε​υρώ καθώς ​αυξάνονται τα στοιχήματα για μείωση επιτοκίων 

Πιέσεις για το ​ε​υρώ καθώς ​αυξάνονται τα στοιχήματα για μείωση επιτοκίων 

Το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα ​υφίσταται ήπιες πιέσεις ​στο ξεκίνημα της ​εβδομάδας, έχοντας υποχωρήσει μόλις κάτω από το επίπεδο του 1,21, καθώς στις αγορές τα στοιχήματα για την πιθανότητα μείωσης επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα αυξάνονται.

Δηλώσεις όπως αυτές του Ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη Klaas Knot, ο οποίος σηματοδότησε περιθώριο για βαθύτερη περικοπή στο επιτόκιο καταθέσεων, δίνουν έδαφος στους επενδυτές να προβούν σε πωλήσεις του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος,​ ​προεξοφλώντας την πιθανότητα αυτό να συμβεί σε κάποιες από τις επόμενες συνεδριάσεις της ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας.

Παρόλο που η ΕΚΤ  περιορίζει τα μηνύματα απαισιοδοξίας προς τις αγορές​, ​οι διαπραγματευτές συναλλάγματος δείχνουν αρκετά διστακτικοί να ποντάρουν μεγάλες θέσεις στην προοπτική η  ισοτιμία EUR/USD  να συνεχίσει το ανοδικό κανάλι των τελευταίων μηνών με στόχο νέα υψηλά τριετίας .

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά από το τμήμα ανάλυσης της Bank of America Global Research η οποία βλέπει περιθώρια για μια νέα  καθοδική διόρθωση τις επόμενες εβδομάδες. ​«​Η οικονομία της ΕΕ είναι αδύναμη και εξασθενεί περαιτέρω. Το κλείδωμα συνεχίζεται και ο εμβολιασμός είναι απογοητευτικά αργός​»​, σημείωσε η τράπεζα.

Η εποχικότητα ευνοεί επίσης την υποχώρηση του EUR/USD. Σύμφωνα με την Credit Agricole CIB Research, το USD τείνει να τα πάει καλά κατά μέσο όρο τον Φεβρουάριο, με ιστορικά κέρδη ιδιαίτερα έντονα όταν ακολούθησαν μεγάλες απώλειες τον Ιανουάριο.

Η τεχνική εικόνα του διαγράμματος δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταβολές καθότι η ισοτιμία διαπραγματεύτηκε σε ελεγχόμενο εύρος τιμών χωρίς την διάσπαση κάποιων κρίσιμων επιπέδων στήριξης η αντίστασης καθ' όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.

Το ζεύγος EUR/USD  κινήθηκε μεταξύ των επιπέδων Fibonacci. Βρήκε υποστήριξη γύρω από το επίπεδο επαναφοράς 38,2% του ράλι Νοεμβρίου / Ιανουαρίου στο 1,2060, ενώ οι πωλητές υπερασπίστηκαν το 23,6% της ίδιας περιόδου στο 1,2175.

Το εβδομαδιαίο γράφημα δείχνει ότι οι ταύροι» διατηρούν το προβάδισμα, αλλά αρχίζουν να αμφιβάλλουν. Καθώς πλέον τα ημερήσια γραφήματα έχουν περιορίσει  την ανοδική  προοπτική της ισοτιμίας, δημιουργώντας  σταδιακά την εικόνα ότι η διόρθωση των τελευταίων εβδομάδων πιθανόν να λάβει μεγαλύτερη διάρκεια και έκταση.

Τα αναφερόμενα επίπεδα Fibonacci είναι αυτά που πρέπει να διασπαστούν για να απεγκλωβιστεί η ισοτιμία από το στενό εύρος διαπραγμάτευσης. Τα 1,2060 και 1,1970 ( έχοντας ανάμεσά τους το ψυχολογικό επίπεδο του 1,20) παρέχουν στήριξη ενώ αντίστοιχα τα 1​,​2170 / 80 και στη συνέχεια το 1,2260 είναι τα σημαντικά επίπεδα αντίστασης.