Πιέσεις για τη στερλίνα έναντι ευρώ και δολαρίου

Πιέσεις για τη στερλίνα έναντι ευρώ και δολαρίου

Απώλειες άνω του 1,5% συνεχίζει να καταγράφει η στερλίνα, καθώς τα αποτελέσματα των εκλογών δεν έδωσαν αυτοδυναμία στο κόμμα των Συντηρητικών της Theresa May, με την ίδια ωστόσο να υπόσχεται να συγκροτήσει μια κυβέρνηση που μπορεί να προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια και να βοηθήσει τη χώρα να προχωρήσει μπροστά ενόψει και των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Η στερλίνα υποχωρεί 1,7% έναντι του δολαρίου στα 1,2728 δολάρια, καταγράφοντας χαμηλό επτά εβδομάδων. Πριν τη δημοσίευση των exit polls η στερλίνα κινούνταν στα 1,2960 δολάρια.

Το ευρώ ενισχύεται έναντι του βρετανικού νομίσματος κατά 1,38% στα 0,8775.

Το αποτέλεσμα των εκλογών ήρθε να θολώσει ακόμα περισσότερο τα νερά στο πολιτικό τοπίο, ενδεχομένως καθυστερώντας τις ήδη περίπλοκες διαδικασίες του Brexit και πυροδοτώντας αρχικά σενάρια για παραίτηση της Th. May. 

Τα futures του FTSE 100 βρέθηκαν να υποχωρούν πριν το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, θέτοντας το δείκτη σε τροχιά για την πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση με απώλειες.

Η στερλίνα μπορεί να εμφανίσει νέες ισχυρές απώλειες, έπειτα από τις εκλογές, προειδοποιεί ο Lee Hardman, αναλυτής νομισμάτων στην Mitsubishi UFJ.

«Χωρίς ερώτημα, υπάρχει μεταβλητότητα στο μέλλον. Η αγορά είναι απελπισμένη για οποιαδήποτε ένδειξη του πως μπορεί να μοιάζει μια συμφωνία για το Brexit. Αν οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά, αυτό μπορεί να μεταφραστεί στα 1,30-1,35 δολάρια. Αντίθετα, ένα σκληρό Brexit θα οδηγήσει τη στερλίνα στα 1,20-1,25 δολάρια».

«Ένα κοινοβούλιο χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία είναι το χειρότερο σενάριο για τη στερλίνα, δεδομένου ότι η πολιτική αβεβαιότητα είναι η Αχίλλειος πτέρνα του νομίσματος», αναφέρει ο Viraj Patel, της ING Groep στο Λονδίνο.

«Το αποτέλεσμα αποτελεί αναστάτωση για τη βρετανική οικονομία και τις διαπραγματεύσεις του Brexit και επομένως για το νόμισμα και την αγορά μετοχών. Ωστόσο, επειδή η Βρετανία αποτελεί μόνο το 2,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ δεν αναμένεται να έχει σημαντικές επιπλοκές στις παγκόσμιες αγορές», ανέφερε ο Shane Oliver, επικεφαλής οικονομολόγος της AMP.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει τρόπος να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση και επομένως υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας σχετικά με το ποιος θα είναι πρωθυπουργός», σημειώνει ο John Wraith της UBS.

«Οι επενδυτές αναμένουν μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το ποιος θα διοικεί τη χώρα και ποιος θα είναι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων του Brexit», υποστήριξε ο Valentin Marinov της Credit Agricole στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας πως η ισοτιμία GBP/USD εκτιμάται προς το 1,25 ενώ η EUR/GBP προς το 0,90.

Παρά το αποτέλεσμα χωρίς πλειοψηφία, η στερλίνα δεν υποχώρησε όσο χαμηλά αναμενόταν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το Bloomberg σε 11 τράπεζες και επενδυτικούς οίκους πριν τα exit polls, το βρετανικό νόμισμα υπολογιζόταν να φτάσει ακόμα και έως τα 1,20, με τις μέσες εκτιμήσεις να το τοποθετούν στα 1,2350 δολάρια.