Πιέσεις για μείωση της παραγωγής ενόψει της IPO της Saudi Aramco

Πιέσεις για μείωση της παραγωγής ενόψει της IPO της Saudi Aramco

Στην περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου προσανατολίζονται οι χώρες μέλη του OPEC+, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ενώ έχει γίνει σαφής η πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να δώσει με αυτόν τον τρόπο ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην έκδοση μετοχών (IPO) της Saudi Aramco.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις, τα μέλη του OPEC+ προσανατολίζονται σε μία εκ νέου μείωση της παγκόσμιας της τάξης των 400.000 βαρελιών/ημερησίως, τα οποία θα προστεθούν στην ήδη υφιστάμενη μείωση των 1,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πίεση της Σαουδικής Αραβίας αναφορικά με την περαιτέρω μείωση της παραγωγής οφείλεται στην πρόθεσή της να «εκπλήξει την αγορά» πριν την έκδοση των χρεογράφων της Saudi Aramco.

Όπως μάλιστα αναφέρουν δύο ακόμα πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, κατά την τελευταία ανάλυση του OPEC, παρατηρήθηκε υπερπροσφορά πετρελαίου και αύξηση των αποθεμάτων αναφορικά με το πρώτο εξάμηνο του 2020, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν επιπλέον περικοπές στην παγκόσμια παραγωγή.

Σύμφωνα με αναλυτές, πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας είναι η διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα μέχρι και την έκδοση των μετοχών της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της χώρας, ενώ σημειώνεται πως η παρούσα συμφωνία των μελών του OPEC+ θα είναι σε ισχύ μέχρι τον Μάρτιο του 2020.

Επιπλέον, αναφέρεται πως στις προθέσεις των Σαουδαράβων αξιωματούχων, με επικεφαλής τον υπουργό Ενέργειας πρίγκηπα μπιν Σαλμάν είναι η νέα συμφωνία να βρει ανταπόκριση μέχρι και τον Ιούνιο του 2020, ούτως ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η έκδοση των μετοχών της Saudi Aramco.

Τέλος, σημειώνεται πως η συνεδρίαση των μελών του OPEC θα λάβει χώρα την ίδια μέρα με την IPO της Saudi Aramco (5 Δεκεμβρίου), ενώ την επομένη θα συνεδριάσουν τα κράτη μέλη του OPEC+.