7ος χρόνος, ημέρα 2146η
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021

Πιέσεις για αγγλική στερλίνα και ευρώ σε ένα περιβάλλον έντονων ανησυχιών

Πιέσεις για αγγλική στερλίνα και ευρώ σε ένα περιβάλλον έντονων ανησυχιών

Η ισοτιμία GBP/USD  διαπραγματεύεται κάτω από το επίπεδο του 1,33 σημειώνοντας μία έντονη πτώση πάνω από 250 πόντους, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα λόγω της απαγόρευσης πτήσεων που επιβλήθηκαν για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου στελέχους του covid-19. Ο πρωθυπουργός Τζόνσον συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο «Κόμπρα» το οποίο συγκαλείται μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Η  στερλίνα από τα υψηλά του 1,3570 που είχε βρεθεί να διαπραγματεύεται την Παρασκευή, το πρωινό της Δευτέρας είχε ήδη υποχωρήσει κάτω από το 1,3300.

Επίπεδα στήριξης είναι το 1,3225 ,  χαμηλό από τις αρχές Δεκεμβρίου και το 1,3125 χαμηλό τελευταίων 30 ημερών.

Αντίστοιχα το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα δέχτηκε και αυτό με τη σειρά του κάποιες πιέσεις έναντι του δολαρίου , υποχωρώντας κάτω από το επίπεδο του 1,22.

Ο περιορισμός διάθεσης ανάληψης κινδύνων και οι αγορές δολαρίων ως νόμισμα καταφύγιο επηρέασαν πτωτικά την ισοτιμία.

Παράλληλα όμως η ανακοίνωση για το πακέτο ύψους 900 δισεκατομμύρια δολαρίων από τους Αμερικανούς νομοθέτες για την στήριξη της οικονομίας, λειτούργησε ως αντίβαρο στα αρνητικά νέα για την μετάλλαξη του ιού.

Από τεχνικής άποψης σημαντικά επίπεδα στήριξης είναι τα 1,2150 και 1,2120. Ακολουθώντας το 1,2000 ως σημαντικό ψυχολογικό επίπεδο στήριξης , το οποίο εάν διασπαστεί έντονα καθοδικά η ανοδική κίνηση του ευρώ των τελευταίων μηνών θα τεθεί υπό αμφισβήτηση.