Πιέσεις έως τις 640 μονάδες στο ΧΑ – Στήριξη από ΔΕΗ – ΓΕΚ Τέρνα

Πιέσεις έως τις 640 μονάδες στο ΧΑ – Στήριξη από ΔΕΗ – ΓΕΚ Τέρνα

Πτωτικά κινείται σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο ύστερα από το τριήμερο ήπιας ανοδικής κίνησης, με την αγορά να δείχνει ότι – σ’ αυτή τη φάση – δεν μπορεί να αλλάξει επίπεδο και να κινηθεί προς την περιοχή των 650 – 670 μονάδων, οπότε παραμένει εγκλωβισμένη σε στενό εύρος διακύμανσης και στη ζώνη των 640 μονάδων. 

Ο Γενικός Δείκτης κινείται από την αρχή της συνεδρίασης πτωτικά, έχοντας κατέλθει στις 641 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,78%, ενώ σε πολύ ήπιο τέμπο κινείται η αξία συναλλαγών διαμορφούμενη στα 19 εκατ. ευρώ. Η πλειονότητα των μετοχών του Large Cap κινείται πτωτικά, ενώ στήριξη με θετική κίνηση παρέχουν οι ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΠΕ και Viohalco. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 1% καταγράφουν οι Motor Oil, Eurobank, Fourlis, Πειραιώς, Coca Cola HBC, Lamda Development, Μυτιληναίος και ΟΤΕ. 

Στον Mid Cap ισχυρές πιέσεις κοντά στο 7% δέχεται ο τίτλος του ΙΑΣΩ, ενώ υποχωρούν επίσης οι Ικτίνος, Cenergy Holdings, Profile, ΕΥΑΘ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Κρι Κρι, Ολυμπιακή Τεχνική, AVAX, Πλαίσιο και Quest Συμμετοχών. Στο σύνολο της αγοράς, 40 μετοχές ενισχύονται έναντι 60 που υποχωρούν. 

Ασχέτως με τις βραχυχρόνιες κινήσεις που δεν αλλάζουν τα δεδομένα, η εικόνα της ελληνικής αγοράς το τελευταίο τρίμηνο δείχνει ότι υπάρχει αδυναμία έλκυσης νέων κεφαλαίων και δυστοκία διαμόρφωσης έστω στοιχειώδους momentum. Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν ακολούθησε το ράλι αντίδρασης και αποκατάστασης των διεθνών χρηματιστηρίων από το Μάρτιο και μετά, εξακολουθώντας να «γράφει» απώλειες 30% από την αρχή του 2020, με τη γενική εικόνα ειδικά των τελευταίων τριών μηνών να προβληματίζει. 

Το lockdown βύθισε την ελληνική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Το ΑΕΠ κατέγραψε μείωση της τάξης του 15,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019! Πρόκειται για την ιστορικά μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ στη χώρα μας. 

Συνάμα, η καταστροφική για τον τουρισμό σεζόν και η απώλεια περίπου 15 δισ. ευρώ από τη σημαντικότερη βιομηχανία της χώρας, που με τη σειρά της συντηρεί δεκάδες άλλους κλάδους και «αγορές» πέριξ αυτής, τα οφέλη των οποίων δεν καταγράφονται επ’ ακριβώς, έρχεται να προξενήσει νέο ισχυρότατο πλήγμα στην ελληνική οικονομία αλλά και στην ελληνική κοινωνία. 

Βεβαίως, παρόμοια ή και μεγαλύτερη καταστροφική τουριστική σεζόν έχουν και όλα τα άλλα μεγάλα διεθνή brands, όπως Γαλλία (πρώτη τουριστική δύναμη στον κόσμο με 84 εκατ. επισκέπτες το 2019), Ισπανία, Ιταλία κ.α. όμως αυτές οι οικονομίες  «ακουμπούν» και σε άλλες δεξαμενές, διαθέτοντας ισχυρή βιομηχανία και καλή παραγωγή στον πρωτογενή τομέα και ευρύτερα. 

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο και με τις τράπεζες να απειλούνται με νέο φόρτωμα τοξικών με τη μορφή καινούριων επισφαλειών από τη δυσμενή κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία, εύλογα το Χ.Α. έχει χάσει το momentum που θα μπορούσε να δώσει ο κλάδος – ναυαρχίδα και ο κλάδος που πάντα δίνει το σύνθημα αντίδρασης. 

Σε όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί από τις αρχές Αυγούστου το γεωπολιτικό ρίσκο και ο  φόβος θερμού επεισοδίου στην Αν. Μεσόγειο που θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου σε πολλά επίπεδα, κάτι που λειτουργεί ως ένας ακόμη αποτρεπτικός παράγοντας στην ανάληψη νέου ρίσκου από τα ισχυρά χαρτοφυλάκια. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αύγουστος, με μέσο τζίρο στα 30,3 εκατ. ευρώ ήταν ο πιο «στεγνός» από πλευράς συναλλαγών μήνας από τον Ιούλιο του 2018, ήτοι μια διετία πίσω. 

Εύλογα, η αγορά έχει περιέλθει σε μια λιμνάζουσα και εν πολλοίς απαξιωμένη κατάσταση, χωρίς «καύσιμα» προεξόφλησης και χωρίς οι ισχυροί διεθνείς επενδυτές να αναλαμβάνουν νέα ρίσκα. Έτσι, εδώ και μήνες, το Χ.Α. έχει εγκλωβιστεί σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης, ενώ μόνο μέσω αύξησης των συναλλαγών μπορεί να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος της απαξίωσης. 

Μάλιστα, σε όλες σχεδόν τις τελευταίες ημέρες η διακύμανση του Γενικού Δείκτη σε εφτά ώρες συνεδρίασης είναι κάτω των 5 μονάδων, στοιχείο που μαρτυρά το… flat σκηνικό που έχει διαμορφωθεί. Πάντως, η πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη έφερε μικρή έστω αύξηση της ημερήσιας αξίας συναλλαγών, οπότε μένει να δούμε πως θα κινηθεί η επόμενη εβδομάδα.