Πιέσεις έως 10% στις τράπεζες λόγω MSCI οδηγούν χαμηλότερα το ΧΑ

Πιέσεις έως 10% στις τράπεζες λόγω MSCI οδηγούν χαμηλότερα το ΧΑ

Σημαντικές ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στη μετοχή του Τιτάνα που διαγράφηκαν από το δείκτη MSCI Global Standard λαμβάνουν χώρα στη σημερινή συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου, με τις τέσσερις αυτές μετοχές να βρίσκονται στην κορυφή των απωλειών, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη χαμηλότερα.

Πιο αναλυτικά, οι μετοχές των Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Τιτάνα διαγράφονται από το δείκτη MSCI Global Standard και θα ενταχθούν στον MSCI Small Cap, κάτι που σήμερα εύλογα φέρνει ισχυρές ρευστοποιήσεις από διεθνή κυρίως χαρτοφυλάκια.

Πλέον, στο δείκτη MSCI Global Standard δεν συμμετέχει καμιά ελληνική τράπεζα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό, ενώ οι αλλαγές θα γίνουν την Παρασκευή 29 Μαΐου οπότε αναμένεται να γίνει και το μεγάλο rebalancing με σημαντικές εκροές και αναδιαρθρώσεις θέσεων, οι οποίες ήδη ξεκίνησαν.

Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, οι εκροές στις μετοχές που αποχωρούν από το δείκτη MSCI Global Standard ίσως φτάσουν τα 150 με 170 εκατ. ευρώ, από χαρτοφυλάκια που κινούνται – καταστατικά – με γνώμονα τους δείκτες MSCI ή FTSE Russell.

Απολύτως αρνητικό είναι και το διεθνές κλίμα καθώς χθες οι δείκτες της Wall Street υποχώρησαν έως 2,06%, ενώ σήμερα σύσσωμοι οι ευρωπαϊκοί δείκτες πιέζονται έως 2%, με τον DAX της Φρανκφούρτης να υποχωρεί 1,75% και τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 -1,51%.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει κατέλθει στις 589 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,19% κινούμενος εξ αρχής της συνεδρίασης πτωτικά, ενώ έφτασε να υποχωρεί έως 1,82% στο χαμηλό ημέρας.

Απώλειες άνω του 7% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να υποχωρεί άνω του 10%, ενώ οι Εθνική και Eurobank χάνουν άνω του 7%. Η Τιτάν, που βγαίνει από το δείκτη MSCI υποχωρεί σε ποσοστό 5%, περισσότερο από κάθε άλλο μη τραπεζικό blue chips του Χ.Α.

Μέσα σ’ όλα αυτά, ήρθε και η άκρως αρνητική για την αγορά είδηση της αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής αλλά και του ομολόγου της MLS ύστερα από απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπιστεί λογιστικές παρατυπίες αναφορικά με την καταγραφή αποθεμάτων αλλά και άυλων περιουσιακών στοιχείων.

Πάντως, κάποιες στηρίξεις στο Γενικό Δείκτη ώστε να μην απομακρυνθεί πολύ από την ευρύτερη ζώνη των 590 – 600 μονάδων δίνουν μετοχές όπως Motor Oil (+4,35%), Σαράντης, ΟΤΕ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και ΕΛΠΕ που κινούνται θετικά. Σε αυξημένο – έναντι προηγούμενων ημερών – κινείται ο τζίρος που φτάνει στα 18 εκατ. ευρώ, ενώ στο σύνολο της αγοράς 62 μετοχές υποχωρούν έναντι 24 που ενισχύονται.