Ήπιες κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Ήπιες κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Ελαφρώς ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, τελευταία ημέρα διαπραγματεύσεων για την εβδομάδα, καθώς αύριο είναι Μεγάλη Παρασκευή στο Καθολικό Πάσχα.

Ήδη από χτες οι τιμές των βασικότερων ευρωπαϊκών δεικτών έχουν σταθεροποιηθεί, καθώς οι ανησυχίες για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο έχουν αρχίσει να υποχωρούν σημαντικά.

Σ΄ αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρουσιάζει ήπια άνοδο κατά 0,18% με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Στη συνέχεια των ταμπλό, εξίσου ήπιά αύξηση σημειώνει ο βρετανικός FTSE 100 που ενισχύεται κατά 0,12% στις 7.042 μονάδες, όπως και ο DAX στη Γερμανία που ενισχύεται κατά 0,21% στις 11.942 μονάδες.

Επιπλέον, αύξηση στα κέρδη του καταγράφει και στη Γαλλία ο CAC κατά 0,21% στις 5.134 μονάδες. Σε ανάλογο κλίμα κινείται και ο ιταλικός FTSE MIM με αύξηση της τάξεως 0,11% στις 22.326 μονάδες.

Στην Ισπανία ισχυρότερη άνοδο παρουσιάζει ο IBEX 35 που ενισχύεται κατά 0,60% στις 9.571 μονάδες.

Τέλος, ήπιες απώλειες στα κέρδη του καταγράφει ο PSI 20 της Πορτογαλίας κατά 0,16% στις 5.348 μονάδες.

Στο πολιτικό προσκήνιο, τα βλέμματα των επενδυτών έχει τραβήξει η επικείμενη συνάντηση του προέδρου της Bόρειας Κορέας, Kim Jong-un και του oμολόγου του της Νότιας Κορέας, Moon Jae-in στις 27 Απριλίου.

Σύμφωνα με το Reuters, η πολυσυζητημένη συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών θα είναι η πρώτη μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια και τρίτη συνολικά στην ιστορία και έρχεται σε μια στιγμή που ο βορειοκορεάτης ηγέτης έχει δεσμευτεί υπέρ της αποπυρηνικοποίησης, κάτι που έχει εξομαλύνει τις εντάσεις που υπήρχαν στο διεθνές σκηνικό.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι βρισκόμαστε έναν χρόνο πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε 365 ημέρες από σήμερα, δεν θα είναι πια μέλος της ΕΕ, αν και θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος περίπου 21 μηνών. 

Στα εταιρικά νέα, σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκονται Renault και Nissan για να συγχωνευθούν με σκοπό να προκύψει μία νέα εταιρεία, η οποία θα συναλλάσσεται στο χρηματιστήριο ως μία μετοχή, ανέφεραν άνθρωποι με γνώση του ζητήματος.

Στο άκουσμα της συμφωνίας, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault κατάφερε να ανοίξει με άνοδο στα κέρδη της έως και 6% και πλέον, κινείται ανοδικά κατά 3,8%.

Επίσης, ο CEO της Deutsche Bank, John Cryan, σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους εκφράζει την πλήρη δέσμευση του προς την τράπεζα, μετά τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να απομακρύνεται.

Τέλος, στα μακροικονομικά νέα, περισσότερο από το αναμενόμενο μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των ανέργων στη Γερμανία το Μάρτιο, ενώ ο δείκτης της ανεργίας έφτασε σε νέο ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αντανακλώντας, έτσι, την ισχύ που επικρατεί στην αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα, ο εποχιακά προσαρμοσμένος δείκτης για τον αριθμό των ανέργων μειώθηκε κατά 19.000 στους 2.373 εκατομμύρια, ξεπερνώντας σημαντικά τις εκτιμήσεις από τη δημοσκόπηση του Reuters για 15.000, ενώ κατά 5,3% υποχώρησε ο δείκτης ανεργίας το Μάρτιο από το 5,4% του προηγούμενου μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί από τη γερμανική επανένωση του 1990, σύμφωνα με το Reuters.

Ασιατικοί δείκτες

Συνεδρίαση με σημαντικές μεταβολές στα ασιατικά χρηματιστήρια, που ωστόσο λίγο πριν τη λήξη κατάφεραν να κερδίσουν το έδαφος που έχασαν, λόγω του sell-off στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου. 

Συγκεκριμένα, άνοδο στα κέρδη του κατέγραψε ο ιαπωνικός Nikkei κατά 0,61% στις 21159,08 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκε και ο Kospi στη Νότια Κορέα κατά 0,71% στις 2436,37 μονάδες, όπως και αύξηση στα κέρδη του κατέγραψε και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατά 0,29% στις 30109,72 μονάδες.

Αντίστοιχα, στην ηπειρωτική Κίνα και ο Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 1,24% στις 3160,93 μονάδες.

Τέλος, ο αυστραλέζικος ASX 200 υποχώρησε κατά 0,52% στις 5759,40 μονάδες.