Ήπιες κινήσεις πέριξ των 600 μονάδων στο Χ.Α.

Ήπιες κινήσεις πέριξ των 600 μονάδων στο Χ.Α.

 

Του Απόστολου Σκουμπούρη  

Τελευταία συνεδρίαση του 2018 σήμερα για το ελληνικό χρηματιστήριο, με τη χρονιά να φεύγει με σημαντικότατες απώλειες κυρίως για τις τράπεζες αλλά και τον FTSE 25 ευρύτερα, ενώ ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα στο χώρο της μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Θυμίζουμε ότι σήμερα υπάρχει ημιαργία στο Χ.Α. καθώς η συνεδρίαση θα λήξει δύο ώρες νωρίτερα από το κανονικό, κάτι που περιορίζει περαιτέρω τις συναλλαγές, ενώ και στο εξωτερικό οι αγορές Φρανκφούρτης και Μιλάνου είναι κλειστές.

Πάντως, η βελτίωση της εικόνας των τραπεζικών τίτλων αλλά και αρκετών blue chips κρατά το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 600 μονάδες. Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 607 μονάδες με κέρδη 0,59%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 10 εκατ. ευρώ.

Στο χώρο των τραπεζών, ξεχωρίζουν οι Alpha Bank και Eurobank με άνοδο 3,38% και 3,92% αντίστοιχα, στο +3,06% η Εθνική και στο +1,73% η Eurobank.

Στα blue chips της πραγματικής οικονομίας, στήριξη με κέρδη άνω του 1% δίνουν οι Coca Cola HBC, Grivalia Properties, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ, ενώ ηπιότερη άνοδο σημειώνουν οι Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Lamda Development, Fourlis, Aegean Airlines, Σαράντης, ΕΛΠΕ και Motor Oil.

Αντιθέτως, πιέσεις έως και 3,80% δέχεται η Ελλάκτωρ (εισήλθε πρόσφατα στον FTSE 25 στη θέση της ΕΥΔΑΠ), ενώ μικρή πτώση σημειώνουν οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τιτάν, ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ.

Στον Mid Cap ανοδικά κινούνται μετοχές όπως MIG, Ικτίνος, Κλουκίνας Λάππας, Intracom Holdings, Intralot, J&P Άβαξ, Attica Bank, Πλαίσιο και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά, κάποια θετική κινητικότητα παρατηρείται σε τίτλους όπως Audiovisual, ΕΛΒΕ, Κλωστήρια Ναυπάκτου, Mevaco και ΙΑΣΩ, ενώ υποχωρούν οι Centric, Μαθιός, ΕΚΤΕΡ, Σελόντα και Lavipharm. Στο σύνολο της αγοράς, 44 μετοχές ενισχύονται έναντι 39 που υποχωρούν.

Με απώλειες κοντά στο 24% φεύγει το 2018

Το έτος φεύγει με σημαντικές απώλειες τόσο για τους κύριους δείκτες, όσο και για τις επιμέρους μετοχές τραπεζών και blue chips.

Ο Γενικός Δείκτης, ολοκληρώνει το έτος με πτώση περίπου 24%, ανάλογη είναι η πτώση και στον FTSE 25, ενώ περαιτέρω εξαΰλωση σε ποσοστό περίπου 50% δέχτηκε ο τραπεζικός κλάδος!

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως μετοχές της μεσαίας και μικρότερης αποτίμησης είχαν καλύτερη «απεικόνιση» στο ταμπλό, κάποιες έδωσαν και σημαντικά κέρδη. Από τον Mid Cap λόγου χάρη, καλά κέρδη έδωσαν μετοχές όπως Ικτίνος +100%, Κέκροπας +64%, Κρι Κρι +42%, Space Hellas +38% και AS Company +65%.

Από τις ακόμη πιο μικρές αποτιμήσεις, καλά κέρδη το 2018 έδωσαν τίτλοι όπως ΕΚΤΕΡ +90%, Παπουτσάνης +95%, Profile +71%, ΙΑΣΩ +43%, Paperpack +50%, Flexopack +32%, Quest Συμμετοχών +43% κ.α.