Ήπιες κινήσεις και συντήρηση πέριξ των 885 μονάδων στο ΧΑ

Ήπιες κινήσεις και συντήρηση πέριξ των 885 μονάδων στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών ακολουθεί για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση το ελληνικό χρηματιστήριο, κινούμενο σήμερα ήπια ανοδικά μετά τη διήμερη ελεγχόμενη διόρθωση, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής χωρίς μεγάλες πρωτοβουλίες, κάτι που αντανακλάται στο τζίρο ο οποίος κινείται σε μέτρια επίπεδα σήμερα.

H αγορά κράτησε το προηγούμενο διορθωτικό διήμερο τις 880 μονάδες, έχοντας χθες ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 881,98 μονάδες, ενώ σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 887 μονάδες με άνοδο 0,42%.

Η αξία συναλλαγών κινείται σε μέτριο τέμπο, διαμορφούμενη στα 17 εκατ. ευρώ, ενώ μεικτή είναι η εικόνα τόσο στις τράπεζες όσο και στον ευρύτερο FTSE 25, με κύριο χαρακτηριστικό τις περιορισμένες διακυμάνσεις.

Η Eurobank υποχωρεί σε ποσοστό 1%, σταθεροποιητικά η Εθνική, ενώ ήπια κέρδη σημειώνουν οι Πειραιώς και Alpha Bank. Στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, πιέσεις 4,64% δέχεται ο τίτλος της Lamda Development, καθώς η τιμή της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου θα γίνει στα 6,70 ευρώ, ήτοι περίπου ένα ευρώ χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής…

Σε αρνητική τροχιά είναι επίσης μετοχές όπως Σαράντης, Ελλάκτωρ, Cenergy Holdings (βγαίνει από τον FTSE 25 και πάει στον Mid Cap), Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ και Jumbo. Στον αντίποδα, ανοδικά κινούνται μετοχές όπως Coca Cola HBC (+2,23%), Titan, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Motor Oil, EXAE και ΔΕΗ.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στο χώρο του Mid Cap, εικόνα όμως που διαμορφώνεται λόγω απουσίας πωλητών, παρά λόγω ισχυρών αγορών, κάτι που μαρτυράται από τους πολύ περιορισμένους όγκους και τζίρους. Η Νηρέας ξεχωρίζει με άνοδο 5%, ενώ θετικά κινούνται οι MIG, Intralot, Profile, Attica Bank, AVAX, Intracom Holdings, Intrakat και Τεχνική Ολυμπιακή. Η MLS πιέζεται σε ποσοστό άνω του 4%, καθώς όπως ανακοίνωσε χθες το Χ.Α. διαγράφεται από το δείκτη Mid Cap από τις 23 Δεκεμβρίου.

Η ΕΥΔΑΠ επανέρχεται στον FTSE 25 στη θέση της Cenergy Holdings

Επανέρχεται μετά από περίπου μια διετία στην... ελίτ του Χ.Α. και στο δείκτη FTSE 25 η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με απόφαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Δεικτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ υπάρχουν και πέντε προσθήκες στο Γενικό Δείκτη με ισάριθμες διαγραφές.

Πρόκειται για την τακτική εξαμηνιαία αναθεώρηση της σύνθεσης των δεικτών και αφορά το διάστημα Μάιος – Οκτώβριος 2019. Πιο αναλυτικά, η ΕΥΔΑΠ επανέρχεται στον Large Cap και στο δείκτη FTSE 25, παίρνοντας τη θέση της Cenergy Holdings, που πλέον θα μετέχει στο δείκτη Mid Cap. Παράλληλα, επιλαχούσες μετοχές στον FTSE 25 είναι οι Autohellas, ΟΛΘ, Cenergy Holdings, Quest Συμμετοχών και Attica Bank.

Στο δείκτη του μεσαίου χώρου Mid Cap εισάγονται οι Autohellas, ΟΛΘ και Cenergy Holdings, ενώ διαγράφονται οι MLS, Παπουτσάνης και AS Company. Επιλαχούσες μετοχές για τον Mid Cap είναι οι Reds, Intercontinental, Ελτράκ, Παπουτσάνης και AS Company.

Στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη μπαίνουν πλέον οι μετοχές των Ελτράκ, Μοτοδυναμική, Inform Λύκος, Αλουμύλ και Byte Computer, ενώ διαγράφονται οι Κλουκίνας Λάππας, Νηρέας, Παπουτσάνης, Πετρόπουλος και Flexopack. Παράλληλα, η στάθμιση της Τιτάν μειώνεται από 56% στο 53% και της ΓΕΚ Τέρνα ανεβαίνει από το 80% στο 86%.

Οι συντελεστές στάθμισης (Capping Factors) των μετοχών που συμμετέχουν στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη θα υπολογιστούν με βάση το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου. Όλες οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου 2019, δηλαδή θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου.