Ήπιες και προσεκτικές κινήσεις πέριξ των 700 μονάδων στο Χ.Α.

Ήπιες και προσεκτικές κινήσεις πέριξ των 700 μονάδων στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τις αποκαλύψεις για την υπόθεση της Folli Follie να είναι πρωτοφανείς στα χρονικά, ανάγοντας το συγκεκριμένη ιστορία σε σκάνδαλο χωρίς προηγούμενο, το ελληνικό χρηματιστήριο αντιδρά ψύχραιμα, έχοντας ήδη «πληρώσει» αυτή την ιστορία όλο το προηγούμενο 5μηνο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η αγορά πέρασε και περνά κρίση αξιοπιστίας, ούτε είναι τυχαίο ότι από τις αρχές του περασμένου Μαΐου όταν και «έσκασε» η αποκάλυψη του αμερικανικού fund QCM, «νέκρωσαν» οι τζίροι στο Χ.Α., οι ξένοι περιόρισαν σημαντικά τις κινήσεις τους, ενώ δείκτες και μετοχές κρέμασαν χαμηλότερα.

Η ελληνική αγορά έχει δεχτεί ισχυρότατο πλήγμα από την υπόθεση της Folli Follie, δεδομένου ότι μιλάμε για έναν όμιλο από τους πλέον λαμπερούς και διεθνοποιημένους της χώρας, μέλος του FTSE 25, άρα της ελίτ του Χ.Α., μέλος των δεικτών του MSCI, άρα αποδεκτός και διεθνώς, με δεκάδες θυγατρικές, δύο ομολογιακά δάνεια και σημαντικά placement!

Αυτός ο όμιλος λοιπόν, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις του πορίσματος της Alvarez & Marsal, αποδομείται ταχύτατα, δεδομένου ότι η… Ασία ουσιαστικά δεν υπάρχει για τον όμιλο, όμως η Ασία (υποτίθεται) έφερνε άνω του 65% του τζίρου και άνω του 90% των EBITDA!

Εν μέσω αυτών των αποκαλύψεων και με τις εξελίξεις να προμηνύονται το επόμενο διάστημα γοργές αλλά και δυσμενείς, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, στην προτελευταία συνεδρίαση του Σεπτέμβρη και του 9μήνου, παρουσιάζει εικόνα άμυνας και στάσης αναμονής.

Το Χ.Α. έχει συμπληρώσει εφτά ανοδικές συνεδριάσεις στις εννέα τελευταίες καταφέρνοντας με «αθόρυβο» τρόπο να βελτιώσει την τεχνική του εικόνα και να κλείσει για πρώτη φορά μετά από δώδεκα συνεδριάσεις πάνω από τη ζώνη ψυχολογίας των 700 μονάδων χθες.

Ήταν μια… μίνι τακτοποίηση και επανόρθωση των πρότερων πτωτικών ακροτήτων, που οδήγησαν το Γενικό Δείκτη σε χαμηλό ενάμιση έτους και τον τραπεζικό δείκτη σε χαμηλό 26 μηνών.

Σήμερα, με τις ευρωπαϊκές αγορές να είναι σε αρνητικό έδαφος, το Χ.Α. επηρεάζεται μερικώς, με το Γενικό Δείκτη να διαπραγματεύεται στις 700 μονάδες με απώλειες 0,18%, ενώ πολύ ήπιο είναι το τέμπο στο τζίρο που διαμορφώνεται μόλις στα 7 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες, μόνο η Εθνική υποχωρεί άνω του 1%, ενώ ήπιες μεικτές τάσεις επικρατούν στις υπόλοιπες. Στο χώρο των blue chips, γίνονται κάποιες μικρο-διορθώσεις, αλλά υπάρχουν και κάποιες στηρίξεις. Με απώλειες άνω του 1% κινούνται οι Coca Cola HBC και Σαράντης, ενώ ηπιότερη πτώση καταγράφουν οι ΕΛΠΕ, Viohalco, ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ.

Αντιθέτως, σε θετικό έδαφος είναι μετοχές όπως Motor Oil (ξανά σε κέρδη μετά το διήμερο ήπιας διόρθωσης), Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean Airlines, Μυτιληναίος και ΟΛΠ (στο +3,25% λόγω καλών αποτελεσμάτων).
Στο χώρο του Mid Cap οι κινήσεις είναι περιορισμένες και αναγνωριστικές χωρίς κάτι ιδιαίτερο, ενώ στο σύνολο της αγοράς η εικόνα είναι μοιρασμένη, με 37 ανοδικές μετοχές και 34 πτωτικές.