Σταθεροποίηση πέριξ των 635 μονάδων στο Χ.Α.

Σταθεροποίηση πέριξ των 635 μονάδων στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Παρά την αρχική προσπάθεια αντίδρασης και το καλό τέμπο στο τζίρο στην πρώτη μιάμιση ώρα της συνεδρίασης, το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε την όποια δυναμική του, καθώς επέστρεψαν κάποιες πωλήσεις σε τράπεζες αλλά και blue chips.

Όλες τις τελευταίες ημέρες η αγορά διαπραγματεύεται πάνω μεν από τις 630 μονάδες, όμως δυσκολεύεται να υπερκεράσει το όριο των 640 μονάδων, ώστε κατόπιν να κινηθεί προς τη ζώνη ψυχολογίας των 650 μονάδων.

Χθες, ο Γενικός Δείκτης είχε υψηλό ημέρας στις 640 μονάδες όμως τελικώς έκλεισε με απώλειες στις 634,64 μονάδες, ενώ σήμερα είχε υψηλό ημέρας στις 637,46 μονάδες, αλλά πλέον κινείται επίσης χαμηλότερα.

Πιο αναλυτικά ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται πέριξ του χθεσινού κλεισίματος, στις 635 μονάδες με οριακή άνοδο 0,09%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 30 εκατ. ευρώ.

Κεντρικό πρόβλημα παραμένει η μη εισροή νέων κεφαλαίων στην αγορά και αυτός είναι ο λόγος που παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα εξαιρετικά στενό εύρος διακύμανσης όλο το τελευταίο διάστημα. Ο Ιανουάριος βγήκε με μέσο τζίρο στα 36 εκατ. ευρώ, έναντι 55 εκατ. ευρώ μέσο τζίρο το 2018.

Παράλληλα, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει αρνητικός καταλύτης στην αγορά, μη μπορώντας να διαμορφώσει το έλασσον της αντίδρασης. Σήμερα η Πειραιώς υποχωρεί άνω του 2% σε νέα ιστορικά χαμηλά, η Alpha Bank υποχωρεί άνω του 1% επίσης σε ιστορικά χαμηλά, ενώ ελαφρώς καλύτερη εικόνα έχουν οι Eurobank και Εθνική.

Αλλαγμένη είναι η εικόνα και στο χώρο των blue όπου η πλειονότητα κινείται πτωτικά, αλλά χωρίς ακρότητες ή μεγάλες κινήσεις. Θετικά, σε όλο τον Large Cap κινούνται μόνο οι Coca Cola HBC, Μυτιληναίος, Jumbo, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Grivalia Properties και Fourlis.

Μεικτή είναι πλέον η εικόνα και στο χώρο του Mid Cap, ενώ μοιρασμένο είναι το κλίμα και στο σύνολο της αγοράς, όπου 43 μετοχές ενισχύονται έναντι 46 που υποχωρούν.