Βγάζει... άμυνες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Βγάζει... άμυνες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης εν μέσω καλοκαιρινού κλίματος βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας ολοκληρώσει τον έβδομο διαδοχικό μήνα ανόδου, με συνολικά μηνιαία κέρδη 2,92%, με τους επενδυτές να εμφανίζουν υποτονική διάθεση με αποτέλεσμα ο τζίρος να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. 

Ο γενικός δείκτης κινείται σήμερα ήπια πτωτικά, στο -0,2%, παραμένοντας κοντά στη ζώνη των 900 μονάδων, ενώ από τις αρχές του έτους έχει ενισχυθεί 46,74%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 22,29 εκατ. ευρώ, ενώ 47 μετοχές κινούνται ανοδικά, 54 πτωτικά και 13 είναι σταθερές.

Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,6%. 

Στις επιμέρους μετοχές, η Μυτιληναίος ενισχύεται 0,36%, η Ελλάκτωρ 2,3% και η Lamda 1,81%. Αντίθετα, πτωτικά κινείται η Eurobank κατά 2,38%, η ΔΕΗ 0,85%, η Alpha Bank 0,74%, η Πειραιώς 0,19% και η ΕΤΕ 0,49%. 

Στις ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζει να επικρατεί επιφυλακτικότητα, λόγω των στοιχείων που δείχνουν οικονομική επιβράδυνση, αλλά και της χθεσινής απόφασης της Fed να μειώσει τα επιτόκια. 

Ωστόσο, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας που έχει ήδη «καλωσορίσει» τη νέα κυβέρνηση, θετικές προϋποθέσεις υπεραπόδοσης δημιουργεί και η πιθανολογούμενη «κινητοποίηση» της ΕΚΤ με ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο μέλλον.

Παράλληλα, η σταθεροποίηση του 10ετούς ομολόγου κοντά στο 2% επιβεβαιώνει ότι το κλίμα παραμένει θετικό, εν αναμονή των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο αλλά και του αυριανού χρησμού της Fitch, που αποτελεί την πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας, υπό τη νέα κυβέρνηση.