Ισορροπίες με πολύ μικρό τζίρο στις 750 μονάδες στο Χ.Α.

Ισορροπίες με πολύ μικρό τζίρο στις 750 μονάδες στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση ισορροπιών πέριξ των 750 μονάδων είναι η σημερινή, προτελευταία του Ιουλίου αλλά και του 7μήνου του 2018, χωρίς όμως να αλλάζουν τα κύρια χαρακτηριστικά του τελευταίου διαστήματος, όπως είναι ο περιορισμός τζίρου και οι εξαιρετικά μικρές διακυμάνσεις.

Η ελληνική αγορά, νωρίτερα φέτος, λόγω ιδιαζόντων συνθηκών, μπήκε νωρίτερα σ' αυτό που ονομάζουμε καλοκαιρινή ραστώνη όπου σ' όλες τις αγορές μειώνονται οι πρωτοβουλίες. Το ελληνικό χρηματιστήριο καθ' όλη τη διάρκεια του Ιουλίου κινήθηκε χωρίς ουσιαστικό στίγμα, με μικρές συναλλαγές και ανύπαρκτο momentum.

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών έπεσε κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 17,4 εκατ. ευρώ, καθιστώντας το περασμένο 5ήμερο ένα από τα πλέον απαξιωμένα στη νεότερη ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Είναι σαφές ότι η αγορά μετά το σοκ της Folli Follie και τη γενικευμένη κρίση αξιοπιστίας που έχει μεταγγιστεί σε όλο το σύστημα, βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, όπου κυριαρχεί η ανασφάλεια, η απουσία διάθεσης ανάληψης νέου ρίσκου και η στάση αναμονής.

Παράλληλα, παρατηρείται το φαινόμενο το χρηματιστήριο να παραμένει εν πολλοίς... αποκομμένο απ'' ότι λαμβάνει χώρα στην αγορά ομολόγων, οι τιμές των οποίων έχουν βελτιωθεί και δείχνουν μείωση του ρίσκου χώρας. Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν αντανακλάται στο χρηματιστήριο, κάτι που προβληματίζει.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 752 μονάδες με οριακή άνοδο 0,12%, με την εικόνα στο χώρο του FTSE 25 να είναι μεικτή πλέον, καθώς βγήκαν κάποιες αγορές στα blue chips. Και η σημερινή συνεδρίαση πάντως δεν έχει ουσιαστικό… στίγμα, χαρακτηρίζεται από τις εξαιρετικά μικρές διακυμάνσεις, απόρροια της απουσίας όγκων και τζίρων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αξία συναλλαγών λίγο μετά τις 15:15 μ.μ. διαμορφώνεται μόλις στα 8 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί.

Ανοδικά στον Large Cap Alpha Bank, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Lamda Development, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Fourlis, ενώ πτώση σημειώνουν οι Πειραιώς, Eurobank, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Jumbo και Coca Cola HBC.

Στο χώρο του Mid Cap η νέες πιέσεις σε ποσοστό 3,75% δέχεται η MIG μετά την απόρριψη της αίτησης αποζημίωσης από την Κύπρο, την οποία έλαβε το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο. Θυμίζουμε πως την Παρασκευή υποχώρησε κατά 8,15%.

Πτωτικά κινούνται επίσης μετοχές όπως Ελλάκτωρ, Ικτίνος, Intracom Κατασκευές, ΚΛΜ, Κρι Κρι, ΟΛΘ και Τεχνική Ολυμπιακή. Ανοδικά στο χώρο του Mid Cap κινούνται οι ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Νηρέας, ΕΥΑΘ, Intralot και  Intracom Holdings.

Στην ευρύτερη αγορά, κάποια κινητικότητα παρατηρείται σε μετοχές όπως ΣΙΔΜΑ, Ιντερτέκ, ΑΝΕΚ, Σωλ. Τζιρακιάν, Forthnet, Βιοτέρ, Έλαστρον, Inform Λύκος και Mevaco. Στο σύνολο της αγοράς, 54 μετοχές ενισχύονται έναντι 45 που υποχωρούν.