Νέο ράλι αντίδρασης στην Πειραιώς, στις 650 μονάδες ο Γ.Δ.

Νέο ράλι αντίδρασης στην Πειραιώς, στις 650 μονάδες ο Γ.Δ.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εκ νέου ανοδικά έχει γυρίσει το ελληνικό χρηματιστήριο ύστερα από την αρχική – ελεγχόμενη ενδοσυνεδριακή διόρθωση – με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να βρίσκεται στη ζώνη των 650 μονάδων για πρώτη φορά από τις 6 Δεκεμβρίου 2018.

H εξαιρετική εικόνα – για άλλη μια φορά – των ευρωπαϊκών αγορών που ενισχύονται άνω του 1%, η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αλλά και η διεργασίες που λαμβάνουν χώρα για το «καθαρισμό» των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, δίνουν ώθηση στο Χ.Α.

Οι διεθνείς αγορές βρίσκονται ήδη σε υψηλά δύο και πλέον μηνών, ο Dow Jones χθες έκλεισε πάνω από τις 25.200 μονάδες, ο S&P 500 πάνω από τις 2.700 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nasdaq πλησίασε στις 7.350 μονάδες!

Οι αγορές στην Ασία είχαν μεικτά πρόσημα χωρίς ακρότητες, ενώ σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται εκ νέου ανοδικά, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο πάνω από τις 7.100 μονάδες, τον DAX στη Φρανκφούρτη πάνω από τις 11.300 μονάδες και τον CAC 40 στο Παρίσι να φλερτάρει με τις 5.050 μονάδες.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα και με οδηγό για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση την Πειραιώς, ο Γενικός Δείκτης έχει αναρριχηθεί στις 650 μονάδες με κέρδη 0,50%, ενώ η αξία συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα, διαμορφώνεται στα 17 εκατ. ευρώ. Ο εξαιρετικά μικρός τζίρος, είναι αρνητικός παράγοντας στη «μάχη» επανάκτησης της ζώνης των 650 μονάδων.

Η Πειραιώς μετά το +14,04% χθες ενισχύεται εκ νέου σε ποσοστό 11,80% ενώ έφτασε άνω του +13% πρωτύτερα. Καλές κινήσεις κάνουν τόσο οι υπόλοιπες (πλην Eurobank) τράπεζες, όσο και κάποια blue chips της πραγματικής οικονομίας.

Θυμίζουμε πως η Πειραιώς είχε υπερπιεστεί χάνοντας 32,1% τον Ιανουάριο με αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά. Οι πληροφορίες ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει επιτελεστεί από την Πειραιώς θα προχωρήσει στη μείωση των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων που οφείλει να πληροί η τράπεζα, δίνουν ώθηση στη μετοχή.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, από τη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process - SREP) φαίνεται πως η εικόνα χαρτοφυλακίου της τράπεζας είναι βελτιωμένη, κάτι που «επιτρέπει» τη μείωση του δείκτη κεφαλαιακών απαιτήσεων, για πρώτη φορά από το 2015.

Παράλληλα, κινητικότητα φαίνεται να υπάρχει και στη διαδικασία δημιουργίας εταιρείας ειδικού σκοπού, που θα «φορτωθεί» όλα τα κόκκινα δάνεια, αν και λεπτομέρειες δεν υπάρχουν, ενώ είναι πρόωρο οποιοδήποτε συμπέρασμα, καθώς τέτοια σενάρια έχουν κυκλοφορήσει πολλάκις την τελευταία διετία.

Η Εθνική ενισχύεται σε ποσοστό 5,54%, η Alpha Bank +4,27%, ενώ σταθεροποιητικά κινείται η Eurobank. Στο χώρο των blue chips, κέρδη κοντά στο 6% καταγράφει η Viohalco, στο +3,30% η ΓΕΚ Τέρνα, +2,44% η ΔΕΗ, +2,18% η Τέρνα Ενεργειακή, ενώ άνω του 1% ενισχύονται οι Ελλάκτωρ και Fourlis. Σε αρνητικό έδαφος στον Large Cap είναι μετοχές όπως Motor Oil, Coca Cola HBC, ΕΛΠΕ, Jumbo, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ.

Στο χώρο του Mid Cap ισχυρές πιέσεις έως 19% δέχεται ο τίτλος της J&P Άβαξ με τους επενδυτές να είναι απογοητευμένοι από τους όρους που θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου, οδηγώντας τον τίτλο στα 0,30 ευρώ με όγκο 280 χιλ. τεμάχια. Απώλειες κοντά στο 3% έχει και η Intracom Holdings, ενώ η Κλουκίνας Λάππας υποχωρεί κατά 1,44%.

Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Ελγέκα, Attica Συμμετοχών, ΕΚΤΕΡ, Intercontinental, Reds, Ίλυδα και Δρομέας. Στο σύνολο της αγοράς, η εικόνα είναι μοιρασμένη, με 46 ανοδικές και 39 πτωτικές μετοχές.