Ήπια διόρθωση με τραπεζικές απώλειες στο Χρηματιστήριο

Ήπια διόρθωση με τραπεζικές απώλειες στο Χρηματιστήριο

Μπορεί το Χρηματιστήριο να έκλεισε τον Ιούλιο συμπληρώνοντας επτά διαδοχικούς μήνες ανόδου, ωστόσο η σημερινή διόρθωση σε συνδυασμό με τον χαμηλό τζίρο ήταν αναμενόμενη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως βρισκόμαστε στην «καρδιά» του καλοκαιριού.

Ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε στις 895,04 μονάδες με απώλειες 0,54%, ενώ από τις αρχές του έτους έχει ενισχυθεί 46,74%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 57,3 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 24 εκατ. τεμάχια, ενώ 50 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 60 πτωτικά και 80 παρέμειναν σταθερές.

Την ίδια στιγμή, ασκήθηκαν πιέσεις στις τράπεζες, οι οποίες οδήγησαν χαμηλότερα και τον Γενικό Δείκτη. Πιο συγκεκριμένα, η τράπεζα Αττικής σημείωσε απώλειες 4%, η Eurobank 3,18%, η Εθνική Τράπεζα 1,89%, η Alpha Bank 1,3% και η Πειραιώς υποχώρησε 1,1%.

Στις επιμέρους μετοχές του Large Cap, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Coca Cola κατά 0,96% στα 31,6 ευρώ, η Μυτιληναίος 0,82 στα 11,11 ευρώ, η ΕΥΔΑΠ 0,6%, η ΓΕΚ Τέρνα 0,47% κτλ.

Απώλειες σημείωσαν οι MIG με 3,18%, ο ΟΠΑΠ 1,28%, ο ΟΤΕ 1,05%, η Μότορ Όιλ 0,7% και η Jumbo 0,51%.

Στα εταιρικά νέα, σε συζητήσεις με την «Farallon Capital Europe LLP», για τη χορήγηση νέας χρηματοδότησης, βρίσκεται η Marfin Investment Group, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επί του παρόντος οριστική συμφωνία επί των όρων της χρηματοδότησης.

Στο «μέτωπο» των οικονομικών αποτελεσμάτων, στα 57,9 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα συνολικά έσοδα του Ομίλου ΑΧΑ το πρώτο εξάμηνο του 2019 καταγράφοντας αύξηση 4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 7% στα 3,6 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με ερευνά του ΙΟΒΕ, ο δείκτης του οικονομικού κλίματος για την Ελλάδα τον Ιούλιο παρουσιάζει βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς και χωρίς καμία εξαίρεση, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο, στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι μετά τις ευρωεκλογές και κυρίως μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου δημιουργούνται ιδιαίτερα θετικές προοπτικές.

Όπως και η ερευνά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτσι και του ΙΟΒΕ δείχνει την αλλαγή κλίματος στην οικονομία και στην αποδοχή των πρώτων παρεμβάσεων της νέας κυβέρνησης.