Πτώση τραπεζών έως 6,5% οδηγεί το Χ.Α. στις 680 μονάδες

Πτώση τραπεζών έως 6,5% οδηγεί το Χ.Α. στις 680 μονάδες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Παρ'' ότι οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται για ακόμη μια συνεδρίαση ανοδικά, το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα δέχεται αυξημένες πιέσεις, πρωτίστως στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε κάποια blue chips, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να πιέζεται έως τις 680 μονάδες.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίζεται από τον εξαιρετικά μικρό τζίρο, κάτι που καθιστά πολύ ρηχή την ελληνική αγορά, ενώ πολύ μικροί είναι και οι όγκοι, τόσο στον Large Cap, όσο και στο μικρομεσαίο χώρο.

Η αγορά μετά από ένα 4ήμερο ήπιας ανοδικής αποφόρτισης και μερικής διόρθωσης στρεβλώσεων, δεν βρίσκει δυνάμεις και «καύσιμα» για κάτι καλύτερο, οπότε με χαρακτηριστική ευκολία «κρεμά» χαμηλότερα.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 681 μονάδες με απώλειες 1,19%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται μόλις στα 24 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως ο μέσος τζίρος στις τρεις (προηγούμενες) συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας διαμορφώνεται κάτω από τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ και σήμερα το τέμπο είναι αργό.

Εφόσον στην αγορά δεν εισρέουν καινούρια κεφάλαια, δεν μπορούν να υποστηριχτούν και οι όποιες προσπάθειες αντίδρασης και αυτός είναι ο κυρίαρχος λόγος που το Χ.Α. έχει εγκλωβιστεί κάτω από τις 700 μονάδες το τελευταίο διάστημα, φλερτάροντας ξανά με το χαμηλό ενάμιση έτους!

Στις τράπεζες σήμερα οι πιέσεις είναι αυξημένες, παρ'' ότι οι όγκοι τους, είναι μειωμένοι! Τούτο δείχνει πως το πρώτιστο στοιχείο της πτώσης είναι η απουσία αγοραστών, παρά ο καταιγισμός πωλήσεων. Σε κάθε περίπτωση, η Πειραιώς υποχωρεί κατά 6,53%, η Alpha Bank χάνει 5,82%, η Εθνική βρίσκεται στο -4,77% και η Eurobank στο -4,30%.

Στο χώρο των blue chips, σημαντικές πιέσεις άνω του 3% δέχεται ο τίτλος της ΔΕΗ, άνω του 2% υποχωρούν οι Jumbo και Fourlis, ενώ άνω του 1% χάνουν οι Viohalco και Aegean Airlines.

Στο μεσαίο χώρο και στον Mid Cap, σημαντικές πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Attica Bank -3,98%, Intracom Holdings -3,21%, Intralot -3,20%, Intracom Κατασκευές -2,17%, MIG -1,74% και Ελλάκτωρ -1,17%. Αντιθέτως, σε νέα ιστορικά υψηλά είναι τα Κρι Κρι με άνοδο 2,08%, ενώ το Πλαίσιο κερδίζει 1,28% μετά τα χθεσινά αποτελέσματα.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη παρουσιάζουν τίτλοι όπως Pasal, Briq Properties, Profile, ΙΑΣΩ και Autohellas, ενώ πιέζονται μετοχές όπως Γ. Ε. Δημητρίου, Lavipharm, Βιοτέρ, Έλτον, Ίλυδα και Κρέτα Φαρμ. Στο σύνολο της αγοράς, 35 μετοχές ενισχύονται έναντι 61 που υποχωρούν.