Ήπια διόρθωση και διαχείριση κεκτημένων στο Χρηματιστήριο

Ήπια διόρθωση και διαχείριση κεκτημένων στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ήπια διορθωτικά κινείται σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο αφομοιώνει τα κεκτημένα όλων των τελευταίων συνεδριάσεων, με ελεγχόμενες κινήσεις αποφόρτισης χωρίς ακρότητες, ενώ μεικτά είναι τα πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές που συνεχίζουν να «ζυγίζουν» ψύχραιμα τις εξελίξεις γύρω από το Brexit, διατηρώντας παράλληλα όλα τα πρόσφατα κέρδη τους.

Το ελληνικό χρηματιστήριο προέρχεται από 6ήμερο ανοδικό σερί ενώ έχει συμπληρώσει έντεκα ανοδικές συνεδριάσεις στις δεκατρείς τελευταίες, οπότε υπάρχουν περιθώρια διόρθωσης και αποφόρτισης, ώστε να «δέσουν» οι τιμές σε δείκτες και μετοχές.

Αιχμή του δόρατος στην κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι ο τραπεζικός κλάδος που χθες έκλεισε σε νέα υψηλά 15 μηνών σήμερα και στις 847,63 μονάδες (με άνοδο 1,28%), επίπεδα που είχε να δει σε κλείσιμο από τις αρχές Αυγούστου 2018, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε καλό momentum αντίδρασης.

Ο κλάδος παραμένει στο προσκήνιο λόγω της κινητικότητας που φέρνει το σχέδιο «Ηρακλής» αλλά και λόγω των deals που λαμβάνουν χώρα μεταξύ των ιδρυμάτων και των ξένων funds για τα πακέτα των κόκκινων δανείων. Η χρηματιστηριακή ανάκαμψη του κλάδου αντανακλάται και στις αποτιμήσεις, όπου πλέον τρεις τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank και Εθνική) πλασάρονται μέσα στις πρώτες έξι θέσεις της κατάταξης του Χ.Α.

Σήμερα η εικόνα στον κλάδο είναι μεικτή, με τη Eurobank να υποχωρεί άνω του 1%, την Alpha Bank οριακά πτωτικά, ενώ ήπια άνοδο σημειώνουν οι Εθνική και Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 867 μονάδες με πτώση 0,64%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 17 εκατ. ευρώ.

Στον ευρύτερο Large Cap, πτώση άνω του 1% καταγράφουν μετοχές όπως Coca Cola HBC και Titan, ενώ ηπιότερα αρνητικά κινούνται οι ΟΤΕ, Motor Oil, Viohalco, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Aegean Airlines, Jumbo κ.α. Στον αντίποδα, θετικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Fourlis.

Στο χώρο του Mid Cap σήμερα έχουν επιστρέψει οι πιέσεις στην Intralot που υποχωρεί σε ποσοστό 4,93% μετά από διήμερο έντονης αντίδρασης, ενώ επιβεβαιώνονται οι συζητήσεις για κοινή πλατφόρμα με τον όμιλο ΟΤΕ για το χώρο των τυχερών παιχνιδιών.

Πτωτικά κινούνται επίσης και οι MLS, Quest Συμμετοχών, Intracom Holdings, Παπουτσάνης, Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης και Ικτίνος. Στο σύνολο της αγοράς, 32 μετοχές ενισχύονται έναντι 42 που υποχωρούν.

Θυμίζουμε πως σήμερα έκανε την εισαγωγή για διαπραγμάτευση στο Χ.Α. το ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή, το οποίο είχε υπερκαλυφτεί 4,5 φορές, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 684 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, εισήλθαν 150.000 ομολογίες στα 1.000 εκάστη, με κωδικό ΤΕΝΕΡΓΧΟ2.