Ήπια αντίδραση προς τις 830 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Ήπια αντίδραση προς τις 830 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Προσπάθεια να «χτίσει» στις άμυνες και στα αναχώματα που έβγαλε την Παρασκευή ύστερα από το 4ήμερο πτωτικό σερί κάνει σήμερα Δευτέρα το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μια συνεδρίαση αρκετά ρηχή, με εξαιρετικά περιορισμένες συναλλαγές, απόρροια της στάσης αναμονής των ισχυρών.

Οι όγκοι και οι τζίροι ακόμη και σε κορυφαίες μετοχές του FTSE 25 μαρτυρούν ότι δεν υπάρχει κάποιο ισχυρό momentum αντίδρασης, όμως η αγορά προσπαθεί να βρει στηρίξεις πρωτίστως λόγω απουσίας πωλητών.

Η αγορά θυμίζουμε πως υποχώρησε σημαντικά την περασμένη εβδομάδα, με το Γενικό Δείκτη να χάνει 5,29%, τον FTSE 25 να υποχωρεί 5,26%, τον τραπεζικό δείκτη -9,87%, ενώ ο Mid Cap είχε απώλειες 8,38%. Εύλογα, η ψυχολογία των επενδυτών έχει επηρεαστεί, ειδικά μετά τις συνεδριάσεις Τετάρτης και Πέμπτης όπου ο Γ.Δ. απώλεσε το 3,01% και το 1,53% της αξίας του αντίστοιχα.

Σήμερα πάντως βγάζει άμυνες και αναχώματα η αγορά κόντρα στο κλίμα των ευρωπαϊκών δεικτών που κινούνται ήπια πτωτικά, παρ' ότι (και) οι τρεις δείκτες της Wall Street την Παρασκευή αντέδρασαν άνω του +1,40%. Σήμερα, οι αγορές της Ασίας είναι κλειστές.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. διαπραγματεύεται στις 828 μονάδες με άνοδο 0,48%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται μόλις στα 7 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως η πτώση – διόρθωση της περασμένης εβδομάδας ήρθε με αύξηση των συναλλαγών, με το μέσο τζίρο να διαμορφώνεται στα 74,6 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες που πιέστηκαν το περασμένο πενθήμερο αντιδρούν σήμερα έως 1,50%, ενώ σημαντική στήριξη με άνοδο άνω του 1% δίνουν και μετοχές όπως ΔΕΗ (+2,28%), ΕΛΠΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος, Jumbo, Viohalco και Fourlis. Πτωτικά στο χώρο του Large Cap κινούνται τίτλοι όπως Coca Cola HBC (με εξαιρετικά μικρό όγκο), OTE, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Lamda Development και ΟΛΠ.

Προσπάθεια για αντίδραση λαμβάνει χώρα και στον Mid Cap, αν και οι όγκοι και οι τζίροι, δε συνηγορούν σε κάποια ιδιαίτερη δυναμική. Πάντως, θετικά κινούνται τίτλοι όπως Intralot, AVAX, Profile, MIG, Intracom Holdings, Πλαστικά Θράκης, Παπουτσάνης, Quest Συμμετοχών, AS Company, Ικτίνος και Κρι Κρι.

Στην ευρύτερη αγορά, κάποια κινητικότητα παρουσιάζουν τίτλοι όπως Autohellas,l Mevaco, Inform Λύκος, Αλουμύλ, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΕΚΤΕΡ και Βιοκαρπέτ. Στο σύνολο της αγοράς, 48 μετοχές ενισχύονται έναντι 24 που υποχωρούν.